Vzdušje na delovni večerji Therese May in Jean-Clauda Junckerja naj bi bilo prijateljsko in konstruktivno. Po podobni večerji pred pol leta v Londonu je Juncker dejal, da Theresa May živi
Vzdušje na delovni večerji Therese May in Jean-Clauda Junckerja naj bi bilo prijateljsko in konstruktivno. Po podobni večerji pred pol leta v Londonu je Juncker dejal, da Theresa May živi "v drugi galaksiji". Foto: EPA

redsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanska premierka Theresa May zavzela za pospešitev pogajanj o britanskem izstopu iz Unije.

"Izkoriščajo časovni pritisk, da vidijo, ali lahko dobijo od nas več denarja. To je očitno za vse," je danes v britanskem parlamentu dejal Davis. Zagotovil je, da bodo pogajanja potrebovala svoj čas, da pa "bodo na cilj prišli pravočasno" in da bodo dosegli spodoben rezultat za vse.

Kot je za Radio Slovenija poročala Erika Štular, sta se Juncker in Theresa May v skupni izjavi zavzela za pospešitev pogajanj o brexitu v prihodnjih mesecih. Vzdušje na delovni večerji, ki sta se je v ponedeljek udeležila tudi pogajalec EU-ja Michel Barnier in britanski minister za brexit David Davis, sta označila kot konstruktivno in prijateljsko. Spomnimo, po podobni večerji pred pol leta v Londonu so poročali o povsem drugačnih Junckerjevih občutkih. Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je takrat na podlagi virov v EU-ju poročal o tem, da je Juncker odšel z večerje "desetkrat bolj skeptičen kot prej" in da je ocenil, da živi Theresa May "v drugi galaksiji".

Sinoči sta predsednik in premierka govorila tudi o drugih evropskih in svetovnih vprašanjih, med drugim o skupnem interesu po ohranitvi iranskega jedrskega dogovora in o boju proti terorizmu.

Ministri se pripravljajo na zasedanje voditeljev

O pogajanjih med Londonom in Brusljem so danes razpravljali tudi ministri za evropske zadeve iz članic EU-ja, razen Velike Britanije, in sicer v okviru priprav na petkovo zasedanje voditeljev Unije, kjer kljub britanski želji še ni pričakovati zelene luči za pogajanja o prihodnjih trgovinskih odnosih med EU-jem in Veliko Britanijo.

Kot je poročala STA, so se ministri strinjali, naj EU začne notranje pripravljalne pogovore o prihodnjih odnosih z Britanijo, kar pa nikakor ne pomeni začetka pogajanj o tem, je poudaril predstavnik estonskega predsedstva Maati Maasikas. Po oceni ministrov je po govoru Mayeve v Firencah zavel bolj konstruktiven duh, a so še vedno prisotna razhajanja, tako da ni mogoče govoriti o zadostnem napredku pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih, ki je potreben za začetek prihodnjih pogajanj o odnosih.

Kam se selita agenciji?
Ministri so danes v Luksemburgu razpravljali tudi o selitvi dveh evropskih agencij - za zdravila in banke, ki imata sedaj sedež v Londonu. Za sedeža se poteguje 23 mest, za agencijo za zdravila 19 prijav, za agencijo za banke pa osem; nekatera mesta so se prijavila za oba. Odločitev bo znana 20. novembra.