Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 13. nov. 2023

TV Slovenija 2 • Pon, 13. nov.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

V Vatikanu je od 4. do 29. oktobra potekalo 16. redno generalno zasedanje škofovske sinode. Kako bo vplivalo na delovanje Katoliške cerkve v Sloveniji?

V Vatikanu je od 4. do 29. oktobra potekalo 16. redno generalno zasedanje škofovske sinode. Več kot 350 žensk in moških z vsega sveta je izmenjalo izkušnje o skupni hoji Cerkve glede na izzive družbe in časa. Sinoda, ki poteka od leta 2021 na temo občestvo, sodelovanje in poslanstvo, se bo končala oktobra prihodnje leto. Lani so potekala srečanja po celinah, pred tem po škofijah. Čemu bo namenjen čas priprave plenarnega sinodalnega zasedanja? Pri oznanjevanju evangelija v novem pastoralnem letu tudi škofije pri nas iščejo poudarke glede na izzive lokalnih Cerkva.
V Slovenskih goricah so obhajali Lenartovo nedeljo. Priljubljenemu svetniku iz Noblaja v Franciji je pri nas posvečenih 58 cerkva. Trio VIVERE pa nam bo s pesmijo Pustite nam ta svet prebudil otroka v nas, da zaživi v svetu sanj.

Končno! Od 1. novembra je nadomestilo za slušne aparate, ki jih krije ZZZS, višje. Po novem je cenovni standard slušnega aparata za odraslo osebo 450 evrov in za mladostnike do 20. leta 850 evrov. Poleg novih cenovnih standardov pa imamo prvič določene tudi tehnične standarde za slušni aparat. Več izveste v tokratni oddaji Prisluhnimo tišini.

V teh dneh širom po Sloveniji potekajo prireditve ob godu Sv. Martina, ki s tradicionalnimi šegami in navadami spreminja mošt v vino. O kakovosti mladih vin in nekaterih zakonodajnih novostih govorimo z Leonido Gregorič s KGZ Maribor. Zveza slovenske podeželske mladine povezuje okoli 3000 članov, ki delujejo v društvih podeželske mladine po vsej Sloveniji. Zmagovalno društvo letošnjih kmečkih iger je DPM Šentjur, ki v letošnjem letu praznuje tri desetletja delovanja. V studiu gostimo Jožeta Očka, ki se ukvarja z mladimi prevzemniki kmetij na KGZS. Oddajo zaokrožimo s predstavitvijo dobitnikov Zlatih sončnic.

V tokratni oddaji bo frčalo perje. Tako kot pri svetem Martinu, ki so ga izdale goske. Martinovo je! Štajersko novo leto! In zagotovo najbolj priljubljen ljudski praznik na Slovenskem. Slovenci smo šampijoni v martinovanju, praznujemo ne samo en dan, ampak kar ves teden. A ne glede na to, kje, kako in koliko časa praznujete obdobje, ko iz mošta nastane vino, praznični jedilnik nas povezuje s tradicijo in dolgo zgodovino pečenih gosi za posebne priložnosti. Podali se bomo na Madžarsko, kjer se je le uro stran od slovenske meje, rodil sveti Martin. Sprehodili se bomo po Evropski poti enega najbolj priljubljenih svetnikov na Slovenskem, ki vodi tudi čez Porabje v našem zamejstvu, gasilci s Hodoša pa bodo pripravili kostanjevo kremo po receptu madžarskih kolegov. A rata a ne rata? Gasilska fotografija zagotovo!

Dober natakar mora biti iznajdljiv, natančen in komunikativen, saj je po navadi prvi tržnik lokala. Obiskali smo Šolski center Slovenj Gradec in Gostilno Murko. Ustvarjalnost, inovativnost in vztrajnost pa so lastnosti ekipe podjetja Strojplast iz Semiča. V podjetju pravijo, da so težave zanje izziv.

prekmurska ljudska

Zrejlo je žito prekmurska ljudska pesem, ki poje o globoki žalosti ženske, ki nima ljubega: "Zrejlo je žito, je žuta slama, žalostna dekla, kaj nemaš lüboga."
O izzivu, kako je biti ženska, in iskanju ženske moči se bomo pogovarjali z Romano Ercegović, ki je v predstavi Persefona besedilo pesmi Zrejlo je žito preubesedila. Poglobili se bomo v obredno dimenzijo te prekmurske pesmi in raziskali arhetipe, ki jo izgrajujejo.
O tem, kako se ta skladba umešča v glasbeno izročilo Pomurja in o imbalah, ob katerih zvoku se pogosto zapoje ta pesem, pa se bo tekel pogovor z glasbeno pedagoginjo Smiljo Baranja.

Cene manjših avtomobilov so se v štirih letih skoraj podvojile. Peugeot 208, seat ibiza in renault twingo so danes za 6000 evrov dražji, kot so bili leta 2019. Bo njihovo ceno dodatno dvignil še novi standard Euro 7, o katerem ta teden razpravljajo evropski poslanci? V oddaji tudi o tem, katere zimske pnevmatike so se najbolje odrezale na letošnjem preizkusu avtomobilskih klubov. Z odvetnikom številnih posojilojemalcev v švicarskih frankih pa o novem preobratu v tej zadevi: vrhovno sodišče je kar samo spremenilo odločitev nižjih sodišč in pogodbo med banko in komitentom razglasilo za nično.

V drugem delu potovanja Ade Adepitan razišče Srednjo Afriko, od Gabona, Demokratične republike Kongo do Ugande. Gabon je ekološki raj, kjer lahko vidite kite grbavce, kar 80 odstotkov kopnega pa pokrivajo gozdovi. Kljub temu so se odločili za eno najbolj uničujočih kmetijskih panog – pridobivanje palmovega olja. Njegova naslednja postaja je Demokratična republika Kongo, kjer vladata kaos in korupcija. Ade to odkrije iz prve roke. Na vzhodu države spozna državnega prvaka v boksu, ki pomaga pri rehabilitaciji otrok vojakov. Poda se še v naravni rezervat Virunga, kjer živijo gorske gorile. V Ugandi se sreča z glasbenikom in političnim aktivistom Bobijem Winom, ki pripada novemu rodu Afričanov in se bori za drugačno, boljšo Afriko.

Africa with Ade Adepitan / Režija: Adnan Ahmed / BBC Studios 2019 / Združeno kraljestvo

Na severovzhodu Sardinije imata Renzo in Franca manjšo kmetijo, na kateri med drugim pridelujeta dragocen in redek med iz cvetov jagodičnic. Zadnja letina je zaradi suše in poznega cvetenja jagodičnic nekoliko slabša. Snaha Mattia pomaga Franci kuhati kosilo. Pripravljata njoke, imenovane chiusoni, ter značilno gallursko sladico z medom in sirom. Moški se odpravijo na lov na divje svinje, ki so se na otoku močno razmnožile in povzročajo veliko škode. Francin sin Roberto po uspešnem lovu skuha njoke z omako iz svežega mesa divjih svinj. V oddaji spoznamo skromne, a okusne gallurske jedi, pripravljene zgolj s peščico sestavin. Bere Andrej Hofer.

ZU TISCH / 2022 / Nemčija / Avtorja: Holger Preusse in Cristina Ricci

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Črna kronika vsak ponedeljek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov s področja črne kronike v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Z Magnetom smo proslavili 18. rojstni dan kariere Omarja Naberja, Nina Pušlar pa nam je predstavila novo skladbo in videospot, ki ima posebno čustveno vrednost.

Kaj nam preteklost lahko pove o času, ki ga živimo? Avtorja se v dokumentarnem filmu sprašujeta, kakšen pomen imajo Hitler in njegova sporočila zdaj, ko družbo vse bolj prežemajo skrajno desna gibanja in ponovno in spet antisemitizem. Zgodovinarji in pisatelji Martin Amis, Deborah Lipstadt in Saul Friedlander, pa tudi lovca na naciste Beate in Serge Klarsfeld, vlečejo izzivalne vzporednice med uničujočo politiko preteklosti in politično osebnostjo nekaterih državnikov in poslancev sedanjosti ter osvetlijo, zakaj je razumevanje naše zgodovine prav v tem trenutku osrednjega pomena.

THE MEANING OF HITLER / ZDA / 2020 / Režija: Petra Epperlein, Michael Tucker

Starejši zakonski par ljubeče preživlja jesen svojega življenja. Mož Egon vsak dan znova išče načine, kako bi kljub demenci žene Jelke njuno ljubezen ohranil živo.
Režija: Klemen Berus

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov