Uvodoma je poudarila, da je novinarska svoboda predpogoj za opravljanje poslanstva novinarstva. Na vprašanje o nestabilnem financiranju RTV Slovenija, kar ogroža tudi delovanje regionalnih medijev, je poudarila pomen regionalnih centrov RTV Slovenija in ostalih regionalnih medijev, ki žal usihajo. So pa zelo pomembni, ker so protiutež vse bolj globaliziranemu svetu. Tudi v Sloveniji, je opozorila, se na vseh področjih krepi Ljubljana in izgubljajo ostali kraji, zlasti podeželje. Osrednji mediji pogosto upoštevajo obrobje Slovenije le kot zanimivost, ne pa kot enakopravnega partnerja, soodločevalca politike, razvoja, gospodarstva, znanosti, kulture ...

Na vprašanje o vplivu kapitala na javni medij je varuhinja omenila prenose športnih tekmovanj, za katere televizijske pravice večinoma pokupijo lastniki TV-postaj v več državah, glede vpliva politike pa je menila, da je potreben resen razmislek in dogovor celotne družbe o tem, kaj mora javna RTV zagotavljati in kako naj bo to financirano stabilno in dolgoročno, neodvisno od dobre volje vsakokratne oblasti.

Glede zaupanja v javno RTV je povedala, da se ta pokaže ob kriznih dogodkih. Sicer pa se sooča z manjšo pozornostjo občinstva, ki ga bolj pritegnejo privlačne informacije na družbenih omrežjih in drugih platformah, čeprav so prikrojene, pomanjkljive in zavajajoče. Zato je največji izziv prepričati ljudi, da so danes še bolj kot v preteklosti potrebni mediji, ki nudijo vse verodostojne informacije, potrebne za kakovostno sodelovanje pri upravljanju družbe.

Povezava na oddajo Primorska kronika, 03. 05. 2024, je dostopna tukaj.