Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. mar. 2023

TV Slovenija 2 • Ned, 26. mar.

»Živeti božjo ljubezen.« To je vodilo mednarodne skupnosti Bhakti Marga, ki že vrsto let deluje tudi v Sloveniji. Bhakti Marga je popotovanje iz uma v srce pod vodstvom razsvetljenega mojstra Paramahamse Vishwanande. Lani so v skupnosti izdali nov prevod Bhagavat Gite v slovenski jezik. Novi prevod je v marsikaterem pogledu drugačen od dosedanjih.

Namen Svetovnega molitvenega dne za ženske je zavzemanje za večje razumevanje, sočutje in solidarnost med ženskami z vsega sveta. Spodbujati želi občutek skupnega namena in navdihniti ženske, da ukrepajo pri reševanju vprašanj, s katerimi se spopadajo njihove skupnosti in svet na splošno. Cilj je zgraditi pravičnejši, mirnejši in enakopravnejši svet za vse. Letošnje bogoslužje so pripravile kristjanke na Tajvanu.

Leta 2019 smo na svetu izdelali 460 milijonov ton plastike. Plastiko izdelujemo pretežno iz neobnovljivih virov energije, to je iz surove nafte. Ko plastične izdelke nehamo uporabljati, postanejo odpadki. V Sloveniji v povprečju vsak prebivalec ustvari 40 kilogramov plastičnih odpadkov na leto. Le 10 odstotkov jih recikliramo.
Če se plastika znajde v naravi, tam ostane več sto let; najdemo jo povsod, v oblakih, toči, podzemnih jamah, vodi, morju, tudi v živih bitjih.
Kaj bi lahko bila rešitev teh težav? Novi materiali, ki bi imeli enake dobre značilnosti kot plastika, bili iz surovin, ki jih je dovolj, in ne bi onesnaževali narave, torej bi se v njej razgradili na osnovne gradnike: z eno besedo – biomateriali.

Zveza delovnih invalidov Slovenije je leta 1999, ob 30-letnici svojega delovanja, organizirala prvo revijo pevskih zborov društev invalidov Slovenije. Pevska prireditev je prerasla v tradicionalno. Tokratno štirinajsto izvedbo je Zveza pripravila v sodelovanju z Društvom invalidov Slovenj Gradec v slovenjgraški športni dvorani. S pevskim druženjem zborov društev invalidov iz vse Slovenije želijo širši javnosti pokazati ustvarjalne in intelektualne sposobnosti invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. To je na prireditvi poudaril tudi Drago Novak, predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije. Dejal je: »Nismo tisti, ki samo zahtevajo, temveč tudi tisti, ki dajejo.«

Folklorna skupina Tine Rožanc je bila ustanovljena leta 1949 s prihodom članov Plesnega športnega kluba Ljubljana pod okrilje Železničarskega kulturno umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc. S projektom Dotik t-rajanja je skupina predstavila šest odrskih predstavitev folklornega izročila Štajerske, Bele krajine, Prekmurja, Blok, Koroške in osrednje Slovenije. V vsebinskem sklopu Prazniki pomladi se je skupina predstavila z gosti, Skupino sester Trobec-Žagar in zasedbama Volk folk ter Jararaja.

V studio Televizije Slovenija smo povabili mlade glasbenike, ki izkazujejo izvirno ustvarjalnost in izjemne uspehe v glasbenem prostoru. Med njimi je violinistka Patricija Avšič, ki opozarja nase na domačih in tujih glasbenih odrih. Na Mednarodnem violinskem tekmovanju Jena Hubaya je leta 2021 osvojila absolutno prvo mesto in posebni nagradi za solistična nastopa na Madžarskem. Za tokratni nastop je pripravila izvedbi Cantabile in Caprice virtuoza N. Paganinija, Caprice H. Wienawskega in živahni Čmrljev let, R. Korsakova. V izvedbah sta se ji pridružili Klara Avšič na violončelu in Beata Ilona Barcza za klavirjem.

Dežela je ena najosupljivejših in obenem najnevarnejših na svetu. Trojica začne divjo in neraziskano pokrajino spoznavati na otočku Nova Britanija ob pomoči vodnika Nicka. Obiščejo deloma z lavo zasuto mesto Rabaul in se povzpnejo do žrela delujočega vulkana, ki še vedno bruha žvepleno paro. Najdejo ostaline iz 2. svetovne vojne, bunker admirala Jamamota, in se celo potopijo do sestreljenih japonskih bombnikov. Odpravijo se v džunglo v notranjosti otoka, prenočijo v novi družinski vasi in izkusijo plemenski ognjeni ples.

DEPARTURES / Kanada / Departures Entertainment 2 Inc. 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Za konec sezone se bodo v obeh konkurencah pomerili v teku na 20 km v klasični tehniki. Norvežan Klæbo je zmagal na podobni tekmi v Les Roussesu v Franciji, najboljši pa je bil pred dnevi tudi v Falunu. Pri ženskah sta glavni favoritinji Švedinji Anderssonova in Karlssonova, na domačem prizorišču pa se bo za zmago gotovo borila tudi Kerttu Niskanen.

Dokumentarni feljton o oddajnikih, ki so nam v 20. stoletju omogočili pogled v svet iz domačih naslonjačev.

Oddajniki in (dobre) zveze je dokumentarna zgodba o velikih stolpih, parabolah in zanesenjakih, ki so jih gradili, sega v davno leto 1924, ko je Marij Osana v Ljubljani začel poskusno oddajati prek oddajnika, ki ga je na direkciji Pošte sestavil kar sam. Oddajniki so odigrali pomembno vlogo v slovenski zgodovini. Med 2. svetovno vojno so omogočali delovanje ilegalne radijske postaje Kričač, sredi petdesetih let pa tudi javni televizijski program. Prelomen je bil 14. februar 1965, ko je začel na Krvavcu obratovati prvi televizijski oddajnik s poskusnimi oddajami. Prve oddaje v barvah smo lahko gledali leta 1966. Prav zato so oddajnike poimenovali »okno v svet«, saj je prek njih skozi televizijske zaslone prihajal svet v slovenske domove. Pomembno vlogo so odigrali tudi med vojnami, med drugo svetovno vojno so bili tarča nacističnih sil, v zadnji osamosvojitveni pa jugoslovanske armade. Ta je med 10 dnevno vojno napadla šest glavnih in najbolj pomembnih oddajnikov ter jih močno poškodovala. Vsak med njimi nosi svojo zgodbo. Bodisi zaradi zgodovinskega, strateškega ali kakšnega drugega pomena. Danes v času hitre digitalizacije se je njihova vloga spremenila in večina je že ugasnila. 100 odstotno deluje le še Krvavec in kmalu bodo oddajniki postali le še spomin nekega drugega časa.

Fantje s cvetličnih polj – serija o enajstih mladih podjetnikih, ki delajo v eni najpomembnejših industrij na Nizozemskem, cvetličarstvu. Čudovita cvetlična polja vsako leto privabijo več kot milijon turistov. Tako cvetje kot čebulice so za državo pomemben izvozni proizvod. Fantje razkrivajo, kaj vse je treba narediti, da je lahko Nizozemska največja pridelovalka cvetja na svetu.

V vasici na Štajerskem, ki že v imenu nosi besedo zlato, si je zakonski par omislil mikavno pritlično hišo. Zasnovana je tako, da vabi k sproščenemu druženju, s pametnimi rešitvami pa bo paru omogočila tudi zlato jesen življenja.
Ko smo prisluhnili stanovalki stavbe v središču Ljubljane, ki je pred kratkim uredila dve novi stanovanji v hiši, stari več kot tristo let, smo se nehote vprašali: kakšne zgodbe so se dogajale v tej stari hiši? Koliko ljudi je v njej že živelo? Koliko prezidav se je v njej zgodilo? In vendar stoji tam, kot trajni pričevalec zgodovine v središču našega mesta. Odgovori v oddaji Ambienti.
V središču prestolnice smo našli svetovljansko bivališče, ki je zgleden primer harmoničnega sodelovanja med arhitektom in lastnikom. V njem najdemo vrsto inovativnih rešitev za majhne stanovanjske površine.

30-minutni dokumentarni film o Albinu Belarju predstavlja skoraj pozabljenega posameznika iz sveta znanosti in varovanja okolja, ki je s svojim delovanjem daljnosežno vplival na sodobni čas.
Albin Belar (1864–1939) je bil znanstvenik, izumitelj, naravovarstvenik. Izumil je najsodobnejši seizmograf svojega časa, t. i. tremometer.
V pogovoru z njegovima vnukinjama Cynthio in Lino Belar ustvarjalci filma poskušajo razumeti, kaj ga je gnalo, da si je že pred mnogimi leti močno prizadeval zavarovanje narave, še posebej ob ustanavljanju Triglavskega narodnega parka. Albin Belar je bil pravi videc, že takrat je vedel, kakšno onesnaževanje in uničevanje bo v prihodnosti trpela narava
V drugem delu pa film prek ohranjenih dokumentov, pogovorov in obiskov določenih krajev osvetli življenje Albina Belarja po prvi svetovni vojni, ko ga je oblast razlastila in ga prisilno upokojila. Ob tem predstavlja njegov življenjski nazor, ki je botroval njegovemu humanemu znanstvenemu delu. še kako pomembnemu tudi za današnji čas

Dokumentarni film prikazuje poklicno pot in osebno zgodbo Are Malikiana, virtuoznega libanonskega violinista armenskih korenin. Glasba mu je rešila življenje, pravi, ko je pobegnil pred vojno. Bejrut je moral zapustiti star komaj 14 let. Od takrat živi nomadsko življenje in navdihujočo glasbo prinaša na vse konce sveta. Zanj so značilni zelo energični nastopi. Z neverjetno lahkoto se sprehaja med Bachom in Led Zeppelini. V svojo glasbo dodaja odtenke španskega flamenka, argentinskega tanga, tradicionalne judovske in romske glasbe.

ARA MALIKIAN, A LIFE AMONG THE STRINGS / Španija / 2019 / Režija: Nata Moreno

Zemlja nam včasih pripravi veličastno predstavo. Od prelivajočega se severnega sija do ognjeniških izbruhov in mavrice v obliki kroga. Kdor želi ujeti te težko ulovljive trenutke, mora biti ob pravem času na pravem kraju. Avtorji so za to serijo zbrali več skupin vrhunskih znanstvenikov, neustrašnih pustolovcev in filmskih strokovnjakov, da bi posneli veličastne naravne pojave tako, kot jih še ni videlo človeško oko.

4. del: Polarni sij
Migetajoči polarni sij je eden najlepših naravnih pojavov na Zemlji. Ekipa ga je ujela v podrobnostih in v obsegu, kot jih še nismo videli. V eni noči je posnela veličastni severni sij, ki ga je bilo mogoče opazovati v vseh državah severnega tečajnika, astronavt na Mednarodni vesoljski postaji pa ga je snemal celo iz orbite.

SPECTACULAR EARTH / Velika Britanija / 2022 / Režija: Ben Crichton, Fay Finlay, Arianna Lapenne, Tristan Quinn, Ben Wilson

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Na radio pride obvestilo, da so Luka videli v bližnjem pubu, toda Ridley in Eve odkrijeta, da je to laž, saj je pub že dolgo zaprt. Ko obiščeta Raya, da bi dobila pojasnilo, ga najdeta mrtvega. Duncan Darwin jima razkrije, kaj sta Ray in Julian Varnham počela z mladoletniki na zabavah in to je razlog, da je Ray storil samomor. Ko ju pelje v zapuščeno vilo, ki jo je Julie zapustil Varnham, odkrijejo Lukovo truplo. Ridley pa ugotovi, kdo je ubil Julie.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Da bi v praksi razumeli tegobe starejših voznikov, smo našega najmlajšega člana uredništva Luko Gregoriča oblekli v posebno opravo, ki ga je postarala za štirideset let. Z utežmi, ki so upoščasnile telesne reakcije, s trakovi in oporami, ki so oteževale premikanje, predvsem pa z očali in čepki, ki so poslabšale vid in sluh. Učili smo se torej medgeneracijske empatije v prometu.

Drama in romanca. Aurora, mlada in neukrotljiva žurerka, spozna Dariana, iranskega priseljenca. Oba sta po svoje obupana in razočarana. Darian beži pred smrtjo, Aurora beži pred ljubeznijo. Darian potrebuje finsko žensko, da jo poroči in tako ubeži vsem begunskim pastem, Aurora pa potrebuje ljubezen, da ubeži pred samo seboj. Čeprav tega še ne vesta, oba potrebujeta drug drugega, da bi končno enkrat nehala bežati.

AURORA / FIN / 2019
Režija: Miia Tervo / Scenarij: Miia Tervo / Igrajo: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Oona Airola, Hannu-Pekka Björkman, Ria Kataja, Chike Ohanwe, Miitta Sorvali, Pamela Tola, Elá Yildirim, Julius Susimäki, Leena Mäenpää-Bentley, Salla Kozma, Minna Kivelä in drugi …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov