Varuhinja je predstavila nekaj praktičnih primerov, ki jih je obravnavala v letošnjem letu, ter poudarila vlogo javnega medija pri zagotavljanju strpne javne razprave, tudi v okviru uporabniških komentarjev na spletu. Opozorila je na izpostavljenost javnih govorcev – tako programskih ustvarjalcev kot gostov oz. sodelujočih v programskih vsebinah – ki zaradi nastopanja v mediju tvegajo, da bodo postali tarče sovražnih in drugih neprimernih objav na spletu, zaradi česar se lahko krči nabor ljudi, ki bi bili pripravljeni sodelovati v družbenopomembnih javnih razpravah.

Uvodne razprave so imeli še predstavniki Evropske komisije, Sveta Evrope, Facebooka ter z RTV Slovenija, poleg varuhinje, tudi urednica uredništva novih medijev (MMC) Kaja Jakopič. Razpravljali so predstavniki Akosa, Spletnega očesa in b92.

Foto: Zajem zaslona, spletna stran Mirovnega inštituta
Foto: Zajem zaslona, spletna stran Mirovnega inštituta

Regionalna konferenca, ki je potekala preko spleta, je bila pripravljena v okviru projekta (Od)govor – Zoperstavljanje sovražnemu govoru v Jugovzhodni Evropi: Učenje in delovanje proti sovražnemu govoru na spletu. Projekt financira Evropska unija v okviru programa EU za pravice, enakost in državljanstvo. Izvajajo ga Mirovni inštitut Ljubljana, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Center za mirovne študije iz Hrvaške in Novosadska šola novinarstva iz Srbije.

Na regionalni konferenci so udeleženci predstavili dobre prakse, dosedanje izkušnje in nadaljnja prizadevanja v boju proti sovražnemu govoru na spletu ter tako prispevali k vzajemnemu učenju na tem področju.

Celotni program regionalne konference je dostopen na spletni strani Mirovnega inštituta.