Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 19. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Čet, 19. jan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Sedmošolec Jon in tridesetletni Matic živita vsak svoje življenje v različnih krajih in okolju, a ju, kljub razlikam, druži ADHD, motnja pozornosti s hiperaktivnostjo. Ta diagnoza je vzrok nekaterih vedenjskih posebnosti in drugih težav, pri katerih pa ne gre za nevzgojene otroke, čeprav osebam z ADHD to pogosto očitajo. Jon in Matic nam skupaj z bližnjimi in strokovnjaki pomagata spoznati in razumeti to motnjo, ki ne vpliva le na vedenje, temveč tudi na učenje, odnose, življenje posameznika in njegovega širšega okolja. Scenarij je napisala Milica Prešeren, režiral je Primož Meško.

Film ADHD je del dokumentarne serije Posebne zgodbe. Ta daje glas posameznikom z izkušnjo telesne ali duševne bolezni, razvojnih in drugih življenjskih težav. Posebne zgodbe so tudi zgodbe tistih, katerih življenje zaznamujejo različni izzivi, spoznanja in na prvi pogled obrobni dogodki, ki odpirajo vprašanja in spodbujajo k razmisleku. Osebne zgodbe dopolnjujejo znanstvena dognanja, besede strokovnjakov. Urednica serije je Milica Prešeren, nastaja pa v Uredništvu izobraževalnih oddaj Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Priznajmo si: živimo v časih različnih prehranskih možnosti. Številni ljudje se odločijo za svojstven način prehranjevanja. Vsak ima svoje razloge – zdravstvene, etične … In prav je, da odločitve drugih spoštujemo, tudi če se sami odločamo drugače. Danes je sicer en navaden ponedeljek, ki pa je v zadnjih letih po svetu postal brezmesni ponedeljek. Številni prehranski strokovnjaki nas tako pozivajo, da teden začnemo z brezmesno jedjo. S tem storimo nekaj zase in za planet. Pred nami je dolg novembrski teden, zato bi nam prijalo kaj domačega in krepčilnega. Recimo lazanja. Pa smo že pri zadregi. Vegetarijanska lazanja? Zakaj pa ne! Veganska? Sprejmem izziv!

V začetku leta je predvsem Katoliško cerkev, na svoj način pa tudi drugače verujoče in neverujoče, zaznamovala smrt zaslužnega papeža Benedikta XVI. Sodobniki ga po večini opisujejo z izbranimi besedami, ne manjka pa niti kritik njegovega službovanja. Njegova življenjska pot je bila tako rekoč že od zgodnje mladosti do častitljive starosti prežeta z veseljem nad katoliško vero. O tem, kako se bo njegovo ime zapisalo v zgodovino, se bomo tokrat pogovarjali tudi mi v oddaji Sveto in svet.

Biatlonci in biatlonke se že po tradiciji tik pred velikimi športnimi tekmovanji pomerijo še v Antholzu. Ta je slovenskim tekmovalkam in tekmovalcem doslej prinesel že veliko uspeha.
Tekmovanja bodo s sprintom začele ženske. V boju za skupno zmago v svetovnem pokalu sta, kot kaže, ostali le vodilna Francozinja Julia Simon in Švedinja Elvira Öberg, ki je dobila tudi zadnji sprint na Pokljuki.

V središču Ljubljane je na mestni tržnici hiša, polna nasprotij. V pritličnih prostorih se na policah kopičijo piščanci in kokoši brez glav, krvavi zrezki, posode skute, pecivo in še marsikaj, kar gre skozi želodec, v zgornjih prostorih se razprostirajo prostori, namenjeni duhovni hrani, kapela, knjižnica, sobe, v katerih molijo semeniščniki.

Živela Koroška je vsebinsko nadaljevanje filma posvečenega 100-letnici plebiscita leta 2020, in prikazuje življenje na Koroškem po njem.

Dokumentarni film Živela Koroška je vsebinsko nadaljevanje dokumentarnega filma Sto let od koroškega plebiscita predvajanega ob 100. obletnici plebiscita. oktobra 2020. Filmska pripoved se tokrat osredotoča na manj znane podrobnosti zasedbe avstrijske Koroške s strani jugoslovanske partizanske vojske med 8. in 21. majem 1945 ter na izpolnjevanje avstrijske državne pogodbe iz leta 1955, ko se je Republika Avstrija v 7. členu pogodbe zavezala k zaščiti narodnostnih pravic slovenske manjšine. V ospredju je življenje koroških Slovencev in nekaterih njihovih osrednjih inštitucij danes, sto let po Koroškem plebiscitu s poudarkom na izpolnjevanju njihovih jezikovnih pravic in rabi slovenščine v javnem življenju in prostoru.
V filmu, ki ga podpisuje režiser in scenarist Valentin Pečenko nastopijo znani koroški Slovenci in Slovenke, mag. Rudi Vouk, dr. Jože Marketz, dr. Karl Hren, dr. Angelika Mlinar, prof. Zalka Kuhling , Olga Voglauer, Franc Jožef Smrtnik, dr. Teodor Domej, mag. Franci Rulitz , Horst Ogris ter zgodovinarji dr. Wilhelm Wadl , dr. Marjan Linasi in dr. Gregor Antoličič ter gen. konzul Republike Slovenije v Celovcu dr. Anton Novak in drugi.

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Josip Mantuani je starosta slovenskih umetnostnih zgodovinarjev in oče muzikologije. Svetu je predstavil Jakoba Gallusa. Bil je ravnatelj Deželnega muzeja v Ljubljani, kjer je zasnoval celovit sistem ravnanja z zbirkami in povzdignil pomen varovanja kulturne dediščine.

Že 14 zapored v Cankarjevem domu. Z gosti Modrijani, Maroltovkami, Dado Kladenik, Tonijem Sotoškom z družino in harmonikarji in AFS France Marolt.
Koncert v dveh delih, ki ga je vodila Lara Jankovič. Bogat z ljudsko pesmijo, slovenskimi popevkami in plesom.

Pakistan, utrdba radikalnega islama, se skuša spremeniti, posodobiti, a ostaja država nasprotij. Pakistan na vzhodu meji z Indijo, na zahodu z Iranom in Afganistanom, na severu pa s Kitajsko in tako zaseda strateški položaj. Na Himalaji, na nadmorski višini 6000 metrov, pakistanski in indijski vojaki že več desetletij zasedajo območje ledenika Siačen ob mejni črti. Ledenik je ključen za oskrbo z vodo v obeh državah in velja za najvišje ležeče bojišče na svetu. Pakistan sicer že dolgo izrabljajo Američani za uresničevanje svojih interesov, najprej proti sovjetskemu bloku, potem v afganistanski vojni. Toda radikalizirani islamski kleriki ostajajo izredno priljubljeni, dva milijona pakistanskih kristjanov pa živi v nenehnem strahu pred preganjanjem in obtožbami bogokletstva.

JOURNEY THROUGH A FORBIDDEN PAKISTAN / Francija / 2020 / Režija: Paul Comiti

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Danes v Magnetu pogledamo med naše in tuje zvezdnike, ki bodo letos postali abrahamovci. Pred koncertom in izidom novega albuma pa smo obiskali tudi slovenskega Raya Charlesa - Uroša Periča.

Svetovno prvenstvo v rokometu gostita Poljska in Švedska. 32 ekip je razdeljenih v osem skupin, do finala v Stockholmu bodo rokometaši odigrali 112 tekem. Naslov zmagovalca brani Danska; najuspešnejša država na dosedanjih prvenstvih je Francija s šestimi naslovi prvaka.

Dokumentarni film o Milošu Formanu, avtorju številnih mojstrovin češke in ameriške kinematografije.

»Odkril sem, da uživam v tem, kar počnem, in da uživam v pripovedovanju zgodb,« je o sebi povedal znameniti režiser Miloš Forman. Bil je predstavnik češkega novega vala, ki je osvojil tudi Hollywood. Za filmski mojstrovini Amadeus in Let nad kukavičjim gnezdom so ga nagradili z oskarjem. Dokumentarni film na ogled ponuja osebni arhivski material, spomine Miloša Formana pa interpretira njegov sin, igralec Petr Forman.

FORMAN VS. FORMAN / Češka, Francija / 2019 / Režija: Helena Třeštíková in Jakub Hejna

Milko Šparemblek, po rodu Slovenec, se je od plesalca z uspešno kariero tudi v Parizu povzpel do svetovno priznanega koreografa in režiserja baletnih in opernih predstav, filmov in televizijskih stvaritev.
Spada v generacijo, katere vidnejši predstavnik v Ameriki je Jerome Robbins, v Evropi pa Maurice Bejart, s katerima je tudi sodeloval. Poleg umetniškega ustvarjanja po vsem svetu je bil med drugim tudi baletni mojster Baleta 20. stoletja Mauricea Bejarta, direktor baleta Gulbenkian v Lizboni, baleta v Lyonu in Metropolitanske opere v New Yorku.
Vrsto vrhunskih umetniških stvaritev je postavil tudi z nekdanjimi jugoslovanskimi in ljubljanskim baletnim ansamblom ter za TV Slovenija, tudi balet klošarjev, ki ju plešeta vrhunska baletna plesalca Mateja Pučko in Vojko Vidmar. Urednica Danica Dolinar, režiser Igor Šmid.

Prisluhnite 2. delu koncertnega večera avtorske glasbe priznane sodobne češke jazzovske skladateljice Štěpánke Balcarové, ki je prvič dirigirala Big Bandu RTV Slovenija. Na sporedu bodo zazvenele zahtevnejše skladbe o posameznikovem upanju in težkih življenjskih odločitvah, kot tudi bolj vesele in igrive skladbe s preprostimi melodijami in zabavnim karakterjem.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov