RTV Slovenija je 19. junija gostila študijski obisk predstavnikov javnih medijskih servisov z območja Zahodnega Balkana. V okviru dogodka, ki je potekal pod pokroviteljstvom Evropske komisije, je svoje delo in izkušnje predstavila tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev.

Ilinka Todorovski je opisala model medijske samoregulacije, za katerega se je RTV Slovenija odločila pred 11 leti, ko je uvedla inštitut varuha, ki ga pod imenom »ombudsperson« poznajo številne medijske hiše po svetu. Menila je, da gre za dostopen, odprt, učinkovit, prilagodljiv in učinkovit mehanizem, ki je usmerjen predvsem v povezovanje občinstva in ustvarjalcev, vzajemno razumevanje in spoštovanje, iskanje presečnih interesov ter skupno bdenje nad visokimi poklicnimi, programskimi in etičnimi standardi. Poudarila je pomembno vlogo, ki jo imajo odprti in kakovostni mediji ter dobro novinarstvo v demokratični družbi, zlasti v časih delitev in kompleksnih odnosov. Študijski obisk je potekal v okviru projekta z naslovom Empowering Society. Poleg predstavnikov vodstev in upravnih odborov javnih radiotelevizij Srbije, Črne gore, BiH, Severne Makedonije, Kosova in Albanije, so se konference udeležili tudi člani stanovskih in sindikalnih združenj ter medijskih regulatorjev iz teh držav ter predstavniki mednarodnih medijskih združenj in partnerskih organizacij (EBU, ORF, IFJ, EFJ).

Na dogodku so govorili še generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak, direktor Radia Slovenija Mirko Štular, predsednik nadzornega sveta Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta ciril Baškovič, predsednica sveta delavcev Petra Bezjak, državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Tanja Kerševan Smokvina in direktorica Akosa Tanja Muha.