Gostiteljica dogodka, ki je potekal le preko spleta, je bila Veronika Rot. Delavnica se je sicer osredotočila na novinarske prakse in uporabo enostavno razumljivega jezika oz. t. i. lahkega branja pri tvorjenju vizualnih novinarskih del. Sodelujoči novinarji, uporabniki in strokovnjaki za lahko branje so se v svojih prispevkih spraševali, kako sploh ustvarjati novice v enostavno razumljivem jeziku, kakšna znanja pri tem potrebujejo novinarji in kako prepoznati in izpolniti pričakovanja bralcev in gledalcev novic, pripravljenih v prilagojeni tehniki.

Varuhinja je v svojem prispevku povedala, da so jo odzivi, s katerimi se srečuje pri svojem delu, naučili razumeti, kako različna so pričakovanja občinstva in kako drugače je mogoče videti, slišati ali prebrati isto vsebino. Spoznala je, kako hitro nastane nesporazum, če novinarji niso dovolj natančni, jasni in razumljivi. In tudi, kako zahtevna in nikoli dokončana je naloga medija: nič ni čisto dovolj dobro, vsaka vsebina ali storitev bi bila lahko še boljša.

Dodala je, da so jo prvi koraki, ki jih je RTV Slovenija naredila na področju dostopnosti vsebin RTV Slovenija za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne navdajali s ponosom. Ponosna je tudi na premikanje meja na področju lahkega branja. Čeprav je pri tem RTV Slovenija šele na začetku poti, verjame, da bo ekipa Službe za dostopnost ujela korak z modernim časom in upravičenimi pričakovanji občinstva.

Več o projektu EASIT si lahko preberete na povezavi.