Več odzivov se je nanašalo na neenako obravnavo različnih slovesnosti, vprašanje o TV-prenosih proslav se je postavilo ob dnevu reformacije in 50. obletnici TO. Varuhinja je v več zadevah spomnila na zavezo iz Programskih standardov, da RTV Slovenija spodbuja poznavanje narodove zgodovine, krepi državljansko zavest in dviga državljansko kulturo.

Ob pritožbi o pretiranem realizmu v radijskem poročanju o umoru savdskega novinarja je varuhinja uredništvom RTV Slovenija priporočila tehtanje med pretiranim realizmom in nujnimi informacijami za razumevanje sporočila, ob pritožbi o prezrtih športnih uspehih na triatlonu pa s priporočilom spomnila na sklep Programskega sveta iz maja 2017, da naj RTV Slovenija v letu 2018 nameni večjo pozornost neolimpijskim in nemnožičnim športom, zlasti na MMC.

V radijskih programih je poslušalce spet zmotila tuja glasba (Valova popevka tedna in Slovenska zemlja v pesmi in besedi). Pritožbe glede jezikovne kulture so se nanašale na TV-program, spletne novice in oglasno sporočilo, medijska pravila uporabe doktorskih nazivov in izgovorjavo črtice v e-naslovih.

Spremembe na podlagi pritožb in predlogov občinstva: Val 202 je podrobneje opredelil pravila za glasovanje o imenu tedna, MMC je odblokiral uporabnike in uvedel gumb za prijavo neprimernega govora tudi prek mobilnih naprav. Kot odziv na kritike blogosfere na www.rtvslo.si je MMC analiziral portal Moj splet, ki je namenjen uporabniškim vsebinam.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi.