Tožilci ne bodo preganjali socialnih delavcev, zato jih bo odvetnik babice velenjskih dečkov. Foto: BoBo
Tožilci ne bodo preganjali socialnih delavcev, zato jih bo odvetnik babice velenjskih dečkov. Foto: BoBo

Po poročanju Večera naj bi Cugmas obtožni akt vložil proti tedanji direktorici velenjskega centra za socialno delo (CSD) Lidiji Hartman Koletnik, nekdanjemu direktorju CSD-ja Slovenj Gradec Juriju Šumečniku in dvema njegovima sodelavkama, proti delavkama velenjskega centra za socialno delo in proti direktorici ter vzgojiteljicama vrtca v Slovenj Gradcu.

Obdolženi velenjski socialni delavki naj bi, sodeč po napisanem v obtožnem aktu, po napeljevanju direktorice CSD-ja Velenje ter ob pomoči direktorice in vzgojiteljic omenjenega vrtca dečka 30. marca lani nezakonito vzeli iz vrtca in ju odpeljali v rejniško družino.

Po mnenju Cugmasa je bilo s tem storjenih več kaznivih dejanj, poleg tega pa o odvzemu ni bila predhodno obveščena babica dečkov, ki ni dobila niti odločbe o vlogi za rejništvo, ki jo je oddala 21. januarja lani. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je sicer o vlogi odločilo šele 11. aprila lani, torej po odvzemu vnukov.

Šumečniku in delavkama CSD-ja Slovenj Gradec pa Cugmas očita, da niso pravočasno posredovali vloge za izdajo rejniškega dovoljenja, da je bilo takšno ravnanje CSD-ja Slovenj Gradec nezakonito pa je ugotovila tudi upravna inšpekcija.

Velenjska dečka še vedno pri rejnikih
Otroka sta po nasilni smrti matere decembra 2015 do premestitve v rejniško družino živela pri starih starših. Babica si že ves čas prizadeva, da bi dobila rejništvo. Ker so na pristojnem ministrstvu njeno prošnjo zavrnili, ga babica zdaj zahteva s tožbo proti državi oziroma ministrstvu za delo. Otroka sta medtem še naprej v rejniški družini, z babico in dedkom pa imata redne stike.