Invalidne osebe morajo imeti možnosti za enakovredno vključevanje v življenjsko okolje in enakovreden dostop do informacij. Zato so na področju medijskih storitev ukrepi namenjeni zlasti osebam z okvaro vida ali sluha, da lahko spremljajo avdiovizualne medijske storitve na njim prilagojen način.

RTV Slovenija posveča temu veliko pozornosti in ukrepov, veliko vsebin je že dostopnim gluhim in naglušnim ter slepim in slabovidnim. Varuhinja pravic gledalcev dejavno posreduje pri povečevanju dostopnosti teh vsebin in varovanju ostalih pravic, vezanih na RTV Slovenija.

Ker pa avdiovizualne medijske storitve niso vezane samo na RTV Slovenija, je varuhinja tudi partner projekta Medijska in informacijska pismenost (MiPi), katerega glavni nosilec je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) in zajema ves slovenski prostor. Varuhinja zato uporabnike RTV Slovenija sproti obvešča o novostih projektnih partnerjev, pomembnih za uporabnike RTV Slovenija.

Po zadnji spremembi Zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah je AKOS zadolžen za vzpostavitev spletne točke za prijavo pritožb glede dostopnosti avdiovizualnih medijskih storitev. Tako lahko invalidne osebe v primeru neizpolnjevanja obveznosti izdajateljev programov vložijo pritožbo na agencijo.

V železniškem prometu morajo prevozniki invalidnim osebam in osebam z omejeno mobilnostjo zagotoviti dostop do postaj, ploščadi, voznih sredstev in drugih prostorov.
Prav tako morajo operaterji elektronskih komunikacij invalidnim osebam med drugim zagotavljati možnost klica v sili, z uporabo znakovnih jezikov in drugih oblik negovorjenih jezikov ali vsaj s prenosom besedila prek mobilnega telefona.

Več informacij o vsem tem, pa tudi, na koga se invalidne osebe lahko obrnejo v primeru kršitev pravic in na kakšen način, objavljamo na spletni strani agencije in na portalu MiPi.