Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 22. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Sre, 22. mar.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Az adás tartalma:

- a motoros dzseki;
- a ballonkabát története;
- Brina Gerebic fiatal balett-táncos;
- a mashup, avagy a zenei kollázs;
- a Haloban együttes;
- a Koala Voice együttes.

Vsebina oddaje:

- motoristična jakna;
- zgodovina balonarja;
- mlada baletna plesalka Brina Gerebic;
- mashup oziroma glasbeni kolaž;
- glasbena skupina Haloban;
- glasbena skupina Koala Voice.

Miha Pavšek se ukvarja z raziskavami ledenikov in njihovega dogajanja. Fizična geografija, naravne nesreče, dolgotrajno nastajanje slovenskih ledenikov in hitro izginjanje njihovih ostankov so predmet njegovega zanimanja.

Preprosta lesena igrača Konstrukta že takoj pritegne pozornost. Zgodba tega izdelka pomembnega slovenskega oblikovalca Nika Kralja je stara več kot štiri desetletja. Konstrukta je bila zasnovana leta 1976, luč sveta pa je ugledala šele po 45 letih.

V starem delu slovenske prestolnice Ljubljana se bohoti velika poznobaročna stavba – Gruberjeva palača. Njena zgodba, ki se vije od druge polovice 18. stoletja, je zelo bogata in pestra. Danes je v njenih prostorih Arhiv Republike Slovenije.

Ljubljanska reševalna postaja je praznovala sto let svojega delovanja. Na intervencije so hodili s konjskimi vpregami, temeljila pa je na prostovoljstvu. Sto let pozneje je reševalna postaja poklicna in sodobno opremljena služba z več kot sto zaposlenimi.

Izdelovalko vitrajev Katjo Zrimšek pritegne steklo kot material, posebno čarobnost pa vidi prav v sestavljanju njegovih delcev v nove celote. Neprosojnost barvnega stekla pa še dodatno vzbuja nekakšno skrivnost.

V oddaji izpostavljamo miniaturne muzeje, ki so zrasli na prostoru vzdolž goriškega dela nekdanje slovensko-italijanske meje. Eden takšnih je (poleg vojaškega stražarskega stolpa v Vrtojbi, muzejske zbirke Kolodvor in muzeja na Mirenskem pokopališču), tudi muzej tihotapstva, ki se je pred meseci odprl v nekdanji carinarnici maloobmejnega prehoda na Pristavi.
Muzej odkriva tudi "Švercanje" blaga med kapitalistično Italijo in socialistično Jugoslavijo, ki je bil skorajda jugoslovanski nacionalni šport. Takoj po 2. svetovni vojni so tihotapili samo najnujnejše, ko pa je kupna moč Jugoslovanov v 60. letih narasla, pa se je začel pravšnji nakupovalni turizem. Samo nekaj 100 metrov naprej na italijanski strani v nekdanji italijanski carinarnici na Rafutu pa je zrasel muzej Prepustnica, ki odstira različne vidike življenja ob meji med Goricama v zadnjih 75 letih.
V oddaji več o tem, kako se nekdanji uršulinski samostan v Mekinjah odpira turizmu. Samostan je imel v svoji več kot 500 letni zgodovini pomembno vlogo v kulturnem, verskem, upravnem in gospodarskem življenju kraja in širšega lokalnega območja.
V luči izumiranja starih, pogosto družinskih gostiln, predstavljamo primer dobre prakse, kako skozi kulturo oživljati tovrstne retro gostilne. V rojstni vasi slikarja Maksima Gasparija je Nataša Mele, lokalna turistična vodnica, ki na terenu aktivno povezuje Loško dolino in Cerknico, prenovila družinsko furmansko gostilno, ki je postala živi muzej kmečkega življenja in hkrati podeželski družabni center.

Veliki mednarodni gala baletni večer Društva baletnih umetnikov Slovenije, bo gledalcem postregel ne le z vrsto mednarodno uveljavljenih baletnih plesalcev, ki navdušujejo evropsko občinstvo na največjih baletnih odrih, temveč tudi s pravo poslastico najbolj atraktivnih klasičnih pas de deuxov in z izvrstnimi sodobnimi koreografijami.

Se še spomnite trendov v gradnji pred desetletji? Gradile so se ogromne hiše, v marsikaterem pogledu predimenzionirane. Pa okrogline, frčade, štirikapnice, zalomljene strehe… Marsikdo je želel graditi unikatno, izstopajoče, drugačno, ne da bi se hkrati tudi zavedali, da je takšen dom težje opremiti in dražje vzdrževati. Naša gostitelja Lea in Rok sta rešitev za svoj novi dom iskala več let. Naletela sta na hišo, ki je bila sicer prevelika in v marsičem neustrezna. Preobrazbo pokažemo v oddaji.
Največji leseni športni objekt v Sloveniji je dobitnik nagrad BigSEE in Naj lesena zgradba leta 2020. Lastnik je želel, da ta zdrava lupina ne bi obremenjevala okolja in da bi v njej ustvarili idealne pogoje ne le za šport, temveč za bivanje na splošno. Ubral je veliko trajnostnih korakov ter med drugim vse skupaj začinil z zelenjem in veliko okusno izbrane opreme, ki briše meje med zasebnim in javnim.
Tudi stanovanje, ki ga predstavimo, je nagrajeno na uglednem tekmovanju European property awards v Londonu. Lastnika sta kupila novogradnjo, ki jima je povsem ustrezala, ampak strokovno oko je v danih volumnih zaznalo še večji potencial – kar je pomenilo samo eno: tudi, če je bilo vse na novo zgrajeno, je marsikaj moralo ven. In po predanem procesu oblikovanja interierja se je lahko na koncu pokazalo vse to, kar bo gledalce navduševalo.

Bernarda in Jože gostita kantavtorja Tomaža Domicelja, ki je pred nekaj dnevi praznoval 75-letnico, ob tej priložnosti pa bo zapel tudi venček svojih največjih uspešnic. V goste prihaja še igralka Iva Krajnc Bagola, ki je prejela Severjevo nagrado za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih. V zabavnih igrah se tokrat med seboj pomerita soigralca v gledališki komediji Boeing Boeing: Gorka Berden in Jan Bučar. Na glasbenem odru nastopa še Žan Serčič s Šakali, ki predstavlja novo pesem Pusti mi spomin.

Začetki novomeškega podjetja Hemptouch segajo v leto 2014, ko sta Silvija Špehar in Marko Sladič združila njeno strast do narave, zelišč in naravne kozmetike in njegovo strast do podjetništva in konoplje. V podjetju je danes redno zaposlenih deset ljudi, ponujajo pa petnajst različnih izdelkov za nego kože z izvlečki iz konoplje in izbranih zelišč. Ves čas so usmerjeni k trajnostnim rešitvam in razvoju; konoplja je vzgojena v Sloveniji, izdelki so veganski in zapakirani v reciklirano embalažo. Med drugim jih izvažajo v Nemčijo, Veliko Britanijo, na Češko in Nizozemsko, prodreti jim je uspelo celo na zahteven japonski trg. Za izdelke so prejeli številne ugledne mednarodne nagrade, posebej ponosni pa so na certifikat Natrue; so prva kozmetika v Sloveniji in prva CBD-kozmetika na svetu, ki je pridobila ta najstrožji certifikat naravne in organske kozmetike.

Ohranjaj ogenj je intimen portret priznanega švicarskega koreografa Martina Schläpferja. Portret ponuja odgovor na vprašanje, zakaj je ples več kot le umetnost za izbrance. Plesni dokumentarni film Martina Schläpferja spremlja med vsakodnevnim delom in prikazuje energijo in ustvarjalnost, ki jo uporablja pri snovanju koreografij. Schläpfer je eden najpomembnejših plesnih ustvarjalcev v Evropi, ponaša se s številnimi nazivi 'koreograf leta', njegova Baletna hiša Düsseldorf (Renski balet), ki jo vodi, pa z nazivi najboljše baletne hiše leta. V koreografiji Alltag, ki jo predstavlja film, se je Martin Schläpfer vrnil na oder kot plesalec, pod koreografsko taktirko Hansa van Manena, ustvarjalnemu procesu te koreografije pa sledi tudi sam film.

KEEP THE FLAME - THE CHOREOGRAPHER MARTIN SCHLÄPFER/Nemčija/2017/režija: Annette von Wangenheim

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Slavonija je hrvaška žitnica, saj leži v rodovitni Panonski nižini. Sotočje Drave in Donave je biotsko izjemno raznovrstno. Tam je tudi naravni park Kopački rit. Slavica in Anđelko Lacković ter njun sin Srđan in snaha Tamara imajo samooskrbno biološko kmetijo. Vse, kar potrebujejo, pridelajo sami, kuhajo pa tudi za občasne obiskovalce. Slavonija slovi po nenavadnih ribjih specialitetah, kot je krap na rogovili.

ZU TISCH / Nemčija / 2017 / Mirjana Momirovic

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Kako pri 37. letih sprejeti diagnozo neozdravljive bolezni? S tem se je morala spoprijeti mamica dveletnega dečka Urška Firer. V rubriki Zdravje tudi o tem, zakaj nekateri z gensko mutacijo, ki je povezana z Alzheimerjevo boleznijo, ostanejo zdravi. Pa tudi, kako na naraven način ohraniti mladosten videz še dolgo v starost in kako nam lahko pri tem pomagajo dermatologi.

Skupina Joker Out je na tujem, kjer med drugim snema angleško različico videospota. Medtem so svoje predstavnike izbrale tudi druge države, pogledali smo na stavnice in preverili evrovizijsko vročico. Dirigent Rudolf Gas, ki sicer narekuje ritem policijskemu orkestru, nam je pokazal svojo bolj radoživo stran, predstavil nam je hčerko Veroniko Strnad, ki gre na študij čez lužo, še prej pa sta skupaj posnela prvo skupno skladbo.

3. del: Oj, divjina
Joel je šel cepit Inuite v oddaljena naselja. Ko se z Maggiejinim letalom vračata domov, motor odpove, zato zasilno pristaneta sredi aljaške divjine. Inuiti so Joelu podarili kitovo tolščo in tjulnje meso, vendar je rajši lačen, kot da bi jedel tolščo ali jetra. Shelly obišče najboljša prijateljica Cyndy. Prosit jo je prišla, naj se loči od svojega moža, da se bo lahko ona poročila z njim. Shelly je ljubosumna na Cyndy, saj se je ta iz debeluške prelevila v vitko lepotico.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Italijansko-ameriška nadaljevanka je posneta po romanu Guida Marie Brere in se dogaja leta 2011. Dominic Morgan je generalni direktor investicijske banke NYL (New York London Investment Bank) in mentor Massima Ruggere, ambicioznega in neustrašnega novinca v svetu finančnega trgovanja, ki je po uspešnem poslu v Londonu na pragu napredovanja. A njegovo življenje se obrne na glavo, ko ga osumijo umora tekmeca Edwarda Stuarta. Znajde se v središču svetovne finančne zarote, v kateri vse niti prikrito vlečejo najvišji menedžerji. Massimo skuša odkriti, kdo mu je podtaknil umor in pri tem naleti na finančno-politične spletke svetovnih razsežnosti. Ima dve možnosti: da se jim pridruži ali pa jih poskusi uničiti.

1. del:
London, 2011. Massimo Rugheri je vodja borznih posrednikov v pomembni investicijski banki. Njegov mentor Dominic Morgan pravi, da mu je stolček pomočnika direktorja tako rekoč zagotovljen. Vendar ima močnega tekmeca iz tradicionalne angleške bančniške družine, Eda Stuarta. V prvem delu nadaljevanke vstopimo v brezobzirni svet kapitala in vidimo, kaj vse so nekateri pripravljeni narediti za napredovanje.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov