Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 3. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Pet, 3. feb.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

V Tarči o primeru Rupnik, zaradi katerega sta se zatresla Katoliška cerkev v Sloveniji in Sveti sedež. Vplivni jezuitski pater in umetnik, ki je blizu tudi papežu Frančišku, je osumljen zlorab nekdanjih redovnic skupnosti Loyola. Poklicali smo vpletene, govorili z nekdanjimi redovnicami. Raziskovali pa smo tudi primer slovenskega misijonarja v Kongu, glede katerega so vatikanske in slovenske cerkvene oblasti ugotovile, da so vse obtožbe lažne.

Visokozmogljiva plastika je lahko rešitev za več težav, ki nas pestijo. Zaradi večje toplotne in kemične odpornosti lahko nadomesti uporabo kovin, ki jih primanjkuje, za njeno proizvodnjo pa porabimo manj energije. Uporablja se za proteze, ker so te zato lažje in skladnejše z našim telesom. Zdravniki lahko bolnikom s sivo mreno povrnejo normalen vid, tako da odstranijo naravno očesno lečo in jo nadomestijo z umetno iz plastike z veliko zmogljivostjo. V avtomobilski industriji se za tako plastiko odločajo tam, kjer želijo zmanjšati težo sestavnih delov. Visokozmogljiva plastika zajema približno en odstotek plastike, proizvedene po vsem svetu. Kako je zgrajena in kje jo bomo še uporabljali?

NEPOZEBNIK
Čarobno je opazovati kak cvet v naravi sredi zime. Še posebej, če je zanimivih barv ali oblik, kot je nepozebnikov. Njegovi venčni listi spominjajo na dolge pajkove noge. Cvetovi, ki so lahko rumenih, oranžnih ali rdečkastih barv, tudi lepo dišijo.
KAVA IZ REGRATOVIH KORENIN
Pri Podgorškovih, ki živijo tesno povezani z naravo, tokrat pripravljajo novo zanimivost. Za osnovo nenavadne, a okusne kave uporabljajo – regrat! V uredništvu Na vrtu vam prišepnemo, da je nepogrešljiv vsakodnevni napitek odličen.
SOBNE RASTLINE V PRESTOLNICI
S klubom Gaia smo tokrat v Ljubljani spoznavali zimske ljubljenke Januše Rotovnik. Ker so nezahtevni, ima najraje kaktuse, več oskrbe pa potrebujejo zamije, fikusi in taščini jeziki. Nekaj rastlin bosta z Nevenko Breznik Beton razmnožili.
ZIMSKI CVET
V Arboretumu Volčji Potok omamno diši še ena grmovnica, ki cveti pozimi rumenkasto - zimski cvet. Vasja Dornik rastlino po sneženju otrese in reši veje, ujete v sneg. Zaradi prenizkih temperatur lahko zimski cvet pomrzne, zato ga sadimo v zavetne lege.

Obiskali smo Tropsko hiši, kjer so se razveselili dvojčkov kritično ogrožene vrste malih opic – beloglavčkov. Predstavljamo pa tudi siamsko pljuvajočo kobro. V slovenskih zavetiščih veliko psov in mačk čaka na svoje nove skrbnike. Odrasle mačke težje najdejo nov dom, kot mladički. Mi predstavljamo nekatere, ki svojo priložnost za ljubeč dom čakajo v Zavetišču za živali Maribor. Opozarjamo na nevarnosti, ki na naše pse in mačke prežijo v hladnih zimskih mesecih. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Oddaja Migaj z nami. Oddaja o razgibanem življenju, v katerem migajo vsi, mladi in stari, navdušeni rekreativci in vrhunski športniki. Oddaja nastaja pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Čisto na začetku se bomo obdali s sodobnostjo. V Mariboru je nastala prav posebna hiša z zračnimi prostori, strukturirano betonsko steno in hipnotičnimi kopalnicami. Slikoviti dom, ki navdušuje s trdno celoto in mehkimi detajli. V letu, ko praznujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, smo obiskali hišo, v kateri je preživel večino svojih ustvarjalnih let. Njegov dom razkriva način njegovega življenja in delovanja, pa tudi številne detajle, ki odlikujejo njegovo ustvarjalnost.
Kot hiša ne more nastati brez premišljenega načrtovanja, tudi njena okolica zasluži, da se ji posveti izkušeni strokovnjak. Obiskali smo občudovanja vreden vrt s prelivnim bazenom.

Izvrsten prvi samostojni režijski podvig igralke Grete Gerwig je film ceste o odraščanju, ki nikoli ni preprosto, ampak prav tako je redko tako zabavno. V filmu nastopajo novi, mladi in sveži obrazi Hollywooda. Bodite pozorni nanje čez nekaj let!

Lady Bird je najstnica pri sedemnajstih, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok. Hrepeni po dogodivščinah, boljšem življenju in novih priložnostih, ki jih zaman išče na hodnikih katoliške gimnazije v zakotnem Sacramentu. Pesti jo buren odnos s sicer ljubečo in predano, a hkrati trmasto mamo, ki ne popušča v svojih načelih in odločitvah. Lady Bird se ji vztrajno postavlja po robu in nekoč celo skoči iz vozečega avtomobila. Mati in hči pa si v marsikateri lastnosti in odzivu ne bi mogli biti bolj podobni.

Originalni naslov: LADY BIRD
Leto produkcije: 2017
Država: ZDA
Žanr: drama
Režija: Greta Gerwig
Scenarij: Greta Gerwig
Igrajo: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Timothée Chalamet

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

V Magnetu izveste, kaj imajo skupnega križanke in skupina Bomb Shell. Pogledali pa smo tudi med najodmevnejše ljubezenske afere Hollywooda.

Lila in Elena sta stari šestnajst let. Pravkar poročena Lila je prevzela možev priimek, a ima občutek, da je izgubila lastno identiteto. Elena je vzorna dijakinja, vendar ni nikjer srečna in sproščena. Med počitnicami na Ischii se dekleti srečata s starim prijateljem Ninom Sarratorejem in dogodek spremeni odnos med glavnima junakinjama. Njuni življenjski poti se vedno bolj oddaljujeta. Lila postane spretna prodajalka čevljev v središču Neaplja, Elena nadaljuje šolanje in se pripravlja na naslednji korak. Čaka jo študij na univerzi v Pisi.

1. del: Novi priimek
Lila in Stefano se odpravita na medene tedne, a je njuno potovanje polno napetosti, saj Lila možu ne more odpustiti, da se je spajdašil s Solarovimi. Stefano sklene, da jo bo spametoval, zlepa ali zgrda. Antonio je jezen na Eleno, ker je na svatbi kazala pretirano zanimanje za Nina Sarratoreja, a ga Elena nazadnje prepriča, da bi rada nadaljevala razmerje z njim. Zadeve se znova zapletejo, ko Antonio dobi naborno vpisnico. Elena se pri Lili pozanima, kako bi mu lahko pomagala, da se izogne vojaščini, in izkaže se, da bi mu pri tem lahko pomagala brata Solara.

L'AMICA GENIALE (II.) / My Brilliant Friend (II.) / Italija / 2019
scenarij: Saverio Costanzo, Elena Ferrante, Laura Paolucci, Francesco Piccolo
režija: Saverio Costanzo
v glavnih vlogah: Margherita Mazzucco, Gaia Girace, Giovanni Amura, Gennaro Di Stefano, Francesco Serpico, Alessio Gallo, Valentina Acca, Anna Rita Vitolo

Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij, rojena v Beogradu, avtorica več kot 50 knjig, živi v Ljubljani.

Akademska pot jo je vodila po evropskih in ameriških univerzah, v Ljubljani je postala dekanka Fakultete za podiplomski humanistični študij, pred tem jo je njena akademska pot vodila po številnih univerzah po Evropi in ZDA. Z gibanjem »Tisoč žensk za mir« pa je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Prejšnjemu režimu se je postavljala po robu v prepričanju, da socializem mora biti nekaj boljšega kot tisto, v čemer je živela. In nikoli ni pozabila, da se šele v nevzdržnem začne človek. V odsotnosti sistemskih rešitev vse sloni na posamezniku, zato se dr. Svetlani Slapšak zastavlja vprašanje o tem, kakšna je vloga intelektualca danes. V dokumentarnem filmu govori o svobodi, o človekovih pravicah, o nacionalizmu, o demokraciji, o antropologiji spolov.
Pravi, da je laž največje orožje, konflikt med pametjo in neumnostjo pa največja tragedija izgubljenega časa in generacij.
Dokumentarni film Trojanke pa je poklon njeni neomajni in pokončni drži.
Scenarij in režija Alma Lapajne.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov