Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov RTV Slovenija Marica Uršič Zupan je 8. avgusta 2023 predstavila Letno poročilo 2022 sodelavkam in sodelavcem Zagovornika načela enakosti. Na delovnem srečanju so sodelovali vodja kabineta Majda Hostnik ter svetovalci Zagovornika Jelena Aleksić, Sergeja Oštir, Boštjan Vernik Šetinc in Jaka Vatovec.

Varuhinja je povzela ključne poudarke odzivov v letu 2022 in izpostavila primere s področja Zagovornika načel enakosti, med drugim prikrajšanost starejših, bolnih, invalidov in drugih oseb, ki nimajo dostopa do spleta in jim je televizija glavni vir informacij, kulturnih, športnih, izobraževalnih in razvedrilnih vsebin, v poletnem času pa so te na TV Slovenija 1 zelo okrnjene. Ker je bilo leto 2022 volilno leto, je poudarila tudi pravico državljanov, da s pomočjo javne RTV dobijo informacije o vseh kandidatih, strankah, listah in drugih vsebinah, pomembnih za kakovostno odločanje na volitvah. Omenila je tudi nedostopnost pomembnih tekem državnih reprezentanc v košarki in drugih športih na javni RTV ter preprečevanje sovražnega in žaljivega govora na spletnem mestu rtvslo.si.

Veliko časa so sogovorniki namenili ljudem z invalidnostmi, ki so jih pri Zagovorniku načela enakosti v letu 2023 postavili v središče delovanja. Varuhinja je predstavila prejete odzive na podnapise za gluhe in naglušne ter na zvočne podnapise in opise za slepe in slabovidne osebe. Poleg neposrednih stikov z občinstvom je kot zelo koristno izpostavila delovanje programskega odbora za invalide, v katerem predstavniki oseb z invalidnostmi in sodelavci RTV Slovenija izmenjujejo težave in jih rešujejo, tudi na podlagi odzivov, ki jih prejema.

Tako varuhinja kot sodelavci zagovornika so poudarili tudi pomen besedil v tehniki lahkega branja, saj veliko ljudi (tudi zaradi posledic kapi ali prometnih nesreč) ne zmore razumevanja običajnih besedil. Nekaj takih besedil je na voljo na https://www.rtvslo.si/dostopno/lahko-branje/ in na spletni strani https://zagovornik.si/o-zagovorniku/lahko-branje/.

Foto: Mirjana Bijelić
Foto: Mirjana Bijelić