Zoran Thaler je bil tudi zunanji minister Slovenije. Foto: BoBo
Zoran Thaler je bil tudi zunanji minister Slovenije. Foto: BoBo
Obtožnica proti Zoranu Thalerju

Poleg Zorana Thalerja so se v afero zapletli še avstrijski evroposlanec Ernst Strasser, romunski evroposlanec Adrian Severin in španski evroposlanec Pablo Zalba Bidegain. Afero so sicer sprožili novinarji britanskega časopisa Sunday Times, ki so pod krinko lobistov poslancem v zameno za vlaganje dopolnil k evropski zakonodaji ponujali denar in dogovarjanje posneli s skrito kamero.

Za Špance medijska provokacija ...
Za zdaj sta pred sodišče morala avstrijski in romunski poslanec, medtem ko so se Španci odločili, da gre v primeru njihovega poslanca za medijsko provokacijo, ki si kazenskega pregona ne zasluži, je poročal časopis Delo.

Da je njegova "zgodba" podobna Špančevi, je po poročanju Dela prepričan tudi Thaler, slovensko tožilstvo pa, kot kaže, meni drugače. Za očitano kaznivo dejanje je po slovenski zakonodaji zagrožena kazen od enega do pet let zapora.

... za Avstrijce in Romune primer za sodišče
Pred sodišče sta morala avstrijski in romunski evroposlanec. Strasserja iz Avstrije je dunajsko sodišče zaradi sprejemanja podkupnine najprej obsodilo na štiri leta zapora, a je vrhovno sodišče sodbo lani razveljavilo. Proces proti romunskemu poslancu Severinu pa je na stopnji obtožnice, ki jo je septembra lani po končani preiskavi vložilo romunsko tožilstvo.

Sum kaznivega dejanja po slovenski zakonodaji
Zoran Thaler je vse očitke zavrnil in večkrat kritiziral dolgotrajnost postopka. Dodal je, da upa, da bo postopek kljub temu izveden učinkovito in da bo "na koncu pravično odločeno".

Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) v preiskavi primera Thaler sicer ni našel dokazov o nepravilnostih za uvedbo disciplinskega ali kazenskega postopka. Protikorupcijska komisija (KPK) pa je v Thalerjevem ravnanju našla utemeljene razloge za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji.

KPK je primer odstopil Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ta pa specializiranemu tožilstvu. Okrožno sodišče je aprila lani ugodilo tožilski zahtevi in uvedlo preiskavo, na katero pa se je Thaler pritožil. Pritožba ni uspela, zato se je kazenski postopek začel, zdaj pa je tožilstvo vložilo še obtožnico. Ta še ni pravnomočna.

Obtožnica proti Zoranu Thalerju