Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 31. jan. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 31. jan.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

Romane ni več. Kje bomo smučali? Ceca, (ne)dobrodošla. Tednik: ogledalo Slovenije.

V januarskem Opusu boste videli portret vsestranske glasbenice in performerke Zvezdane Novaković, ki s svojo ustvarjalnostjo in poustvarjalnostjo sega na različna področja delovanja- od komponiranja do glasbeno-gledaliških projektov in oblikovanja gline, rdeča nit pa je vedno njen vokal. Z različnimi vokalnimi tehnikami starih slovanskih in balkanskih ljudskih pesmi neguje izročilo naših prednikov, ki so bili močno povezani z naravo. Izobraževala se je v Avstriji, Bolgariji in na Švedskem, sicer pa je svoje praktične izkušnje pridobivala na terenu med še živečimi ljudskimi pevci, več let pa se je kalila pod vodstvom Karmine Šilec v svetovno znanem zboru Carmina Slovenica. Sodeluje s številnimi domačimi in tujimi umetniki, med katerimi so tako tisti s področja klasične glasbe kot gledališki režiserji in performerji, ki začutijo njeno prekipevajočo energijo, s katero sega daleč nazaj v svetove prednikov.

Strast do letenja je dokumentarni film o treh letalcih in eni letalki.

Štiri različne osebnosti, štiri različne zgodbe, štiri strani neba in ena skupna lastnost. Vsak od njih je pripravljen storiti skoraj vse, da je lahko čim več v zraku. V letalu. Potniškem, vojaškem, akrobatskem, šolskem. Strasti do letenja ne moreš pridobiti, strast do letenja je prirojena. V dokumentarnem filmu, ki je nastal po scenariju in v režiji Dušana Moravca, so glavni portretiranci Alja Berčič Ivanuš, Benjamin Ličer, Primož Jovanović in Miro Majcen. Alja Berčič Ivanuš je prva kapitanka na Slovenskem in nadaljuje tradicijo svoje družine, saj je bil tudi njen oče pilot potniškega letala, prav tako pa tudi njen mož. Za poklic se je odločila že v osnovni šoli, postala je prva slovenska vojaška pilotka, zdaj je kapitanka na potniškem letalu. Benjamin Ličer Benjo je legendarni primorski letalec, ki se v svoji dolgoletni karieri pilota ni zadovoljil samo z letalskimi dosežki, pa čeprav je postal tudi večkratni prvak v akrobatskih letih. Uživanje v zraku je namreč želel združiti tudi s humanitarnim delom. Njegov pogled iz zraka rešuje življenja na tleh. Primož Jovanović je rosno mlad sledil svojemu starejšemu bratu na lokalno letališče, se vpisal na tečaj za jadralnega pilota in se zastrupil z letenjem. Po šolanju na letalski akademiji v Phoenixu v Arizoni je dokončal še ljubljansko strojno fakulteto in postal poklicni pilot. S strastjo do letalske tehnologije in letenja je obnovil in nadel civilno preobleko dvema vojaškima reaktivnima letaloma Galeb. Miro Majcen, fotograf, ki med drugim po naročilu fotografira tudi Rolling Stonese, je pred šestimi leti začel svojo pilotsko pot kot popoln začetnik. Zdaj že sam leti v različnih tipih letal, njegov največji cilj je, da bo čez deset let postal pilot največjih potniških letal.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V napeto in razburljivo tekmo z Jokerjem se bo podala upokojenka Tanja Kšela iz Selnice ob Dravi. Svojo poklicno pot je posvetila knjižničarstvu, njeni hobiji pa so vrtičkanje, pletenje in kuhanje. A najbolj od vsega obožuje poezijo, pred leti je tudi sama izdala pesniško zbirko Rumena jopica ljubezni. Na pomoč ji bo priskočil nečak Tomi Kunej.

Nehotno, nenadno, ponavljajoče se mežikanje, smrkanje, obrazne grimase in trzanje glave je le nekaj tikov, ki so v otroštvu in mladostništvu precej pogosti in večinoma prehodni. Če ima nekdo več gibalnih tikov in vsaj enega glasovnega najmanj eno leto, govorimo o Tourettovem sindromu.
Čeprav tiki ne vplivajo na intelektualne zmožnosti posameznika, ga lahko ovirajo in stigmatizirajo, posebej ko gre za hujše, bolj moteče tike, denimo cviljenje, preklinjanje, samopoškodovalno vedenje. Spoznajte Tina, Izo in Roka, katerih osebnosti in življenje ne krojijo le tiki, temveč tudi njihovi talenti, želje, družine, prijatelji. O vzrokih, posledicah in zdravljenju tikov pa več tudi strokovnjakinji. Scenarij: Milica Prešeren, režija: Božo Grlj.
Film TIKI je del dokumentarne serije Posebne zgodbe. Ta daje glas posameznikom z izkušnjo telesne ali duševne bolezni, razvojnih in drugih življenjskih težav. Posebne zgodbe so tudi zgodbe tistih, katerih življenje zaznamujejo različni izzivi, spoznanja in na prvi pogled obrobni dogodki, ki odpirajo vprašanja in spodbujajo k razmisleku. Osebne zgodbe dopolnjujejo znanstvena dognanja, besede strokovnjakov. Urednica serije je Milica Prešeren, nastaja pa v Uredništvu izobraževalnih oddaj Kulturno-umetniškega programa TV Slovenija.

Dokumentarna oddaja prikazuje neustavljivi vzpon »smešnega dekleta«, Barbre Streisand, in njeno preobrazbo v svetovno megazvezdnico, ki je kot zgled neodvisne, neuklonljive in vplivne dive odprla povsem nove poti za mlade ustvarjalke. Z dvema oskarjema, devetimi zlatimi globusi, osmimi grammyji in petimi emmyji nagrajeno pevko in igralko bomo spremljali na njeni poti od rojstva, leta 1942, do vrhunca kariere, leta 1983.

BARBRA STREISAND, BECOMING AN ICON / BARBRA STREISAND, NAISSANCE D'UNE DIVA / Francija / 2017 / Režija: Nicolas Maupied

Gaskonja je pokrajina na jugozahodu Francije, ki je med drugim znana po vinjaku armagnacu in nekrvavih bikoborbah. Tokrat bomo sedli za mizo z družino Larbère. Pripravili bodo ocvrto pecivo merveilles, ki je zelo podobno flancatom, le da ga ocvrejo na račji masti. Nasploh je račja mast v francoski kuhinji zelo pomembna. V nedeljo, ko se pri kosilu zbere vsa družina, bo hči Stephanie pripravila ragu iz marinirane govedine in zelenjave, ki se imenuje daube gasconne.
Mama Annie bo hčerki Caroline, edini ženski med bikoborci, skuhala vitaminsko bombo – kivijevo marmelado.
Dan pred odločilnim bojem eden izmed članov bikoborskega moštva na žaru speče nabodala z golobi grivarji, za prilogo pripravi pečen krompir, zraven pa še posebno specialiteto.

ZU TISCH ... / Nemčija / 2015 / Avtorica: Marie Villetelle

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Magnetu se z znanimi Slovenci odpravljamo na bele strmine in pobrskamo med njihovimi zimskimi prigodami. Bili smo na premieri drame Praznovanje, s katero se je začel festival Ruta, v studiu pa gostimo mednarodno zvezdo July Jones.

Lenù se na otoku sprva raje zadržuje na terasi, a jo Nella sčasoma prepriča, naj gre uživat na plažo. Ko iz hiše odide družina Angležev, ji Nella pove, da bodo vsak čas prispeli Sarratorejevi, ki vsako leto preživljajo počitnice pri njej. Elena jih z navdušenjem pričakuje, a nazadnje pridejo brez Nina. Od Ninove sestre Marise izve, da bo prišel pozneje, ko bo oče odšel. Elena medtem uživa v družbi družine Sarratore, predvsem očeta Donata, ki se veliko posveča otrokom in je zelo prijeten. Ko na otok končno prispe tudi Nino, se Elena zbliža z njim. Sčasoma neha pisati Lili pisma, saj nikoli ne dobi odgovora. Na svoj 15. rojstni dan pa le prejme prijateljičino pismo, ki v njej vzbudi skrb. Izve namreč, da ji je Marcello ponudil zaročni prstan, ona pa ga je kljub neodobravanju svoje družine zavrnila. Elena zato sklene, da se bo prej vrnila domov. Pred odhodom se ji zgodi nekaj, kar jo zaznamuje za vse življenje.

L'AMICA GENIALE (I.) / My Brilliant Friend (I.) / Italija / 2018
scenarij: Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci, Saverio Costanzo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Gaia Girace, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco, Elisa Del Genio, Anna Rita Vitolo, Luca Gallone, Imma Villa, Antonio Milo, Alessio Gallo, Valentina Acca, Antonio Buonanno, Dora Romano

Zgodovina ljubezni je film o žalovanju najstnice Ive, ki ji v prometni nesreči umre mati. Ob tem pa Iva odkrije materino skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom.

Njena predstave o družini se začnejo rušiti. To ji omogoči, da ubeži bolečini in se začne prepuščati jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Film se dogaja v sanjski atmosferi, kjer je meja med resničnostjo in drugimi svetovi tenka in zlahka prehodna. Režiserka Sonja Prosenc je za svoj film prejela vrsto domačih in mednarodnih nagrad.

Režija: Sonja Prosenc / Igrajo: Doroteja Nadrah, Kristoffer Joner, Zita Fusco, Matej Zemljič, Matija Vastl, Zoja Florjanc Lukan.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov