Januar je bil za institut varuha poseben mesec. Mandat je zaključila tretja varuhinja, Ilinka Todorovski, posle je 18. januarja prevzela varuhinja Marica Uršič Zupan. V poročilo so tako vključene zadeve, ki jih je obravnavala in odgovorila nekdanja varuhinja, in zadeve, ki jih je odgovorila nova.

Drugi razlog za izjemnost meseca pa je izredno število odzivov, ki jih je varuh prejel, in sicer 960, kar je nedvomen rekord v zgodovini tega instituta na RTV SLO.

Največ odzivov, 342, je sprožila sprememba Programsko-produkcijskega načrta (PPN) za l. 2022, s katerim se je na predlog vodstva TV Slovenija ukinila oddaja Zvezdana. Več gledalcev je protestiralo tudi proti drugim televizijskim (programskim) spremembam.

Gledalci so se množično (339 sporočil) odzivali tudi na oddajo Utrip, ki je bila na sporedu TV Slovenija 1 15. januarja. Sprožila je val pritožb, da vsebina potvarja zgodovino, sledil pa je val pohval avtorju. Varuhinja Marica Uršič Zupan je v presoji med drugim zapisala, da oddaja ni kršila žanrske zasnove, saj ta dovoljuje komentiranje, da pa razmeroma kratka oddaja, namenjena pregledu tedenskega dogajanja, ne omogoča celovite obravnave teme, o kateri v družbi ni soglasja.

Burni so bili tudi odzivi na oddajo Tarča: Dosje Kangler. Varuhinja Marica Uršič Zupan je v mnenju o oddaji med drugim zapisala, da način obdelave teme ni bil primeren za dve časovno ločeni oddaji, saj je prva med gledalci pustila vtis pristranosti, ker ni odgovorila na zastavljena vprašanja.

Gledalci so odzvali še na izjave Branka Gradišnika v oddaji Politično in na oddajo Zimski pozdrav, uporabniki spletnih strani na moderiranje komentarjev, od radijskih vsebin pa je izstopala obravnava oddaje Intelekta: Primarna ginekologija visi na nitki (Prvi, 4. januar), ki ji je pritožnik očital enostranski pogled na splav in kontracepcijo ter sovražen odnos do katoliških vrednot.

Varuhinja Marica Uršič Zupan je odgovarjala tudi na dileme glede samopromocije zaposlenih na RTV Slovenija v drugih medijih.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi.