Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 12. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 12. jun.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju in odkrivanju dejstev o manj znanih temah v rubriki (Ne)znano. Ob ponedeljkih vas povabimo tudi v Domačo lekarno, vas motiviramo z navdihujočo Osebno zgodbo, nato pa vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Mineva 60 let od smrti ljubljanskega nadškofa Antona Vovka. S čim je mučenec za vero zaznamoval naš prostor?

»Pred brezjansko Marijo sem izrekel, naj se zgodi volja Božja in volja Cerkve!« Tako je ob imenovanju za ljubljanskega nadškofa zapisal Anton Vovk. Ni se zavedal, kaj mu bo prineslo viharno obdobje slovenske zgodovine in Cerkve. Ob 60. obletnici njegove smrti in 100. obletnici duhovniškega posvečenja so v njegovi rojstni župniji pripravili Vovkove dneve. Med 19. majem in 18. junijem nam z vrsto dogodkov odkrivajo varuha slovenskega naroda in mučenca za vero.
Košček Slovenije pa bo v naslednjih dneh ponesla v jugovzhodno Afriko, v Mozambik, navdušena Kraševka, Ivana Žigon.

Stoletje stara zgodba avtroogrskega mornariškega častnika, Ljubljančana Ivana Skuška in njegove žene, Japonke Tsuneko Kondo Kavase, spominja na opero Madama Butterfly.

Spoznala sta se med prvo svetovno vojno v Pekingu, kjer je bil Ivan Skušek konfiniran, potem, ko so njegovo ladjo, najuglednejšo cesarsko-kraljevo vojaško križarko »Cesarica Elizabeta«, med plovbo na Japonsko morali ob izbruhu prve svetovne vojne potopiti ob kitajski obali. Vojaško posadko so Japonci odpeljali v internacijo na Japonsko, oficirje pa so zadržali na Kitajskem. Mlada, lepa Japonka Tsuneko je imela v diplomatski četrti v Pekingu svojo vrtnarijo in cvetličarno. Zaljubila sta se in poročila.
Leta 1920 se je Ivan Skušek z ženo Tsuneko in njenima otrokoma po sedmih letih vrnil domov v Ljubljano. S seboj je pripeljal tudi zelo obsežno in dragoceno zbirko kitajskih starin in umetnin iz časa zadnje dinastije kitajskih cesarjev. Z oporoko je po smrti zbirko zapustil slovenskemu narodu. Danes jo hrani Slovenski etnografski muzej.
Scenaristka in režiserka dokumentarnega filma »Nebesni zmaj« Alma Lapajne je ustvarila avtorski projekt, ki na izjemno pretanjen način odpira mnoge razsežnosti zanimive zgodbe o Ivanu Skušku in Tsuneko Kondo Kavase (pozneje Mariji Skušek), ki se je nekateri še spomnijo, saj je v Ljubljani preživela več kot štiri desetletja.

Obiskali smo Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Velenje in Zvezo Sožitje, ki letos praznujeta jubilejnih 60 let delovanja. Oba sta nepogrešljiv del naše družbe, ki sta v svojem dolgoletnem delovanju veliko pripomogli k naši družbi in svojim članom.

Začeli bomo z rubriko Zelena Kohezija, obiskali pa pivška jezera in suha travišča. Občina Pivka je skozi projekt Pivka.Kras.Presiha, odkupila, kar 40 ha kmetijskih zemljišč. Oddala jih bo kmetovalcem, ki bodo izvajali pozno in prilagojeno košnjo v skladu z naravovarstvenimi smernicami. Predstavili bomo ambasadorja s Ptuja, ki sodeluje na kar treh evropskih projektih, povezanih s trajnostno rabo surovin. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so predstavili rezultate monitoringa divjih čebel v Sloveniji, s katerim so našli 239 vrst čebel, med njimi tudi vrsto, ki je bila v Sloveniji opažena prvič. V Marezigah se je od 19. do 21. maja odvil že tradicionalni 50. Praznik refoška in Slovenske Istre. Med šampioni je bila tudi klet Kavalič iz Kavaličev pri Svetem Antonu. V Hrvaški Istri pa so že 7. organizirali prireditev Wine and Walk. 400 obiskovalcev se je peš podalo na degustacije in spoznavanje tudi manj znanih lepot istrske zemlje. Bili smo na Vremščici, ko so tja prignali čredo ovac, družbo pa jim bodo delali tudi krškopoljski prašiči. Ovce pa vse bolj ogrožajo volkovi in šakali. Na pašniku Starijski vrh, ki se na nahaja na grebenu Kobariškega Stola, je volk maja spet napadel trop ovac. Končali pa bomo v Benečiji, kjer uspešno združujejo kmetijsko dejavnost s turizmom.

Edinstvena oddaja o življenjskem slogu, ki vas popelje v svet lepote, trendov, estetike, mode, avtomobilizma, dizajna in raznovrstnih nasvetov, ki poskrbijo za višjo kakovost življenja in bivanja. V oddaji gostimo znane obraze, ki jih spoznate na drug način; skozi oči stila in njihovih življenjskih vodil. Poleg estradnikov gostimo strokovnjake s področja psihologije, osebnega razvoja, dizajna in interierja, astrologije, zdravja, lepote in estetike ter mnogih drugih področij. Svetujemo tudi o modi in kulturi oblačenja, odgovarjamo na dileme in pisma gledalcev ter se s kolegi oddaje Avtomobilnost podamo v avtomobilistične vode.
Vaši sobotni gostiteljici sta Lorella Flego in Ana Tavčar.

Prihodnjič se selimo v Logatec, kjer ima sedež družba Astech. Že več kot 20 let deluje na področju servisiranja in vzdrževanja klimatsko-prezračevalnih sistemov ter je eno prvih slovenskih podjetij v panogi s certifikatom kakovosti ISO 9001. Danes zaposleni skrbijo za več kot 100.000 klimatskih naprav po Sloveniji.

besedilo Elza Budu/glasba Mojmir Sepe

Poletna noč je skladba, za katero je glasbo napisal Mojmir Sepe, besedilo pa Elza Budau. Leta 1964 je s prvo nagrado občinstva zmagala na festivalu Slovenska popevka. Zanimivo pa je, da sta popevko v alternaciji zapeli Beti Jurkovič in Marjana Deržaj, pri čemer se prva izvedba ni prijela, medtem ko je izvedba Marjane Deržaj čez noč postala ena največjih pesmi vseh časov in nekakšna himna slovenske popevke.

Še nikoli nismo tako veliko poslušali o zelenem prehodu in obnovljivih virih energije kot v zadnjem času. A nekaj je teorija, drugo pa praksa. Pri slednji se zatakne marsikje; pri postavitvi sončnih elektrarn, pri njihovem priklapljanju na omrežje, dolgo je čakanje na subvencije Ekosklada, zamude so tudi pri ustanavljanju sončnih skupnosti. Glede na to, da se je Slovenija zavezala, da bo do leta 2030 iz obnovljivih virov pridobivala vsaj 27 odstotkov energije, se zdi, da je pred našo državo še kar nekaj zelo konkretnih izzivov. Jim bomo kos?

Trije popotniki, poleg Scotta in Justina tudi snemalec Andre, se iz Severne Koreje napotijo v Indonezijo in si najprej ogledajo goro Bromo, še vedno dejaven, a razmeroma miren ognjenik sredi otoka Java. Spoznajo Oko, krajevnega vodnika, in z njim pot nadaljujejo v revna predmestja Džakarte, kjer lahko vidijo, kako težko se ljudje prebijajo iz dneva v dan. Na svetovno znanem otoku Bali se udeležijo eksplozivne tradicionalne dirke bikovskih vpreg. Scotta zalije »izpust«, Oka pa ostane brez voza. Spoznajo tudi balijskega princa, ki jih kot častne goste povabi na svoje slavje.

DEPARTURES / Kanada / 2010 / Avtorja: Scott Wilson, Justin Lukach / Direktor fotografije in režiser: Andre Dupuis

Severno od Azurne obale se razprostirajo Provansalske Predalpe. Vas La Sagne leži na nadmorski višini 1200 m. V njej živi dvajset ljudi. Med njimi tudi kmetovalec Pierre Koffi Alohnda iz Toga, ki tu goji zelenjavo. Nekaj let je sem hodil na izpopolnjevanje k ekološkim kmetovalcem, pred devetimi leti pa se je v to vasico preselil. Tu goji tradicionalne vrste zelenjave, pa tudi bolj eksotične, recimo afriško blitvo. S svojo ekološko pridelano zelenjavo oskrbuje okoliške prebivalce. V tej oddaji bo za sosede na glinenem žaru pripravil togovsko jed *gboma nhanha* z afriško blitvo in domačim piščancem. Joana, ki se je v to gorsko vasico priselila pred tremi leti, pa bo pripravila bučkine cvetove, polnjene z blitvo. Spoznali bomo tudi pripravo bučnih raviolov z orehovo omako.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Marie Villetelle

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Črna kronika vsak ponedeljek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov s področja črne kronike v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Slastni čevapčiči, masten burek in številne brezmesne jedi iz balkanske kuhinje. Znani so se navduševali nad pripravljenimi jedmi, recepti z Balkana pa so zbrani v novi kuharici. Andrej Predin, urednik Kulture na Delu, je tudi avtor številnih nagrajenih knjig, po izobrazbi biolog, po duši pa umetnik.

Pršice
Maurice po koncertu povabi na dom violinista, da bi ta preizkusil violino guarneri del Gesù in podal strokovno mnenje. Maestro je zgrožen, ko vidi, da Maurice violino po nakupu zapre v sef. Maggie pride k Joelu, ker jo srbi po vsem telesu. Joel ugotovi, da je alergična na pršice, in jo mimogrede povabi na zmenek. Maggie je tako zgrožena nad pršicami, da presliši vabilo in se temeljito loti uničevanja pršic doma. Chris ima ustvarjalno krizo. Violinist ponudi Mauriceu, da bi odkupil gvarnerijevko.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Anja mora urediti svoje ljubezensko življenje in najti pot v prihodnost. Težave ima s fantom, namesto, da bi ta odraščal iz fanta v moškega z odgovornostjo, se predaja kajenju marihuane in postaja vedno bolj rastlinski.

Scenarij in režija: Peter Bizjak

Življenje na kmetiji je lahko zelo idilično. In otroci lahko v naravi in medsebojnem pogovoru pridejo do spoznanj, ki jih spremljajo vse življenje.
In čeprav v ribnikih in na svetu največ škode lahko naredijo velike ribe, pa so majhne ribe na svetu za to, da svet ni vse razžrt od velikih rib, ampak marsikdaj in marsikje ostaja tudi zaokrožen in cel.
Režija: Maja Križnik

V ladjedelnici v Gdansku je leta 1980 stavkajočim delavcem pod vodstvom Lecha Wałeşe uspelo ustanoviti prvi neodvisni sindikat. Zahtevali so korenite politične in družbene spremembe. Po letih boja je Solidarnost prispevala k padcu berlinskega zidu in koncu komunističnega režima za železno zaveso.

SOLIDARNOSC – HOW SOLIDARITY CHANGED EUROPE / Nemčija / 2019 / Režija: Ania Szczepanska

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov