Varuhinja je razmišljanje o odgovornosti javnega medija, bistvenih pomanjkljivostih, upravičenih pričakovanjih občinstva, razdrobljenih informacijah in smernicah, ki bi lahko pomagale novinarjem in uredništvom, strnila v skupno poročilo (Pogovorimo se o covidu in vlogi RTV). Med radijskimi in televizijskimi oddajami sta največ odzivov sprožila Vroči mikrofon Vala 202 o PC pogoju za državno upravo (28. septembra) in Tarča o cepljenju (9. septembra).

Več odzivov se je nanašalo na nastop notranjega ministra v Odmevih in Tarči; občinstvo je poudarjalo pomen spoštovanja kulture javnega dialoga v javnem mediju.

Varuhinja je obravnavala tudi pritožbo zaradi predvajanja TV-oddaje, ki je bila pred petimi leti predmet popravka po Zakonu o medijih, a v ponovitvi ni bila ustrezno označena ali dopolnjena. Predlagala je ukrepe za sledljivost popravkov in preprečitev ponovitve napake. Glede ponavljanja, označevanja in arhiviranja takšnih oddaj je zaprosila za pravno mnenje.

Ob zaporedju tvitov zaposlenega na RTV Slovenija, na katere je bila opozorjena, je v notranji korespondenci obsodila spletno obračunavanje, spomnila na škodo, ki jo takšne objave povzročijo ugledu RTV Slovenija ter pozvala k spoštovanju Smernic za nastopanje na družabnih omrežjih in digitalnih platformah.

Poročilo je dostopno na povezavi.