Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 83 glasov Ocenite to novico!
Zoran Janković
Na tožilstvu sicer zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića vodijo vsaj še deset (pred)kazenskih postopkov. Foto: BoBo
Sodišče bo odločalo, ali je bil prejeti denar podkupnina ali odškodnina ljubljanski občini. Foto: Radio Capodistria/Antonio Saccone
       Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za MOL, kar je navsezadnje tudi naloga župana.       
 Zoran Janković

Dodaj v

Obtožnica zoper Zorana Jankovića v zadevi Gratel pravnomočna

Je bil prejet denar odškodnina ali podkupnina?
12. maj 2018 ob 11:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Obtožba specializiranega tožilstva proti ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću zaradi jemanja podkupnine oz. prejemanja donacije družbe Gratel za obnovo Ljubljanskega gradu je pravnomočna. Sodišče bo zdaj odločalo, ali je bil prejeti denar podkupnina ali odškodnina občini.

Domnevno sporni posel je Zoran Janković sklenil marca 2007, ko naj bi od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa bi podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi za župana. Gratel je ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal 250.000 evrov kot donacijo za obnovo gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem. Tožilstvo po neuradnih podatkih časopisa Delo Jankoviću sicer ne očita, da je sam sprejel nagrado, temveč da jo je terjal za občino.

Tožilske očitke je Janković zavrnil že ob hišnih preiskavah februarja 2014, saj zanika, da je zahteval donacijo, temveč je po njegovem šlo za odpravo škode, ki da jo je imela občina zaradi ravnanja Gratela. Ta naj bi namreč kršil pogodbo, zaradi česar je občina z družbo sklenila dogovor o plačilu škode, ki jo je naredila, ker je pri prekopu kabelske kanalizacije ponekod razširila kanal in vanj položila več cevi, kot bi jih smela.

Janković je obtožbi ugovarjal, a je zunajrazpravni senat njegov ugovor v celoti zavrnil. O tem, ali je bilo izplačilo Gratela podkupnina, kot trdi tožilstvo, ali odškodnina občini, kot zatrjuje Janković, bo sodišče odločalo v nadaljevanju postopka. "Obtožnica je nesmiselna, saj mi v njej očitajo, da sem kot župan pridobil korist za MOL, kar je navsezadnje tudi naloga župana," je pravnomočnost obtožbe komentiral Janković.

Zoper Jankovića odprtih še vsaj deset postopkov
Na tožilstvu sicer zoper ljubljanskega župana vodijo več postopkov. Še vedno potekajo sodne preiskave zaradi domnevne zlorabe položaja ter pranja denarja v zvezi s kupoprodajno pogodbo in aneksom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku Stožice, prav tako zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin v zvezi s sanacijo gramozne jame v Stožicah, ki naj bi jo Janković Grepu preplačal za 1,4 milijona evrov, in preiskava za Jankovića ter še tri fizične osebe (med njimi sta oba njegova sinova) in eno pravno osebo zaradi domnevne utaje finančnih obveznosti in davčne utaje pri prodaji delnic Mercatorja.

Marca lani je bila končana preiskava zaradi domnevne goljufije v škodo evropskih skupnosti, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, na tožilstvu pa se še niso odločili o nadaljevanju postopka. Prav tako še ni jasna usoda najmanj petih predkazenskih postopkov oziroma ovadb proti ljubljanskemu županu za kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje in zlorabo uradnega položaja: zadeva Forming studio – prodaja oziroma menjava zemljišč, prenova Slovenske ceste, Vo-Ka oziroma razpis Rakova jelša, Javni holding oziroma javno naročilo, postavitev gostinskega vrta Casablanca, kot jih Janković sam navaja na svoji spletni strani.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Joe Malkovich
# 12.05.2018 ob 11:52
In tale ‘poštenjak’ poziva koga naj se voli? Za v zapor je.
Ichthyos
# 12.05.2018 ob 12:15
To je še kar smešnica. A mu ne morejo najti česa, kar je res za očitat?

saj mu, samo kaj ko vse zastara ali pa sodnica odredi uničenje dokazov. Tudi Al Caponeja so na koncu zašili zaradi utaje davkov :)
FancyBoy
# 12.05.2018 ob 12:32
Zoki podkupljivec? Ma ne......on pa ja ni tak.

V zapor z njim.
mihče
# 12.05.2018 ob 12:45
Če bi vedeli, da se je v Stožicah namesto fi 16 rebrasto železo vgrajevalo fi 12 bi bil tudi hec. Računalo se je pa fi 16. Pa slabše marke betona, ožje stene kjer se je dalo debelino skriti itd... Če bi lahko to vse preverili bi ugotovili da je občina grepu nakazala ene 20 mio preveč.
palbinc
# 12.05.2018 ob 12:35
pravijo, da bodo v prihodnosti novi poklici, npr: "diplomirani arhivar propadlih sodnih postopkov."
FancyBoy
# 12.05.2018 ob 12:49
Sinova nesposobna na celi crti, oba zivita pa kot kralja z nakradenim ocetovim denarjem.
Ichthyos
# 12.05.2018 ob 12:17
Jankoviću očitajo, da je delal v korist občine. Takšni so pa redki primeri med politiki, vsi ostali v svoj žep.

Oh, verniki že iščejo izgovore in si po svoje razlagajo zakonodajo. Je pač pravnomočno obsojeni. In za take je slovenska levica še do nedavnega zahtevala da odstopijo z vseh javnih funkcij. Me zanima če bodo tudi tokrat tako glasni in moralno trdni...
Ichthyos
# 12.05.2018 ob 12:57
@ichthyos - Daj razloži, kaj to ima z verniki? Resno, zakaj naj ib bilo narobe, da je župan od Gratela izpogajal 500,000 evrov za občino?

Prvič, to ni evropski, pač pa balkanski način (to ni isto kot financiranje športnih društev s strani lokalnih podjetij).
Primera ne poznamo v detajle, ampak če hipotetično napolnimo manjkajoče podatke dobimo naslednjo zgodbo.
Podjetje dobi dovoljenje za izvajanje nekih dejavnosti. Začne z deli (sicer ZJ ne bi trdil da so že naredili škodo s preširokimi kanali in s preveč kabli) in nov župan prekliče dovoljenje. Tudi če ne bi začeli z deli, bi imeli že določene stroške, podpisane pogodbe, nakup potrebne opreme... Vse na podlagi dovoljenja. Potem pa reče župan: če hočete ponovno dovoljenje, boste dodatno plačali. Ob vseh stroških podjetje nima druge možnosti kot da pristane. Mogoče sedaj celo ne bo imelo dobička, bo pa po izvedbi del izguba samo 100.000 namesto 300.000 eur. In Jankovič kot dober menedžer (tak ki je na Stožicah pokopal kar nekaj dobrih družinskih podjetij) ve, do kje lahko molze tako podjetje da le-to še preživi in pristane na pogoje.

Je to način na katerega bo podjetništvo pri nas cvetelo?
In ZJ ne zahteva vedno samo stvari za občino, pač pa (te dodatne usluge so očitno njegov modus operandi) tudi zase.
alkum
# 12.05.2018 ob 12:46
Če ne bi bilo namerno izzvanih zastaralnih rokov in vmešavanja leve sive garniture v pravosodje bi ta smeško že dolgo bil v zaporu kamor tudi sodi!!
BAD
# 12.05.2018 ob 12:43
"Obsodili" ( ni še rečeno ) so ga za nekaj kar lahko kakor @SamoRes in podobni ocenijo pozitivno. To je sistem globoke države, ker za vse ostale rabote so ga oprostili. Po vsej LJ in SLO gospoda kličejo mister 10% in to vejo vsi ki dajejo ponudbe da brez tega na dodatnih pogajanjih ne gre.............V SLO imamo JR in potem še dodatna pogajanja, lepo prosim
zozozo
# 12.05.2018 ob 12:13
Tožilstvo Jankoviću sicer ne očita, da je sam sprejel nagrado, temveč da jo je terjal za občino.

To je še kar smešnica. A mu ne morejo najti česa, kar je res za očitat?
mihče
# 12.05.2018 ob 13:01
@ichthyos Bravo, končno nekdo, ki mu je jasno. Poleg tega je bil pri Jankoviču vedno dogivor, da se 10 procentov od vrednosti projekta nakaže na kakšno firmico ali pa na npr rokometni klub Krim...
slavc70
# 12.05.2018 ob 13:13
Opala!! Pa ne da bomo končno dočakali dan da se bo zanka okrog tega lopova začela zategovati???
Ichthyos
# 12.05.2018 ob 13:32
Kake neumnosti so pa to? Podkupnino? Zupan je prejel podkupnino za obcino??? A bi moral pustiti, da bi vsak prekopaval ljubljanske ulice, ko bi se mu zahotelo in to zastonj? Popravljali bi jih pa obcani?
če je nastala škoda, se to popravi, sanira ali pa oceni in zaračuna (za popravilo cest). ne pa zahtevat denar za grad, če je škoda na asfaltu. to so mutni izgovori
FancyBoy
# 12.05.2018 ob 16:21
Zoki, pride tudi tvoj dan, ko te bomo Ljubljancani nesli ven cez vrata magistrata.
KlGr
# 12.05.2018 ob 12:58
Ah, te obtožnice pred volitvami...

Ko so pa pred tremi volitvami umetno sprožili afero Patria, Janšo krivično zaprli in neustavno odvzeli mandat si bil pa tiho.
Ichthyos
# 12.05.2018 ob 13:36
Prevod: "Ljubljanskega župana ne maram zaradi političnih razlogov, zato bom zdaj nekaj insinuiral."

jaz ne insuiniram. jaz samo pravno polpismenim ljudem razlagam zakaj so določena ravnanja nezakonita. Nisem jaz tisti ki postavlja zakonodajo ter delo policije in sodišč pod vprašaj, ker pač nečesa ne razumem (ali nočem razumeti).
Tudi jankovič se brani da je to plačilo za škodo (nespecificirano), denar pa pavšalno nakazan nekemu drugemu projektu. Po balkansko.
čak mal noris
# 12.05.2018 ob 14:54
Janković pokliče TV serviserja, saj mu je crknil televizor. Ko serviser konča, ga Janković vpraša: "Koliko sem vam dolžen"?
" 100 evrov", mu odvrne serviser. "Na, tle maš 90"! "100, ne 90 je račun"! "Kva bi rad, 10%:je mojih, sej sm ti biznis zrihtal"!
No, tako nekako to gre pri Zokaču.
samogledam
# 12.05.2018 ob 14:03
cesar koli so se lotili Jankovici je za njimi ostala bancna luknja, ki jo vsi drzavljani zvesto placujejo in sodniki pozegnajo.
BAD
# 12.05.2018 ob 14:55
RTVSLO če bi bila pravnomočna zadeva za desno politično opcijo bi bila to udarna novica, tole ste pa skrili nekam "spodaj"............
xerces8
# 12.05.2018 ob 15:01

zozozo je napisal(-a)

A lahko navedeš zakon, v katerem je občini prepovedano pogajanje z izvajalci del na javnih površinah?

Samo ti si res vernik.
Lepo piše (in ZJ sploh ne zanika), da je od podjetja izsilil "donacijo" v zameno za dovoljenje.
Možnosti sta dve:
- podjetje je izpolnjevalo pogoje za dovoljenje a župan je šel izsiljevati (denar ali ne dobite dovoljenja)
- podjetje ni izpolnjevalo pogojev: župan je "zrihtal" dovoljenje, ki ga ne bi smelo biti

Sicer pa preprost recept: Zamisli si, da je to bil Jajo. Bi še vedno rekel, da to ni nič?
damark
# 12.05.2018 ob 14:26
Kako Jankovich deluje?
Kolega je delal kot podizvajalec podjetja, ki je dobilo posel pri obnovi oš v Ljubljani. Dela je dobilo podjetje, za katero še ptički na veji čivkajo, da je povezano s ta mladim Jankovićem. To podjetje je potem oddalo delo drugemu podjetju, s katerim kolega sodeluje.
In tako nekega dne na gradbišču Jure Janković. Kaj on dela tu? Gledali kot čuki. So jim drugi delavci povedali, da je to nekaj običajnega in normalnega.
K_ris
# 12.05.2018 ob 12:59
@Ichthyos

Oh, verniki že iščejo izgovore in si po svoje razlagajo zakonodajo. Je pač pravnomočno obsojeni.

Očitno niti naslova nisi prebral ali pa le ne ločiš med obtožnico in obsodbo ...
zerorez
# 12.05.2018 ob 20:11
Ne vem, zakaj ga vsi, ki so imeli kdaj opravka z njim, klicejo gospod deset procentov, ker je splosno znano, da ni gospod ampak tovaris.

Zakaj se nihce ne vprasa, zakaj smo morali 16.000.000,00 € dolgov, ki si jih je nakopal na svojo firmo, poplacati mi vsi, se pravi davkoplacevalci? Ali to nobenega ne zanima? Kako se lahko zapufas za 16 miljonov, vrnes pa NIC? Kaksno poslovanje je to? In zakaj se nekomu v vladi zdi logicno, da ta dolg potem pokrijemo mi? Polno vprasanj, komentatorji ga pa po vecini branijo, kot da je vzor postenja - in uspesnega poslovanja?!
el kondor prevc
# 12.05.2018 ob 16:50
"Smešni" ste tisti, ki govorite, koliko da je naredil za Ljubljano. Pa kaj je človek za obnovo mesta (300 milijonov, če se ne motim) dal iz svojega žepa ali davkoplačevalskega denarja? Ne razumem, kakšna točno je že njegova zasluga?
cocker
# 12.05.2018 ob 17:09
Jankovič je lahko obtožen in obsojen, a bo zazvonu telefon in se bo obtožba in sodba umaknla, zavrgli se bodo dokazi tud preko telefona. Vam je jasn! To je ukaz in pika. Jankovič nikol ni delal za svoj žep! Kako si drznete to omenjat. Saj veste da ima svoj računalnik, ki ga ne (zna) uporablja in Trr;, kjer je pozabu geslo .
apollo11
# 12.05.2018 ob 13:57
Naj se nase pravosodje ze preneha ukvarjati z Jankovicem, ker se s tem samo sramoti. V vseh tezjih rabotah ga pustijo na miru ali da zastara ali da sodisce izbrise dokazno gradivo proti Jankovicu. Mu bodo pa naredil par obtoznic, za brezvezne zadeve, ki bodo tako padle. V posmeh vsem, pa se potem Jankovic se sirokusti kako verjame v nasa sodisca in pravno drzavo. Ogabno res
čak mal noris
# 12.05.2018 ob 16:54
Homer, Homer, Homer, ho ho ho....HO!
damark
# 12.05.2018 ob 14:59
Zozo, pa še kako koruptivno. Pa saj to je javno znano. Vprašaj vsakega obrtnika, ki dela po lj na objektih, ki so predmet javnih razpisov. In vsak ti bo povedal, katero podjetje je to. Lahko pa tudi pogledaš supervizor in vidiš katero podjetje dela največ z mol.
Se pa čudim, kako ste pristaši Jankovića zaslepljeni. Pa vi res mislite, da je on brezmadežen?
Mi, ki delamo v gospodarstvu, povrhu še v gradbeništvu, pa to so javno znana dejstva. Problem je samo v tem, da nima noben jajc, da bi to javno izpostavil, saj gre njegova firma čez noč v maloro.
Ghurka
# 12.05.2018 ob 20:19
Lopov!
el kondor prevc
# 12.05.2018 ob 16:56
Aja pa še ta cvetka o njegovi zaslugi za porast turistov v LJ. Turizem je panoga, ki v zadnjih desetih letih nenormalno raste: nizkocenovniki, internet, družabna omrežja, enostavna dostopnost, novi trgi.... Samo od leta 2016 v 2017 se je v Evropi število turistov povečalo za 50 milijonov, iz 620 na 670 milijonov.

Na Hrvaškem se je v zadnjih nekaj letih št. gostov praktično podvojilo, Benetke bo kmalu razneslo od turistov (30 milijonov), tu je še Dunaj... To so turisti, ki mimogrede pridejo tudi k nam. Pa ne da je tudi za to (Benetke, Dunaj, Hrvaško) kriv ljubljanski župan. Korejci, Kitajci in ostali azijci so začeli na veliko potovati v Evropo.
xerces8
# 12.05.2018 ob 15:02
zozozo: "Če najdeš zakon, v katerem piše, da je to prepovedano, ga prosim navedi."

Po moje je zakon lepo naveden v obtožnici.
nemarjak09
# 12.05.2018 ob 16:45
Ne bojte se za zokija on je pameten, lep in pošten, pa še gladek ko teflon, obtožbe kar zdrsnejo v koš za smeti.
Ichthyos
# 12.05.2018 ob 13:30
Očitno niti naslova nisi prebral ali pa le ne ločiš med obtožnico in obsodbo ...

se opravičujem. sem se zatipkal. dejstvo pa ostaja - pri janši so bili pozivi k odstopu že ko je bil pravnomočno obtožen
gesan
# 13.05.2018 ob 09:06
SamoRes
# 12.05.2018 ob 11:38
Jankoviću očitajo, da je delal v korist občine. Takšni so pa redki primeri med politiki, vsi ostali v svoj žep.
--------------------------
Nisem vedel, da so podkupnine družbeno koristne...
:)
In praviš, da on ni navajen pospravljat kaj v svoj žep...
Itak
:)
Bivši uporabnik
# 12.05.2018 ob 20:32
"Domnevno sporni posel je Zoran Janković sklenil marca 2007" pravnomočna obtožnica vložena leta 2018... See any problem here - Vidite tukaj kakšen problem? Ne? Še naprej volite LDS/SD/SMC turbokapitalistične klone.
sik
# 12.05.2018 ob 17:43
In on daje javno podporo levici ?
Po vsem tem jim bo bolj škodoval kot koristil.Vsaj moralo bi biti tako v kolikor imajo volilci vsaj malo etike in načelnosti.
gesan
# 13.05.2018 ob 09:17
Ni mi pa jasno, kako je mogoče, da nekdo z obtožnico gospodarskega kriminala, še kar naprej upravlja funkcijo pomembneža v družbi.
jbzt
# 12.05.2018 ob 20:19
Malenkost za "našega" Zokija...bolj pomembno je,da mu je država odpisala 16 milijonov evrov,katere bomo sedaj plačali mi vsi.
Zasluži si še en mandat...pa tistih 10 %...
el kondor prevc
# 12.05.2018 ob 18:29
Aja, pa čisto sem pozabil na odprte meje (šengen), kar je za 100% olajšalo prehajanje meje tujcem, ki glej ga zlomka, odprte ravno od takrat ko je župan zasedel stolček. Povedano drugače, če se ne bi povečal turizem v Avstriji, Italiji in po celini se tudi v Sloveniji nebi, osnovna poštevanka, saj število potnikov na Brniku zadnjih 10 let stagnira.

Turizem v Ljubljani pa bi se v zadnjih 10 letih ravno tako povečal, tudi brez župana.
KdoJeDarthVader
# 12.05.2018 ob 17:27
Ja eno obtožnico so morali speljati do konca in to tako najbolj absurdno in milo ... da pokažejo, da vseeno skorumpiran sodni sistem nekaj dela. Če bi se ostali tako resno lotili bi bil Zoki dolgoooooo časa za rešetkami.
realist65
# 13.05.2018 ob 06:56
Ni dober ćlovek, to je vse.
zzob
# 12.05.2018 ob 23:05
V bistvu je popolnoma vseeno, ali je teh pol milijona izsiljeval zase ali za občino, taka postopanja so prepovedana. Če je izsiljeval, seveda. Nekako se mi zdi, da mu ne bodo mogli dokazati krivde.
Radoveden
# 12.05.2018 ob 16:18
po zozozo-vo je vsako izsiljevanje zgolj poslovni dogodek. menjava denarja za to da se nekaj zgodi ali ne zgodi. preprosto. nevem kaj se tožilstvo sploh ubada. no, razen če bi hila nasprotna politična opcija. takrat pa ne vedo niti kdo niti kje niti kdaj ampak je dovolj ne samo za obtožbo ampak tudi obsodbo. res prozorno.
multinet
# 12.05.2018 ob 14:16
Kakšna smešnica:
- Obtožnica zoper Zorana Jankovića v zadevi Gratel pravnomočna.
- Sodišče bo zdaj odločalo, ali je bil prejeti denar podkupnina ali odškodnina občini.
Bivši uporabnik
# 13.05.2018 ob 10:51
HOMER. "@zerorez
Katero firmo pa ima Zoran Jankovič?"

Misliš v Sloveniji, exyu ali v davčnih oazah? Ali pod njegovim imenom ali imenom "povezanih" oseb? Fiktivno prodana podjetja, neplačana itn.? Kater tip podjetij imaš v mislih?
nuLanuLa
# 13.05.2018 ob 13:57
Srbska posla.
sab
# 13.05.2018 ob 13:38
In zgodilo se ne bo nič - gleda u oči i sere dalje
Binder Dandet
# 12.05.2018 ob 21:30
"že statistično ni mogoče, da ne bi kdo predložil sodišču trdne dokaze, ali še bolje, da ne bi postal sodelavec policije in speljal Jankoviča na led, vse pa bi bilo lepo posneto v HD tehniki z Dolby suround zvokom ...."

Ena je postala, posneli so in vemo, kako.se je koncalo.
FancyBoy
# 12.05.2018 ob 19:24
Tudi jaz bi gradil po Ljubljani in pokasiral 10% pri vsakem projektu, da bi lahko moja dva sineka vozila Mercedesa.

Tak zupan bil bi tudi jaz.
Kazalo