Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 7 glasov Ocenite to novico!
Ivan Radan
Radana so izpustili iz pripora. Sam vztrajno zanika, da bi umoril svoje paciente. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Dodaj v

Računalniški podatki niso razkrili življenjskih funkcij Radanovega bolnika

Svojcem predpisoval velike količine zdravil
14. december 2016 ob 16:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V enem izmed računalnikov na nevrološki kliniki so našli podatke o zadnjem bolniku, za umor katerega je obtožen Ivan Radan. A iz podatkov ni bilo mogoče prikazati življenjskih funkcij bolnika.

Sodni izvedenec Janko Šavnik je na sodišču povedal, da je na trdem disku računalnika našel dnevniške zapise glede omenjenega bolnika. Vendar ti zapisi niso v takšni obliki, da bi jih lahko uporabili pri dokazovanju npr. srčnega utripa.

Zato je sodni senat sklenil, da vprašajo proizvajalca naprave, na podlagi katere so nastali tudi dnevniški zapisi bolnika, ali je mogoče te zapise obdelati tako, da bi lahko prišli do podatkov o življenjskih funkcijah bolnika.

Ni dobil dovoljenja za kopijo
Šavnik je poleg tega povedal, da ga je ena izmed zdravnic na nevrološki kliniki Simona Šteblaj opozorila, da se na teh napravah lahko spremenita datum in čas. Tako se tudi spremeni sistemski čas zapisa podatkov.

Ko je on pregledoval napravo, je sistemska ura zamujala za tri minute. Ne more vedeti, ali je bila spremenjena ura tudi v času zapisa teh podatkov. Sam ni ugotovil, da bi te podatke kdo spreminjal, čeprav je priznal, da se podatki, ali je bila sistemska ura spremenjena, ne zapisujejo. Šavnik je tudi opozoril, da preiskovalna sodnica ni dovolila forenzične kopije trdega diska računalnika, zato ni mogel iskati tako podrobno, kot če bi imel kopijo.

Pri omenjenem bolniku - gre za 83-letnega bolnika, ki naj bi prejel morfij in kalij - so namreč že prej imeli EKG-posnetke okoli deset minut pred njegovo smrtjo. A je avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll aprila na sodišču povedal, da ta EKG-posnetek ne kaže, da bi prejel kalij, kar pa ni mogel trditi z gotovostjo, saj bi za to potreboval neprekinjen posnetek delovanja bolnikovega srca deset minut do smrti.

Dan pred tem pričanjem Krölla pa je sodni senat sklenil, da bo preiskovalni sodnik izvedel postopek zasega računalnika v UKC-ju Ljubljana, na katerem naj bi bile zapisane življenjske funkcije bolnikov s 16. decembra 2014, torej dneva, ko je umrl omenjeni 83-letni bolnik.

Lastni družini predpisoval enormne količine pomirjeval
Na današnjem naroku so ponovno zaslišali vodjo oddelka za zdravila na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije Jurija Fürsta. Dejal je, da je Radan določenim ljudem, denimo svojim staršem in bratu, v omejenem časovnem obdobju predpisal nepredstavljive količine pomirjeval.

"Če napišeš 100 receptov za leto dni, je tako katastrofalno, da bolj meji na poskus umora kot zdravljenje," je dejal Fürst in dodal, da je Radan pri predpisovanju pomirjeval kršil vsa pravila, ki jih je mogoče kršiti.

Radan je na to odgovoril, da se je na intenzivnem oddelku vsak dan srečal s tovrstnimi pomirjevali in je zato njegovo znanje o njih širše od znanja povprečnega internista. Pri svojcih pa je pazil, da niso postali odvisni od tega zdravila.

Nekdanja direktorica Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Nada Irgolič pa je v svojem pričanju povedala, da v zakonu o zdravilih ni omejitev glede predpisovanja pomirjeval. Vendar pa pomirjevala, ki jih je predpisoval Radan, spadajo v skupino, ki se jih predpisuje na navaden recept in ni pogoj, da jih predpiše točno določen specialist.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
kislec
# 14.12.2016 ob 17:01
Sodni izvedenec Janko Šavnik ...Šavnik je poleg tega povedal, da ga je ena od zdravnic na nevrološki kliniki Simona Šteblaj opozorila, da se na teh napravah lahko spremenita datum in čas.
!!!
Če ga ne bi zdravnica (torej glede računalništva - informatike laik!) opozorila, sodni izvedenec (domnevno za računalništvo - informatiko , kajne?) ne bi vedel/opazil, " da se na teh napravah lahko spremenita datum in čas." ???

Bomo najeli še enega izvedenca iz tujine?
prime.nexus
# 14.12.2016 ob 21:31
@firtoh: Ta zdravnik je bil znan po temu, da je delal kot osel. In ker je bil dober, strokoven in si vzel čas, se nas je veliko nanj obračalo - tudi po recepte za srce, želodčno kislino, revmo, itd. Kdo ve, kako so preštevali te recepte...nekje sem zasledil, da so šteli celo tablete, da so napihnili cifro...
prime.nexus
# 14.12.2016 ob 19:48
Če takrat ne bi imeli dr.Radana, ne bi preživeli !! Naša družina pa še kdo! Sramota, da ga sedaj preganjajo! Držte se, Ivan Radan, poklon Vam in Vašemu boju!
skira
# 14.12.2016 ob 19:10
tožilstvo bo spet pogrnilo na celi črti,odškodnino naj tožilec in vodstvo UKC-a
josh k.
# 14.12.2016 ob 17:44
Vse gre prek računalnika, tako bi lahko namestili program, ki bi zaznal prekomerne količine predpisanih zdravil neki osebi.
kislec
# 15.12.2016 ob 09:45
PS Se pa povsem strinjam s tabo: " zakaj je potrebno take nore predpisane količine zdravil razčiščevati na sodišču? " (Moje mnenje: zato, da Radana dodatno oblatijo - že ko očitno ne bodo "šli skozi glavni dokazi")

"Ali nimamo postavljenega sistema, ki bi take anomalije ugotovil pravočasno?"
Postavljen je, (tudi stroške povzroča) , samo ne deluje...
Bivši uporabnik
# 14.12.2016 ob 17:32
Koliko je še takih Radan zdravnikov, ki postrani služijo z izdajanjem receptov? Menda je to posebej popularno ob meji s Hrvaško.

In zakaj je potrebno take nore predpisane količine zdravil razčiščevati na sodišču? Ali nimamo postavljenega sistema, ki bi take anomalije ugotovil pravočasno?
blef
# 19.12.2016 ob 10:56
Predlagam, vsak naj ob koncu leta dobi obračun izdanih zdravil, da se prepreči kraja zdravil.
tupamaross
# 16.12.2016 ob 12:24
Zakaj se zadnjega umrlega ne povabi kot pričo?
pkozin
# 15.12.2016 ob 12:08
Pri nas kurimo pokojnike s tako ihto kot Nemxci v Dachau,Treblinki, Mathausnu in še kje. Ko postane pokojnik pepel ni več možnosti preiskave, zlasti če preje ni bil obduciran. Tako bo težko odkriti zakaj so umrli pokojniki v Šenpetru in drugje, prav tako pa bo nemogoče dokazati, koga in če sploh je Radan spravil na oni svet.
kislec
# 15.12.2016 ob 09:39
Koliko je še takih Radan ? zdravnikov, ki postrani služijo z izdajanjem receptov?

sistemc, jaz ne vem za nobenega. Morda imaš za to "utemeljen sum" ( zasebne info) - ampak povsem neutemeljeno in podlo je od tebe, da take domnevne "pijavke" poimenuješ po Radanu - ki je bil pravo nasprotje tega - idealist, ki je izgorel zaradi nemogočega, nedelujočega zdravstvenega sistema.

PS Preberi komentarja prime.nexusa.
firtoh
# 14.12.2016 ob 21:13
Moja sestra je v invalidski in je uporabnica pomirjeval in antidepresivov.Na leto ima okoli 8 receptov(zdravila za tri mesece).Vem,ker ji ponavadi dvignem recepte pri njenem zdravniku.Koliko žlahte oskrbuješ z stotimi recepti?
Kazalo