Policija je fotografijo pogrešane deklice že objavila na svoji spletni strani, skupaj z njenim opisom in datumom izginotja. Foto: Policija
Policija je fotografijo pogrešane deklice že objavila na svoji spletni strani, skupaj z njenim opisom in datumom izginotja. Foto: Policija
Policija išče deklico

Deklico iščejo že od marca, ko bi jo moral oče po pravnomočni odločbi sodišča izročiti materi, a je ni želel, pozneje pa štiriletnice niso več našli. Od junija je oče zaradi odvzema prostosti mladoletni osebi v zaporu, prejšnji teden pa se je proti njemu začela glavna obravnava.

Ob začetku obravnave (prejšnji petek) je mati deklice povedala, da bo pokazala fotografijo hčerke in jo tako našla s pomočjo javnosti. Oče objavi fotografije nasprotuje, saj meni, da ji bo tako kršena pravica do zasebnosti.

Celjski policisti so sklicali posebno tiskovno konferenco, na kateri so medijem posredovali fotografijo deklice in ljudi pozvali, naj jim 4-letno Klaro pomagajo najti. Sočasno so fotografijo in njen opis že objavili tudi na svoji spletni strani.

Policija: Z objavo fotografije bi lahko dobili koristne podatke
"Glede na trenuten potek preiskave in soglasje matere smo se odločili za objavo dekličine fotografije v javnosti. Ocenjujemo, da bi z objavo fotografije lahko dobili koristne podatke, ki bi nam pomagali pri iskanju deklice," so celjski policisti zapisali v pozivu javnosti in dodali, da do zdaj kljub vsem pozivom javnosti in kljub medijski odmevnosti primera niso dobili podatkov, ki bi jim pomagali pri preiskavi.

Mati želi pokazati, da je okolje varno in ljubeče
Posebno tiskovno konferenco je sklicala tudi zastopnica dekličine matere Aleksandre Tuksar, Irma Pavlinič Krebs, na kateri bo poleg matere sodeloval tudi dekličin dedek Anton Tuksar. Javnosti želita namreč pojasnili, da je "okolje, kamor se bo vrnila deklica, ko bo najdena, varno in ljubeče", so zapisali v vabilu na tiskovno konferrenco in dodali, da želijo na ta način "vzbuditi zaupanje javnosti".

Spomnimo. Zgodba o koroški deklici se je začela, ko je njen oče posumil, da jo je spolno zlorabil njen dedek po materini strani. Po začetku preiskave se je mati, da bi deklico s tem izključila iz domnevno nevarnega okolja, preselila v varno hišo - predtem je deklica namreč bivala tudi z materinim očetom, ki je bil vključen v preiskavo o morebitni spolni zlorabi.

Deklica pogrešana od 8. marca
Policijska preiskava suma spolne zlorabe sicer ni ugotovila, sodišče je zato zavrnilo predlog očeta, da naj deklico začasno predodelijo v njegovo varstvo, vzgojo in oskrbo, in deklico dodelilo materi. Ker oče deklice materi ni želel izročiti, jo je policija poskušala odpeljati z očetovega doma, a je oče najprej ni želel izročiti, pozneje pa štiriletnice niso več našli. Deklica je tako pogrešana že od 8. marca, mati pa je ni videla že več kot deset mesecev.

Policija išče deklico