V času trajanja epidemije je varuhinja prejela več sporočil gledalcev, ki jih motijo nenehni prizori vbadanja igel v človeško kožo, vtikanja paličic v nosnožrelni predel ter bližnji kadri delov človeškega telesa – ljudi, ki se testirajo, cepijo, obolevajo, okrevajo itd.

Primera odzivov gledalcev:

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

»Rad bi vam sporočil, da nas veliko gledalcev ob takih prizorih doživlja pretres, travmo in fizično slabost. Nekatere prizor v mislih ne zapusti še dlje časa in zbuja neprijetne občutke. Zdelo bi se mi primerno, da pred prikazom takih prizorov gledalce opozorite, da lahko ta čas preklopimo na drug program in se tako izognemo neprijetnemu doživetju. Še bolje pa bi bilo, da te prizore izpustite, kot npr. praviloma ne prikazujete prizorov kirurških posegov. Naše stiske so resne in jih nikakor ne gre podcenjevati. Vsak se na svoj način spopada s tem.« (M. P., april)

»Bistvo mojega odziva je, naj ne prikazujejo posnetkov prebadanja kože z injekcijami oz naj vsaj zameglijo tistih nekaj cm2 kože. Tega eksplicitnega prikazovanja špikanja oz prebadanja kože zares ne morem gledati. Poznam kar nekaj takih. V najbolj gledanih oddajah - poročilih - brezsramno prikazujete zame neetične posnetke. Vedno več je in bo govor o cepljenju proti korona virusu, upam da s tem ne bo vedno več tv posnetkov prebadanja kože. Prebral sem vaš etični kodeks, morda bi se lahko skliceval na njegov 19. člen ? Saj tudi porodov in operacij ne prikazujete v poročilih.« (T. P., november)

Poziv varuhinje odgovornim urednikom

Varuhinja je zato odgovorne urednike televizijskih programov RTV Slovenija prosila, naj razmislijo o vizualizaciji bolezni: »Razumljivo je, da bodo prizori cepljenja, testiranja in zdravljenja še dolgo sestavi del naših poročil. Prosim pa, da se v največji možni meri izogibati bližnjim kadrom samega vboda in vrtanja po nosnici. Pri naših gledalci ti prizori vzbujajo odpor, pri nekaterih gnus in celo globok strah. Saj to ni naš namen?«

Ob tem je varuhinja spomnila še na pomembno vrednoto novinarstva v javnem mediju, in sicer skrb za varovanje človeške intime in dostojanstva ter dobrega okusa in splošno veljavnih vrednot v naši družbi.

»Razumem in spoštujem težko delo, ki ga skupaj z vašimi novinarskimi ekipami opravljate v tem času in poudarjam, da namen tega pisma nikakor ni dodatno oteževanje ali oviranje delovnih procesov. Prosim le, da ste pri montaži prispevkov čim bolj konservativni, da bližnji kader odrežete pred vdorom inštrumenta v človekovo telo (zabod igle, paličica v nosu), in da imate pri tem v mislih naše gledalce, ki vam bodo za to hvaležni.«

Ilinka Todorovski, varuhinja