Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. feb. 2023

TV Slovenija 2 • Sob, 11. feb.

Danes 97-letni Izidor Čebron je bil rojen leta 1925 v revni kmečki družini z veliko otroki v vasi Preserje nad Branikom v Vipavski dolini, na območju, ki je med obema vojnama pripadalo Italiji. Že kot osnovnošolec je moral oditi od doma, služit kot hlapec v Povirje na Krasu. Leta 1942 je bil mobiliziran v italijanske delovne bataljone in poslali so ga v južno Italijo. Po kapitulaciji Italije leta 1943 je bil takrat 18-letni Izidor v zbirnem centru v zavezniškem taborišču Carbonara pri Bariju, kjer so bile oktobra 1943 ustanovljene partizanske brigade. Decembra 1943 jih je zavezniška vojska z ladjami prepeljala v Dalmacijo. Na Korčuli so jih poimenovali »prekomorci« in Izidor je bil borec 1. prekomorske brigade. Prvo težko borbo z Nemci je doživel že za božič leta 1943 na Korčuli. Po težkih bitkah z Nemci, četniki, muslimanskimi milicami, ustaši, domobrani in drugimi sovražnikovimi enotami je Izidor Čebron kot borec 13. proletarske brigade iz bitke v bitko prepešačil vso Bosno, Srbijo in Hrvaško. Sodeloval je pri osvobajanju Beograda, doživel strahote Sremske fronte in se po osvoboditvi Zagreba s svojo enoto vrnil v Slovenijo.
Danes je Izidor Čebron, ki ga kljub visoki starosti odlikuje izjemen spomin in dar pripovedovanja, še zadnji živi borec 1. prekomorske brigade.

Zgodovino smukov na svetovnih prvenstvih v zadnjem desetletju sta močno zaznamovali tudi dve Slovenki. Tina Maze je bila svetovna prvakinja leta 2015, Ilka Štuhec v letih 2017 in 2019. Zmago iz Cortine d'Ampezzo 2021 bo branila Corinne Suter, Ilka Štuhec pa je v tej sezoni že dokazala, da lahko stopi tudi na oder za zmagovalke.

V soboto se bo v sprintu pomerila še moška konkurenca. Prvi favorit je zagotovo Johannes Thingnes Bø. Norvežan je znan po tem, da je v teku sposoben nadoknaditi tudi kak zgrešen strel. Slovenski fantje računajo na uvrstitve, ki prinašajo dobro izhodišče za zasledovalno preizkušnjo.

Skakalci so se po več kot tridesetih letih vrnili na tekme svetovnega pokala v Lake Placid v ZDA. Zadnje preizkušnje na tem prizorišču so bile izpeljane leta 1990. Najprej jih čaka prva posamična tekma. Videli bomo, ali bo niz štirih zmag nadaljeval Norvežan Granerud. Slovenska reprezentanca bo nastopila v najmočnejši zasedbi. V primerjavi z Willingenom je Žaka Mogla zamenjal debitant v svetovnem pokalu Matija Vidic.

Serija televizijskih portretov prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Gre za deset kratkominutnih zgodb, ki jih je poznavalka zgodovine Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o bolj ali manj poznanih a pomembnih zgodovinskih osebnostih.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Slovenski oktet in Festival Ljubljana sta s koncertom v poletnem gledališču ljubljanskih Križank obeležila 70. obletnico obstoja. Ob tej priložnosti se je najvidnejši slovenski moški vokalni sestav posvetil slovenski pesmi, tako ljudski kot avtorski, ki jo vedno znova predstavlja s prav posebnim žarom. Režiser: Aljaž Bastič

Športna drama po resničnih dogodkih. Film je navdihujoča zgodba o sedemnajstletnem Aliju Jahaniju, Irancu, ki so ga starši skrivaj poslali v ZDA, da bi ga obvarovali pred vojno med Iranom in Irakom konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja. Ko Ali prispe v Kalifornijo, ga sprejme stric, mamin brat. Vpiše se v srednjo šolo in poskuša vživeti v novo okolje, vendar mu to ne gre najbolje. Braniti se mora pred šolskimi nasilneži, zaradi sporov z njimi pa zabrede v težave. A v šoli spozna tudi prvo ljubezen. Ob vseh težavah začne fant trenirati rokoborbo; če ne drugače, si bo morda tako prislužil spoštovanje vrstnikov.

AMERICAN WRESTLER: THE WIZARD / ZDA / 2016
Režija: Alex Ranarivelo / Scenarij: Ali Afshar, Brian Rudnick / Igrajo: George Kosturos, William Fichtner, Ali Afshar, Lia Marie Johnson, Gabriel Basso, Jon Voight, Sasha Feldman, Chase Mowen, Kevin G. Schmidt, Nicholas Guilak, Shannon Collis, Karina Andrews, Tony Panterra, Salome Azizi, John Asadi …

Dragi sopotniki,
svet na drugi strani okna deluje nespremenjen, kljub temu pa je naša realnost obrnjena na glavo. Objemi in poljubi so se prelevili v ekstremen šport. Stisku roke grozi izumrtje. Izogibanje starejšim v širokem loku je po novem znak naklonjenosti.
Še nekaj mesecev nazaj so nas politiki prepričevali, da 'alternative ni'. Danes pa ponavljajo, da 'nič več ne bo tako, kot je bilo' in sprejemajo drastične ukrepe. In kar je še bolj čudno: tisti, ki smo želeli mirnejši, prijaznejši svet, se danes spopadamo z nepričakovano abstinenčno krizo, s presenetljivim hlepenjem po vrnitvi v svet, ki smo ga želeli pustiti za seboj.
V zraku, ki ga dihamo, je novoodkrita svežina in globina, zvezde pa sijejo z močnejšim leskom. Celo stari komadi zvenijo drugače - novi pomeni vznikajo med vrsticami besedil, glasba pa brenka po drugih emocionalnih strunah.
Pridružite se proslavi ob turbulentni splavitvi novega sveta. Nazdravili bomo potencialu in se spomnili nevarnosti tega izjemnega trenutka. Slednji je istočasno inspirativen in strašljiv, saj nazorno kaže, da je v resnici čisto vse mogoče.

Sobotni skakalni program v Lake Placidu prinaša kar dve tekmi: po posamični bomo prvič v zgodovini svetovnega pokala spremljali še tekmo dvojic. Nov način tekmovanja v treh serijah so skakalci prvikrat preizkusili v poletnem delu sezone v Râșnovu v Romuniji, kjer sta se zmage veselila Avstrijca. Posamezno reprezentanco zastopata po dva skakalca, njuni rezultati pa se seštevajo.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov