RTV Slovenija opozarja, da se v zadnjih dneh na novinarje, urednike in druge zaposlene na RTV Slovenija stopnjujejo telefonski klici, napadi in pritiski po elektronski in navadni pošti ter na socialnih omrežjih, ki jih razumemo kot napad na novinarsko delo in RTV Slovenija kot javni medijski servis.

Blatenje dela novinarjev, ustvarjalcev in javnega medija z namenom diskreditacije in omejevanja svobode izražanja kaže na pritisk in željo po vmešavanju v neodvisno uredniško politiko in je kot takšno nedopustno in nesprejemljivo. Je izraz nedostojnih, netolerantnih in ozkogledih posameznikov.

RTV Slovenija
Varuhinja za spoštljivo komunikacijo

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski poudarja, da vse odzive na programske vsebine obravnava spoštljivo, z vso resnostjo in skrbnostjo, v zameno pa od pritožnikov pričakuje spoštljivost do programskih ustvarjalcev in upoštevanje kulture dialoga. Žaljivih, podcenjujočih ali posmehljivih sporočil ne obravnava.

Takšni grobi napadi ožijo polje medijske svobode in svobode izražanja. Načini in njihova intenzivnost, kakršni še nismo bili priča nikoli doslej, pa kažejo na resno grožnjo svobodnemu in neodvisnemu novinarstvu, novinarskemu delu in temeljnim postulatom demokracije. Tudi sedanja politična in družbena realnost nikakor ne opravičujeta takšnega vedenja in poskusov vplivanja na RTV Slovenija.

Poudarjamo, da je v Sloveniji potrebno okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarstva.

Žalostno je, da se je v posameznih primerih povsem izgubila tudi profesionalna solidarnost.

RTV Slovenija zagotavlja, da bo svoje delo še naprej opravljala neodvisno, strokovno, verodostojno in objektivno.

Odkrite grožnje zaposlenim na RTV Slovenija pa že dosledno predajamo policiji.