Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

O institutu varuha

Varuh pravic gledalcev in poslušalcev je samostojen in neodvisen institut Radiotelevizije Slovenija. Varuh obravnava mnenja, pritožbe, vprašanja in predloge gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin javne radiotelevizije. Skrbi, da se ustvarjalci programskih vsebin držijo poklicnih meril in standardov, pa tudi vseh širših regulacijskih norm, ki jih zavezujejo k pripravi kakovostnega, profesionalnega, nepristranskega in strokovnega programa. Varuh je zaveznik javnosti in deluje kot most med javnostjo in javnim zavodom, zato si prizadeva za javnost in preglednost delovanja zavoda, posreduje kot mediator in sproža notranje razprave. Na podlagi pritožb gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov ali na svojo pobudo predlaga odpravljanje morebitnih nepravilnosti in predlaga ukrepe za izboljšanje razmer.

Pisarna varuhinje

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev
RTV SLO
Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

E-naslov: varuh@rtvslo.si
Telefon: 01 475 47 00

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev: Ilinka Todorovski
Samostojna strokovna sodelavka: Anja Nab Huš
Samostojna strokovna delavka: Eva Semič

Cilj varuhovega delovanja je zagotavljanje kakovostnih storitev in programov javne radiotelevizije, načela njegovega delovanja pa neodvisnost, nepristranskost, zaupnost, verodostojnost in dostopnost.

Čeprav varuh predvsem varuje interese javnosti, z argumentiranim zavračanjem napadov, žaljivk in neutemeljenih kritik ščiti tudi interese novinarjev, drugih ustvarjalcev vsebin in izvajalcev storitev.

Pred Ilinko Todorovski sta kot varuha pravic gledalcev in poslušalcev delovala Miša Molk in Lado Ambrožič.

Položaj varuha določa Statut RTV Slovenija (NA TEJ POVEZAVI), njegovo delovanje pa ureja Pravilnik o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev (NA TEJ POVEZAVI). Po mnenju Ministrstva za kulturo posebna zakonska podlaga za ustanovitev instituta varuha pravic gledalcev in poslušalcev ni potrebna, saj ne gre za varuha človekovih pravic in temeljnih svoboščin v smislu 159. člena Ustave RS. »Iz same vloge in vsebine dela varuha gledalcev namreč izhaja, da ne gre za institut v smislu varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil, kot je to v primeru ombudsmana, temveč za vez med uporabniki storitev javne radiotelevizije in programskim svetom, katerega glavna naloga je skrb za uresničevanje programske politike javnega zavoda RTV Slovenija in s tem tudi njenega poslanstva na področju javne radiotelevizije.«

O varuhinji

Ilinka Todorovski delo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev opravlja od 19. januarja 2017, ko je člane Programskega sveta RTV Slovenija prepričala s svojim programom in vizijo.
Ilinka Todorovski se je rodila leta 1966 v Novem mestu. Je novinarka s tridesetletnim stažem. Večji del poklicne poti je prehodila na RTV Slovenija, s premorom med letoma 2006 in 2011, ko je bila časopisna novinarka pri poslovnem dnevniku Finance.

Na Televizijo Slovenija je prišla leta 1985 kot študentka novinarstva, nazadnje pa je urejala oddajo Tarča in pripravljala projekt regionalnega pasu Po Sloveniji. Vmes je bila med drugim dopisnica RTV Slovenija iz Zagreba (1993‒2001), urednica Uredništva dnevnoinformativnih oddaj TV Slovenija (2002‒2006) in vodila velike projekte, kot so denimo vstop Slovenije v EU, letni pregledi, referendumske in volilne oddaje.

Je dobitnica stanovskega priznanja Consortium Veritatis/Bratstvo resnice (2000). V sodelovanju s Silvinom Jermanom je napisala knjigo Slovenski dom v Zagrebu 1929‒1999, s Petro Sovdat pa knjigo Vsa življenja Igorja Bavčarja.

Kot varuhinja si prizadeva za angažirano posredovanje med uporabniki in ustvarjalci vsebin, zagovorništvo najvišjih standardov javnega medijskega servisa, negovanje neposredne komunikacije in spoštljivega dialoga, poglobljeno obravnavo utemeljenih pritožb, zavezništvo z gledalci, poslušalci in bralci spleta, ki upravičeno zahtevajo odličen program in vsebine, ter dejavno sodelovanju pri iskanju in oblikovanju sistemskih rešitev.

Več o programu varuhinje lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov