Evropska unija
Predsedik Sodišča EU-ja Koen Lenaerts predlaga reševanje arbitražnega spora po 273. členu pogodbe EU-ja. Foto: Reuters
Slovenija je 16. marca Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. S tem je sprožila 259. člen pogodbe EU-ja, ki omogoča članici, da zadevo predloži Sodišču EU-ja, če meni, da druga članica ni izpolnila obveznosti iz pogodb. Foto: BoBo
Milan Brglez
Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je spomnil, da 273. člen "predpostavlja sodelovanje obeh strani glede spora", ki bi ga potem rešili z neke vrste mediacijo sodišča. "Predpostavka za to je, da bi se obe strani strinjali o tem. Očitno se ne strinjata in zaradi tega je bil nujen ta postopek, ki smo ga sprožili, in mislim, da ga bomo tudi nadaljevali, po tistem, ko bo komisija naredila svoje," je dejal. Foto: BoBo
VIDEO
Sodišče EU o arbitraži: o...
VIDEO
Nemčija poziva Slovenijo...

Dodaj v

Arbitraža: predsednik Sodišča EU-ja za reševanje po 273. členu; Slovenija vztraja pri 259.

Bruselj Ljubljani posredoval odgovor Zagreba
20. april 2018 ob 15:47,
zadnji poseg: 20. april 2018 ob 19:59
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Predsednik sodišča EU-ja Koen Lenaerts namesto 259. člena pogodbe EU-ja, ki ga je sprožila Slovenija, predlaga reševanje spora v okviru 273. člena. Premier Miro Cerar in predsednik DZ-ja Milan Brglez vztrajata pri členu 259., ki se uporabi v primeru kršitve prava EU-ja.

"Sklicujete se na 259. člen pogodbe o delovanju EU-ja. Nisem povsem prepričan, da je to resnično člen, ki ste ga želeli omeniti," je dejal predsednik Sodišča EU-ja Koen Lenaerts na predstavitvi letnega poročila o delu sodišča v odgovoru na novinarsko vprašanje glede arbitraže. "Mislim, da nimate tega v mislih. V mislih imate 273. člen pogodbe. To si morda lahko zapišete," je nadaljeval. 259. člen namreč po njegovih besedah ponuja možnost, da gre članica na Sodišče EU-ja proti drugi članici zaradi kršitve "dejanskega prava EU-ja". 273. člen pa naj bi ponujal možnost, da članice predložijo Sodišču EU-ja medsebojne spore o zadevi, ki v strogem smislu ni pravo EU-ja, a je pomembna za članice in Unijo v širšem kontekstu.

Lenaerts ni opazil hrvaških kršitev prava EU-ja
Člena 259 in 273 sta po besedah Lenaertsa torej dve možnosti, ki ju je treba razlikovati. V obeh primerih se je sodišče dolžno izreči o primeru, ki mu je posredovan, je poudaril. Slovenija je sicer Evropski komisiji že predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe in s tem sprožila 259. člen. Predsednik sodišča je dejal, da lahko članica, če opredeli določbe prava Unije, ki so kršene, uporabi tudi 259. člen. A je hkrati dodal, da slovensko-hrvaškega primera sicer v strokovnem smislu ne pozna, a da na prvi pogled ne vidi, katera področja prava Unije bi lahko bila kršena, in da ni on tisti, ki mora kršitve opredeliti.

Brglez in Cerar vztrajata pri 259. členu
Na izjavo predsednika sodišča se je odzval tudi premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. "Če bi se Hrvaška odločila sodelovati v postopku implementacije arbitražne odločbe ali najti z nami način, da pridemo do tega (...), se bomo seveda potrudili na naši strani, kajti to je naš skupni interes. Če pa bo Hrvaška zavračala implementacijo arbitražne odločbe, pa bomo nadaljevali postopek. Če bo potrebno, bomo, kot rečeno, vložili tudi tožbo," je zatrdil.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez pa je spomnil, da 273. člen "predpostavlja sodelovanje obeh strani glede spora", ki bi ga potem rešili z neke vrste mediacijo sodišča. "Predpostavka za to je, da bi se obe strani strinjali o tem. Očitno se ne strinjata in zaradi tega je bil nujen ta postopek, ki smo ga sprožili, in mislim, da ga bomo tudi nadaljevali po tistem, ko bo komisija naredila svoje," je dejal.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da navedb predsednika Sodišča EU-ja ne morejo komentirati. "Slovenija pa je prepričana, da zaradi hrvaškega zavračanja implementacije arbitražne razsodbe prihaja do konkretnih kršitev evropskega prava," so poudarili v odzivu.

"Sijajni" primer Avstrije in Nemčije
Lenaerts je kljub izrečenemu pred tem dejal: "Zelo dobro poznam kontekst primera, saj sem tik pred božičem obiskal vrhovni sodišči Slovenije in Hrvaške v sklopu neformalnega vidika dialoga med sodišči." Takrat naj bi mu kolegi sodniki v neformalnem kontekstu pojasnili, za kaj gre. Najverjetneje se mu tudi na podlagi takrat pridobljenih informacij dozdeva, da je za reševanje spora primernejši 273. člen pogodbe o delovanju EU-ja, ki določa: "Sodišče EU-ja je pristojno v vseh sporih med državami članicami, ki se nanašajo na predmet pogodb, če je bil spor predložen sodišču v skladu s posebnim sporazumom med strankami."

Glede predlaganega 273. člena je izpostavil "sijajen" primer Avstrije in Nemčije o obdavčevanju prihodka od obresti pri davku na dohodek v Nemčiji, v katerem je zmagala Avstrija. Nemčiji je očitala, da je njeno ravnanje v nasprotju z določbami sporazuma o dvojnem obdavčevanju med državama. Ker ni šlo za pravo Unije, se Sodišče EU-ja o tem ni moglo izreči, a članici sta se dogovorili, da mu zadevo skupaj predložita v okviru 273. člena, je pojasnil predsednik Lenaerts in dodal, da gre za prvi primer te vrste, ki ga je obravnaval veliki senat petnajstih sodnikov. V avstrijsko-nemškem primeru tako sodišče ni uporabilo prava Unije, temveč mednarodno javno pravo in drugo. Primer pa so sprejeli pod svojo jurisdikcijo, ker je bil dovolj povezan s predmetom prava Unije, ni bil pa sam spor dejansko del prava Unije, je še pojasnil Lenaerts.

Slovenija naj bi izpostavila konkretne kršitve prava EU-ja
Slovenija je 16. marca že poslala pismo v povezavi s tožbo na Evropsko komisijo in s tem sprožila 259. člen. Vsebina je sicer zaupne narave, a po doslej razkritih informacijah naj bi pismo vključevalo povsem konkretne kršitve prava unije zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe, na primer kršitve načel pravne države, onemogočanje izvajanja prava Unije Sloveniji ter kršitve schengenskih in skupnih ribiških pravil.

Bruselj MMZ-ju posredoval hrvaški odgovor
Evropska komisija je sporočila ministrstvu za zunanje zadeve, da je prejela hrvaški odgovor na slovensko pritožbo glede arbitraže, vsebine pisma pa ni komentirala. V Bruslju so potrdili le, "da je v okvirih, ki jih je že pred dnevi javno predstavila hrvaška stran". Zdaj je ta hrvaški odgovor posredovala Sloveniji, da se pripravi na ustno obravnavo. V Bruslju prav tako niso razkrili vsebine hrvaškega pisma, tako kot zaupna ostaja vsebina slovenskega pisma.

Stališče Berlina se ni spremenilo
Kot iz Berlina poroča dopisnica Polona Fijavž, tudi nova nemška vlada vztraja, da morata Slovenija in Hrvaška najti dogovor, s katerim bo uresničena razsodba arbitražnega sodišča. To pomeni, da se stališče nemške vlade do tega vprašanja ni spremenilo. V Berlinu tudi pričakujejo, da bosta obe državi to storili v dvostranskih pogovorih, da pa bodo tudi sami obe strani opominjali, naj storita konkretne korake v smeri uresničitve razsodbe. Ta je v Berlinu videna kot pomemben zgled za reševanje podobnih sporov na Zahodnem Balkanu.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 20.04.2018 ob 15:55
Kakšna je razlika med povoženim pravnikom in povoženim dihurjem?

Pred dihurjem so sledi zaviranja.
montebuba
# 20.04.2018 ob 15:54
evropa je že davno padla na pravosodnem izpitu...žal..to je zdaj nažalost samo vlečenje in govorjenje po svoje
SamoRes
# 20.04.2018 ob 15:54
predlaga reševanje spora v okviru 273. člena, ki predvideva, da državi spor sodišču predložita sporazumno

Če Hrvati ne priznavajo arbitraže, potem tudi ne bodo šli sporazumno na sodišče, ki bo odločilo ali morajo spoštovati odločbe arbitraže.
dvor
# 20.04.2018 ob 15:58
Blebetanje in ignoranca do Slovenije.
leviathan
# 20.04.2018 ob 16:02
Videl je, kaj počnejo Hrvati in da tudi sodbe Sodišča EU ne bodo priznali, zdaj pa se izvija z bednimi izgovori in z njimi "rešuje" kredibilnost Sodišča.
Voly
# 20.04.2018 ob 16:06
Osnovni problem tukaj je, da ljudje izven držav v sporu (torej Slovenije in Hrvaške) ne poznajo karakterja Hrvatov. Vsi nekako mislijo, da bi bilo najbolj pametno, da se državi vendarle sporazumeta sami, ne vedo pa, da to s Hrvati ni mogoče. Enostavno ne poznajo njihove mentaklitete, ki vedno sloni na prevari nasprotne strani.
Povsem jasno je, da tudi, če se Slovenija ne bi kompromitirala v arbitražnem postopku, bi Hrvati našli kak drug izgovor, da bi odstopili od arbitraže, to so prostodušno priznali tudi sami. Torej, z njimi ni možen noben pošten dogovor, ker se ga ne bi držali.
Gospod Lenaerts je zato povsem nekompetenten, da bi nam solil pamet, saj nima pojma kakšen narod so Hrvati, enostavno se mu ne sanja kakšne hinavščine so zmožni!
MYX8
# 20.04.2018 ob 15:57
Kot bi rekli Hrvati: "Šamar iz EUja". Hrvati na to ne bodo nikoli pristali in glede na to, da so sodniki EUja že razsodili, ne vem v čem je sploh smisel te tožbe.
SamoRes
# 20.04.2018 ob 16:14
Jaz sem že zdavnaj predlagal. V EU moramo za pomembne odločitve dati glas vse članice in mi se vzdržimo podpisa vsakih pogodb, dokler Hrvaška ne spoštuje arbitraže.
Če jim bo interes bodo v Bruslju že našli rešitev. Kot vidite zlepa ne gre.
sas
# 20.04.2018 ob 16:06
Sodnik že vnaprej komentira potencialno tožbo. In celo predlaga kaj naj katera stran naredi.

Naj nam še razsodbo sporoči ... očitno jo že pozna.
Flegica
# 20.04.2018 ob 16:25
Iskreno mislim da se je Slovenija sama ustrelila v koleno!!! Pač hrvati so izpadli pametnješi in vlekli poteze iz ozadja s tiho diplomacijo. Ameriši strici so jim prskrbeli info in prisluškovanja. Ostali pajaci iz EU pa očitno bol cenijo hrvate kot slovence. Glede na infote ki sem jih zasledil od naših diplomatov nas tako ali tako imajo v EU za loleke-in misli da v veliki meri upravičeno! Poleg tega bi na tem mestu še prosil da če je v našem narodu vsaj še trohice pameti da g. Erjavca pošljemo na smetišče zgodovine. Toliko škode kot je ta človek naredil mislim da si zasluži minimalno penzijo in sobo na Dobu...no pa sej da ne bo pomote bi tudi drugi sodili tja...
pepar
# 20.04.2018 ob 16:13
Zgleda,da naši vrli diplomati in tudi pravniki iščejo ene rešilne bilke,na katere bi se priklenili,vendar se vedno znova izkaže,da je preveč megle v vsej stvari.
In to samo zaradi enega gospoda Erjavca,ki je imel jezik hitrejši od možganov.
Ja in dveh zelo sposobnih diplomatov.
samogledam
# 20.04.2018 ob 16:23
in zakaj pišete prosti spis o nekem razmišljanju sodnika , ki pove, da slovensko-hrvaškega primera sicer v strokovnem smislu ne pozna ? in se poigrav z členi.
DrMrrr
# 20.04.2018 ob 16:20
Precej konkreten udarec za naše. ...
artoum
# 20.04.2018 ob 16:19
"Sklicujete se na 259. člen pogodbe o delovanju EU. Nisem povsem prepričan, da je to resnično člen, ki ste ga želeli omeniti," je dejal predsednik Sodišča EU

me spominja na mafijo
krosnjar
# 20.04.2018 ob 16:38
Smo država brez državnikov in to se povsod pozna.
ST11
# 20.04.2018 ob 16:14
Hrvatom sporociti zgolj tri slatke rijeci: "Uvažavat ćemo Šengen!" in zadeve bodo cudezno urejene.

... ampak, dokler ima skoraj vsa politicna elita na njihovih obalah nepremicnine in za Slovenijo niso pripravljeni na meji cakati uro dlje, smo pac tam, kjer smo.
ledolomilec
# 20.04.2018 ob 16:57
Mi Slovenci skušamo biti gentlemanski, politično korektni, ma to na Balkanu ne pali. Poglejte, kaj delajo Grki Makedoncem že toliko let zaradi banalnosti imena Makedonija!
K_ris
# 20.04.2018 ob 15:58
Tu imamo zdaj že bolj ali manj začrtano pot, kaj se bo zgodilo. Kot sem napisal že kmalu po koncu arbitraže, je bila slovenska možnost za uveljavitev arbitražne razsodbe prek diplomacije, ne pa tudi prek prava. Prek diplomacije nam ni uspelo, prek prava se pa ne da, ker za neupoštevanje arbitražne razsodbe ni pravnih posledic - lahko so samo politične.
gospod iskreni
# 20.04.2018 ob 16:30
Potem naj nasi sprozijo clen s katerim smo jih sprejeli v EU. Če se ne motim smo to pogojevali za njihovim vstopom. To je naravnost smesno
mile952
# 20.04.2018 ob 16:33
Hrvati bodo gonili svoje do nezavesti. Kdor je pa upal, da nam bo v tem sporu EU pomagala se je pa močno zmotil. Kako mislijo, da se po končanem postopku še pogovarjamo s Hrvati mi pa ni popolnoma jasno. S Hrvati se pogovarjati ni mogoče. Država, ki nas je v 2. SV napadla, ki je v krvi pobijala Slovence v okolici Štrigove, ki so se hoteli priključiti Sloveniji,ne bo spremenila svoje nravi.
samogledam
# 20.04.2018 ob 16:30
EU se šarlatansko vede do Odločbe AS in to bo za seboj potegnilo vse države bivše Jugoslavije, ko bo Hrvaška namerno ustvarjala mejni kaos za zabavo brez resnih posledic in odgovornosti. Zopet podcenjujejo balkansko folkloro, ki je nedolgo tega sejala smrt po domovih.
ledolomilec
# 20.04.2018 ob 16:36
Sem že enkrat prej napisal, pa tudi nekdo na prvi strani, po mojem bi s tiho diplomacijo in s tihim navodilom policiji postopnega udejanjanja ta pravega šengena na mejah sosedje zelo hitro razumeli, da pač tudi mi se bomo držali prava in ga udejanjali kot treba in koliko je 1+1.
Samo nič govorit, pa tudi v medijih nobene novičke o kakih zastojih in kolonah. Verjemite, bi delovalo.
hepan
# 20.04.2018 ob 17:06
Spet nas bodo lulat peljali :)
Shaka Zulu
# 20.04.2018 ob 16:53
Dajmo mi zdaj počasi, po kmečki pameti in spominu.... Hrvati so šli v EU, ker nam je EU obljubila reševanje preko arbitraže. V arbitraži smo večino večino zahtev izgubili, dobili pa nekaj vode.
Zdaj pa tudi to ni dovolj in EU bi se pogajala. Temu se reče preprosto NATEG. Tako s strani EU kot s strani domačih zagovornikov arbitraže. Cena in posledice so neizmerne, odgovornosti za laganje in prevaro pa ni. Ostajajo dobro plačane službice divizijam šalabajzerjev in večni spori.
roky69
# 20.04.2018 ob 20:28
Osnovni problem je pri nas v SLO v naši zunanji politiki. A se spomnite, ko je bila arbitražna sodba izečena: vse glavne države EU-ja so pametovale, da se mora sodba arbitražnega sodišča udejanijit tako rečeno IMPLEMENIRAT. In kaj se je zgodilo; bolj ko se je bižal konec časa za implementacijo zmeraj tišje se je slišalo v EU-ju da se mora arbitraža udejanjit. Plenković hitro k Junkerju, se MOČNO "zaljubita" in že je vse drugo kot pravo katero se mora implementirat.
ZELO, ZELO velika nesposobnost naže zunanje politike. Problem je verjetno tudi v tem, da naši takoj "zbobnajo" vse novinarje na kup in na široko razlagajo kako je pravo na naši strani in kaj vse bomo naredili. Hrvati pa tiho podmuklo, zahrbtno tako kot oni znajo brez vsakega razlaganja ZELO uspešno lubirajo pri pravih ploitikih. Žal je tako.........
roky69
# 20.04.2018 ob 19:27
Resnično upam, da bo naša politiki zmogla toliko poguma in pameti, da Hrvate NE pustomo v OECD in šengen dokler se ne začnejo pogovarjat o stvateh za katere so do sedaj držali FIGO v žepu. Če sem popolnoma odkrit pa NE verjamem ne Hrvatom NE našim politikom, sej vse kar se je že zgolilo ne veš kdo je bolj pokvarje ali pa neumen z Korlom na čelu. Prav dobro se spomnim kako je goflo sukal kaj vse smo dobili, čeprav je bil uraden dogovor, da NOBENA stran do konca razsodbe NE daje NOBENIH izjav. Da se pa o drugih dveh patronih splohe ne podovarjamo. Sigurno se pa nam tudi maščuje ta VELIKA naklonjenost Rusiji...
Majestic12
# 20.04.2018 ob 17:59
Nov slovenski pravni fiasko v nastajanju.
SMERŠ
# 20.04.2018 ob 16:37
ne rabimo nobenih sodišč. strogo bomo nadzorovali mejo poleti. kolone bojo 50km v obe smeri. pa da vidimo koliko bojo hrvati trmoglavili
rastislav
# 20.04.2018 ob 16:17
Voly
Kakšna je mentaliteta Hrvatov ali Slovencev je iz stališča sodišča irelevantno. Pomembno je le ali je bilo kršeno evropsko pravo. Nisem pravnik tako, da mnenja o tem ali je bilo evropsko pravo kršeno ne morem podati, kar si pa mislim o eni ali drugi strani pa kot sem že omenil ni pomembno. Ker če pravo ni bilo kršeno je tožba pač metanje denarja v smeti.
freelander1
# 20.04.2018 ob 20:05
Hrvati so podrobno poznali EU zakonodajo še pred "fantstičnin dnem", naši jo berejo sedaj, ko voda dere v grlo.
_cerebro
# 20.04.2018 ob 18:21
Mater smo luzerji, po vsakem ozemeljskem sporu imamo manj, pametni pa kot televizija.
Igor E
# 20.04.2018 ob 16:22
Ne smešite se no že s tem nepoznavanjem prava EU in/ali zavajanjem Slovencev.
starec
# 20.04.2018 ob 21:30
če ne prepoznajo hrvati rzsodbe ja pol pa gremo v ponovno merjenje meje po avsroogrskih mejah. pa naj pol cela evropa jokca.
fritaja
# 20.04.2018 ob 20:28
...tudi nova nemška vlada vztraja, da morata Slovenija in Hrvaška najti dogovor, s katerim bo uresničena razsodba arbitražnega sodišča. To pomeni, da se stališče nemške vlade do tega vprašanja ni spremenilo.

Meni se zdi, da se je stališče spremenilo. Prej so bojda zagovarjali uveljavitev arbitražne sodbe, zdaj pa, da se morata dogovoriti.
Springbok
# 20.04.2018 ob 20:04
Še seznam eminintnih in poenotenih slovenskih pravnih strokovnjakov, ki ne poznajo prava EU in so enotno z izjavo podprli Erjavca, da toži Hrvaško na temlju člena 259 PDEU:

Pod poziv so se podpisali Lojze Ude kot predsednik Zveze društev pravnikov Slovenije, Darja Senčur Peček kot predsednica Zveze društev za gospodarsko pravo Slovenije ter posamezniki Marko Pavliha, Vasilka Sancin, Boštjan Koritnik, Ciril Ribičič, Verica Trstenjak, Patrick Vlačič, Ernest Petrič, Dominika Švarc Pipan, Urška Kežmah, Bojan Kmetec Rošic, Jana Rodica in Eda Kodrič.

Torej je Verica Trstenja tudi med njimi.

Strokovni fail.
timoti
# 20.04.2018 ob 19:45
In Erjavec je še kar minister.

Za katero ministrstvo se bo specaliziral pa v naslednji vladi ?
Bivši uporabnik
# 20.04.2018 ob 18:49
Tudi mene bi zanimalo, kaj meni o tem Verica Trstenjak.
Saj jo menda lahko vprašate, novinarji?
gospod iskreni
# 20.04.2018 ob 18:11
Imeli smo možnost - blokado Hrvaške pred vstopom v EU. Lahko bi takrat zahtevali Savudrijo nazaj ali pa cel Piranski zaliv. Ampak zadovoljili smo se le s tem, da gre Hrvaška v arbitražni postopek. Pa je takrat kdo omenil to možnost, da Hrvati razsodbe NEBI spoštovali in jih nihče nebi mogel prisiliti v to? A se je o tem takrat sploh govorilo, ko smo šli na referendum? Več, kot očitno, nas je imel nekdo za norca.

Evo točno to, pol so nas pa lepo žejne čez vodo peljali.Slovenija se mora z balkanom pogovarjati po balkansko ne po evropsko.
Bivši uporabnik
# 20.04.2018 ob 18:08
Imeli smo možnost - blokado Hrvaške pred vstopom v EU. Lahko bi takrat zahtevali Savudrijo nazaj ali pa cel Piranski zaliv. Ampak zadovoljili smo se le s tem, da gre Hrvaška v arbitražni postopek. Pa je takrat kdo omenil to možnost, da Hrvati razsodbe NEBI spoštovali in jih nihče nebi mogel prisiliti v to? A se je o tem takrat sploh govorilo, ko smo šli na referendum? Več, kot očitno, nas je imel nekdo za norca.
gesan
# 20.04.2018 ob 22:49
Ti ne vejo kaj delajo!

Jaz se sprašujem samo to: čemu je sploh bila arbitraža?
Da buthalci plačamo še to poleg tega, da so nam kriminalci vkradli državo?

Res smo buthalci!
jedrnat
# 20.04.2018 ob 22:36
Tako kot se našim politikom fučka za naš narod...se EU fučka za mejo med Slovenijo in Hrvaško.
Tale Lenaerts pa ni primeren za to funkcijo...
alcatraz
# 20.04.2018 ob 20:16
pa dobr naj že en reš to smotano mejo.
dost mam jaz tega flancanja zdaj še okoli členov pa ne vem še čess.
kaj res ni človeka na tem svetu, da enkrat zaključ to klobaso?
Bivši uporabnik
# 20.04.2018 ob 20:04

kuntakinte4
# 20.04.2018 ob 18:13
Prijavi neprimerno vsebino
@Ljudstvo: Pa je takrat kdo omenil to možnost, da Hrvati razsodbe NEBI spoštovali in jih nihče nebi mogel prisiliti v to?

Pa je kdo omenil da bo RS goljufala?


Edino, kar Slovenija že desetletja goljufa, so njeni državljani, ki plačujejo davke in naivno volijo ljudi, ki imajo na Hrvaškem vikende in jahte in dobivajo od njih denar, da delujejo proti interesu lastnega naroda. Zakaj ljudje, kot je Joško Joras, ne morejo v miru živeti na ozemlju, ki je bilo prej slovensko? Vsi vemo, da s strani Ustašev in izdajalcev ni mogoče pričakovati poštenja in to nam dokazujejo že zelo dolgo, mi pa vsakič znova pademo na finto. Kot rečeno, imeli smo dobro karto, ki bi jo lahko unovčili, pa je nismo.
izo
# 20.04.2018 ob 19:56
To je pa tako ko vlečemo z rusi!

hmm, dej mi en nkonkreten primer, kjer bi naša vlada takoa li drugače kaj konkrento vlekla z rusi. te izzivam. prav vse smo na pladnjo znosili jastrebom, to dam lahko zdej 5 strani dolg psisek, plus še enkrat toliko stavri, ki bodo še šle stran.
in da se sploh pogovarjamo o tem, je že budalizem prve stopnje.
AM
# 20.04.2018 ob 17:28
Spet nas bodo Hrvati scat peljali
Simba
# 20.04.2018 ob 23:12
ja, lejte: vsi ostali so krivi sam mi čist nedolžni!!

Zdej pa lepo svinčnik v roke in pa narediti en "fact-check":
- v kolikih primerih je v tujini slovenija kadarkoli zmagala na bilokerem sodišču? 0
- kolikokrat je (bila) slovenija tožena od lastnih državljanov za kršenje osnovnih človekovih pravic? preko 3000 primerov
- kolikokrat je zmagala v teh primerih? 0

najprej: več kot očitno je, da je naša pravna fakulteta en totalen crap in ne producira pravnikov ki bi razumeli zakon, ampak pravnike ki mislijo da razumejo besede v členih.
dopuščam tudi možnost, da se samo največjim butlom od pravnikov uspe pririniti v javno upravo
statistika "zmag" v mednarodnem pravu ni samo porazna, ampak katastrofična
statistika "zmag" v kršenju človekovih pravic pa prav tako

in seveda, pravniki so tu sekundarci, prvi ki za=bejo na celi črti so politiki. v tem primeru je to Cerar in Erjavec. Cerar izključno zato ker je Erjavca podprl ko je afera prisluhi usekala ven.

za konec:
dragi slovenci, dokler boste dopuščali negativno selekcijo, do takrat bomo pušili na vseh področjih!

in čisto na koncu: žalostno ampak priznati moram, da bolj verjamem hrvaškim izjavam kot slovenskim. zakaj? zato ker smo do zdej še vedno popušili VSE kar so naši govoril da bomo ziher zmagal. In to je od izbrisanih naprej...
rubin
# 20.04.2018 ob 22:29
Je pa velika napaka da smo hrvaško pred ureditvijo mej spustili v EU. Se vidi hlapčevstvo naših politikov. Enako kot ko je Cerar spuščal v Nemčijo ljudi brez dokumentov in merklovi v rit lezel
pepe2
# 20.04.2018 ob 19:00
Imeli smo možnost - blokado Hrvaške pred vstopom v EU. Lahko bi takrat zahtevali Savudrijo nazaj ali pa cel Piranski zaliv. Ampak zadovoljili smo se le s tem, da gre Hrvaška v arbitražni postopek.

Lahko bi "dobili" Piranski zaliv in tudi Savudrijo, ampak le do vstopa Hrvaške v EU. Potem bi si Hrvati premislili in rekli, da je to njihov zaliv, tako da bi bili na koncu na istem.
nepokorni
# 20.04.2018 ob 18:25
Lenaerts spominja na dr. Kerševana, sodnika sta se tudi že srečala, kot je razumeti iz zapisanega. #PoDomače
pace
# 20.04.2018 ob 18:04
Naj Verica Trstenjak pove, ena naših najbolj kompetentih in poštenih pravnic, velika strokovnjakinja. Trenutno zaposlena na Dunaju, pred tem pa je že delala na sedežu EU. Kolikor sem jo razumela, je ona rekla, da Hrvaška krši pravo EU.
Kazalo