Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 24. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Pet, 24. mar.

Leta 2019 smo na svetu izdelali 460 milijonov ton plastike. Plastiko izdelujemo pretežno iz neobnovljivih virov energije, to je iz surove nafte. Ko plastične izdelke nehamo uporabljati, postanejo odpadki. V Sloveniji v povprečju vsak prebivalec ustvari 40 kilogramov plastičnih odpadkov na leto. Le 10 odstotkov jih recikliramo.
Če se plastika znajde v naravi, tam ostane več sto let; najdemo jo povsod, v oblakih, toči, podzemnih jamah, vodi, morju, tudi v živih bitjih.
Kaj bi lahko bila rešitev teh težav? Novi materiali, ki bi imeli enake dobre značilnosti kot plastika, bili iz surovin, ki jih je dovolj, in ne bi onesnaževali narave, torej bi se v njej razgradili na osnovne gradnike: z eno besedo – biomateriali.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger. Oddaja poteka tudi v sodelovanju z RTV centrom Koper in RTV centrom Maribor, s čimer v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah in je upoštevajoč delež televizijskih gledalcev med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejših slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Družili smo se s terapevtskima psoma in člani Društva 8tačk, ki deluje na OŠ Marije Vere v Kamniku. Predstavljamo pasmo psov beagle. Svetujemo, kako sebi in pasjemu mladiču olajšati prve dni v novem domu. Pridružili smo se akciji varnega prenašanja dvoživk do mrestišč. Spoznavamo mačje pande. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

POMLAD PRED VRATI
Barvno prebujajočo se pomlad si lahko omislimo tudi pred vrati. V sodobnejši keramični ali kamniti lonec zasadimo vijoličaste anemone, pisane trobentice, nežne zimzelene (vinke).
VZGOJA LASTNIH SADIK
Pri Martini Plohl Krevh se vrtičkarska sezona začne takoj po novem letu. Sejančki so marca še na toplem in pod ultravijolično lučjo.
ZIMSKA REZ ASIMINE
Asimine imajo lepo razrast, zato jih ni nujno obrezovati. S posnemanjem njihove naravne oblike in odstranitvijo nekaj vej, jim rodnost lahko (še) povečamo.
REZ ŽAJBLJA IN SIVKE
Ali se vam je že zgodilo, da si po skrbni rezi in oblikovanju sivke ali žajblja rastlina ni opomogla. Kje ste ga polomili, izveste v tokratnem nasvetu Sebastjana Liparja.
navrtu@rtvslo.si

Jaka Judnič je bil v sedemdesetih glasnik nove generacije medijev in oglasnih sporočil, ki so vpeljala novo estetiko in življenjski slog.

To je bil čas nastopa generacije, ki je prinesla novo senzibilnost, za sabo pa hitro ekspanzijo novih medijev. Pohod glasbe, zabave, in hitrih – za tiste čase – sporočil, je določal estetiko in življenjski slog. Nova časovna enota za zaključen medijski izdelek je bilo pol minute. Toliko je smel trajati običajni televizijski oglaševalski spot. Ni ga določala vsebina, ampak cena za sekundo televizijskega časa. Deloma so ga optimizirali tudi raziskovalci potrošnikovega vedenja, a v vsakem primeru je ritem določal maksimalni učinek na minimalno časovno enoto. Prva rešitev je na prvi pogled enostavna, geg in kolaž. A prav tu se je pokazala razlika. Ni kolaž kolažu enak in geg ni zmeraj geg. Tu se začne zgodba o Jaki Judniču, avtorju najbolj znanih spotov slovenskega televizijskega zaslona. Dokumentarec, ki jo pripoveduje, ne govori samo o njem, ozre se širše po ekonomiji in sociologiji tistega časa, vključi vse, ki so utirali pot marketingu in profesionalizirali oglaševanje. Preleti ambicije in možnosti nacionalnega podjetništva in oriše razmere, v katerih je nacionalni projekt postal blagovna znamka. 00:02:33 RAJA je film o svetovnem trendu, ki je pljusknil pod vznožje Alp. Številka iz naslova je povprečna dolžina, v katero je moral Jaka Judnič uokviriti svoja sporočila.

Smučarske tekačice in tekači bodo sezono končali na progah znamenitega Lahtija na Finskem.
V petek se bodo pomerili v sprintu dvojic, disciplini, ki je redko v programu tekmovanj svetovnega pokala. Med ženskami so favoritinje Švedinje, za ostala mesta pa se bodo borile Norvežanke, Američanke, Nemke in Finke. Med moškimi so favoriti svetovni prvaki Norvežani, za stopničke pa se bodo borili tudi Italijani, Francozi, Švedi in Finci.

Vsak koncert Andréja Rieuja in njegovih glasbenikov je za poslušalce nepozabno doživetje, ki zahteva dolge tedne vaj in obsežnih priprav. V tokratni oddaji nam dirigent predstavi zakulisje koncertov, od gradnje odra, ki spominja na grški tempelj, do priprave ognjemeta, ki se mora ujemati z glasbo. Videli bomo, kako se na svoj prvi nastop pripravlja novinka v zboru, kako z dirigentom in orkestrom vadi sopranistka in kako sta se z drugimi glasbeniki ujela posebna gosta, španski duet Los del Río.

Se še spomnite trendov v gradnji pred desetletji? Gradile so se ogromne hiše, v marsikaterem pogledu predimenzionirane. Pa okrogline, frčade, štirikapnice, zalomljene strehe… Marsikdo je želel graditi unikatno, izstopajoče, drugačno, ne da bi se hkrati tudi zavedali, da je takšen dom težje opremiti in dražje vzdrževati. Naša gostitelja Lea in Rok sta rešitev za svoj novi dom iskala več let. Naletela sta na hišo, ki je bila sicer prevelika in v marsičem neustrezna. Preobrazbo pokažemo v oddaji.
Največji leseni športni objekt v Sloveniji je dobitnik nagrad BigSEE in Naj lesena zgradba leta 2020. Lastnik je želel, da ta zdrava lupina ne bi obremenjevala okolja in da bi v njej ustvarili idealne pogoje ne le za šport, temveč za bivanje na splošno. Ubral je veliko trajnostnih korakov ter med drugim vse skupaj začinil z zelenjem in veliko okusno izbrane opreme, ki briše meje med zasebnim in javnim.
Tudi stanovanje, ki ga predstavimo, je nagrajeno na uglednem tekmovanju European property awards v Londonu. Lastnika sta kupila novogradnjo, ki jima je povsem ustrezala, ampak strokovno oko je v danih volumnih zaznalo še večji potencial – kar je pomenilo samo eno: tudi, če je bilo vse na novo zgrajeno, je marsikaj moralo ven. In po predanem procesu oblikovanja interierja se je lahko na koncu pokazalo vse to, kar bo gledalce navduševalo.

Duhovita pripoved o razlikah med romantično komedijo in resničnim življenjem.

Fant sreča dekle v knjigarni, po prvem zmenku se zaljubita, in ko brez večjih težav premagata prvo oviro, živita srečno do konca svojih dni. To je zgodba o Victorju in Marini, ki seveda nista resnična, temveč plod (ne pretirano bujne) domišljije pisatelja Pabla, ki je za dober honorar privolil v pisanje scenarija za romantično komedijo. Pablo je v nasprotju s svojimi vitalnimi junaki pesimističen in brezvoljen moški srednjih let, ki se spoprijema z bolečim razpadanjem dolgoletne zveze s Claro. In medtem ko se Victor in Marina bližata srečnemu koncu, sta ljubezen in življenje za Pabla in Claro precej bolj zapletena.

Izvirni naslov: SEXO FÁCIL, PELÍCULAS TRISTES / Špansko-argentinski film, 2014 / Režija in scenarij: Alejo Flah / Igrajo: Ernesto Alterio, Quim Gutiérrez, Marta Etura

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Gospodarstvo vsak petek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov in novic s področja gospodarstva ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Osebna trenerka Alenka Košir bo z nami, da nas spomni, kako na pomlad poskrbeti za dobro počutje. Ob bližajočem se materinskem dnevu smo se pogovarjali o mamah. Žlahtna komedijantka je že petič postala igralka Vesna Pernarčič.

5. del: Truplo
Chris med ribarjenjem najde zamrznjeno truplo moškega. Izkaže se, da gre za francoskega vojaka iz 19. stoletja, njegov dnevnik pa razkrije osupljive stvari. Maurice v tem vidi poslovno priložnost, številni drugi pa menijo, da bi morali prebivalci Cicelyja vojakovo skrivnost zadržati zase. Ed potrebuje denar, zato pomaga Ruth-Anne v prodajalni. In Joel preiskuje svojo vero.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1992
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Ameriški inženir slovenskega rodu dr. Anton Mavretič se že več kot štirideset let aktivno ukvarja z razvojem vesoljskih tehnologij.

Film Voyager 127AU se osredotoča na prepoznavanje dela dr. Mavretiča, ki se že več kot štirideset let aktivno ukvarja z razvojem vesoljskih tehnologij. Med drugim je zasnoval tudi instrument PLS za vesoljski program Voyager. Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju z MIT Kavli Institute for Astrophysics and Space Research, Harvard University, Boston University, Applied Physics Laboratory, Goddard Space Center, Smithsonian National Air and Space Museum in družino Mavretič.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov