Varuh pravic gledalcev in poslušalcev je samostojen in neodvisen institut Radiotelevizije Slovenija. Varuh obravnava mnenja, pritožbe, vprašanja in predloge gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin javne radiotelevizije. Skrbi, da se ustvarjalci programskih vsebin držijo poklicnih meril in standardov, pa tudi vseh širših regulacijskih norm, ki jih zavezujejo k pripravi kakovostnega, profesionalnega, nepristranskega in strokovnega programa. Varuh je zaveznik javnosti in deluje kot most med javnostjo in javnim zavodom, zato si prizadeva za javnost in preglednost delovanja zavoda, posreduje kot mediator in sproža notranje razprave. Na podlagi pritožb gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov ali na svojo pobudo predlaga odpravljanje morebitnih nepravilnosti in predlaga ukrepe za izboljšanje razmer.

Pisarna varuhinje

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev
RTV SLO
Kolodvorska 2
1550 Ljubljana

E-naslov: varuh@rtvslo.si
Telefon: 01 475 47 00

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev: Marica Uršič Zupan
Samostojni strokovni sodelavki: Katja Karlin Musulin in Mirjana Bijelić

Cilj varuhovega delovanja je zagotavljanje kakovostnih storitev in programov javne radiotelevizije, načela njegovega delovanja pa neodvisnost, nepristranskost, zaupnost, verodostojnost in dostopnost.

Čeprav varuh predvsem varuje interese javnosti, z argumentiranim zavračanjem napadov, žaljivk in neutemeljenih kritik ščiti tudi interese novinarjev, drugih ustvarjalcev vsebin in izvajalcev storitev.

Pred Marico Uršič Zupan so kot varuhi pravic gledalcev in poslušalcev delovali Ilinka Todorovski (2017-2022), Lado Ambrožič (2013-2017) in Miša Molk (2008-2013).

Položaj varuha določa Statut RTV Slovenija (NA TEJ POVEZAVI), njegovo delovanje pa ureja Pravilnik o delovanju varuha pravic gledalcev in poslušalcev (NA TEJ POVEZAVI). Po mnenju Ministrstva za kulturo posebna zakonska podlaga za ustanovitev instituta varuha pravic gledalcev in poslušalcev ni potrebna, saj ne gre za varuha človekovih pravic in temeljnih svoboščin v smislu 159. člena Ustave RS. »Iz same vloge in vsebine dela varuha gledalcev namreč izhaja, da ne gre za institut v smislu varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil, kot je to v primeru ombudsmana, temveč za vez med uporabniki storitev javne radiotelevizije in programskim svetom, katerega glavna naloga je skrb za uresničevanje programske politike javnega zavoda RTV Slovenija in s tem tudi njenega poslanstva na področju javne radiotelevizije.«