Evropska unija
Mateusz Morawiecki in Jean-Claude Juncker
Morawiecki vztraja pri politiki Poljski. Foto: Reuters

Dodaj v

Nov obraz, stara politika - poljski premier vztraja pri reformi pravosodja

Z Junckerjem se bosta še sestajala
10. januar 2018 ob 13:45
Varšava - MMC RTV SLO, STA

Novi poljski premier Mateusz Morawiecki je v Bruslju branil sporno poljsko pravosodno reformo in dejal, da Varšava ne namerava popustiti niti glede begunskih kvot.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Morawieckega v torek sprejel na delovni večerji, na kateri sta obravnavala vrsto vprašanj v obojestranskem interesu, a podrobnosti nista sporočila.

V sporočilu po srečanju je Evropska komisija zapisala le, da sta nadaljevala pogovore, ki sta jih začela na prvem srečanju ob robu vrha Evropske unije decembra lani. Med drugim sta govorila o prihodnosti EU-ja, položaju Poljske v Uniji ter politikah povezave na področjih notranjega trga, energije in migracij. Dogovorila sta se tudi, da se bosta znova sešla, da bi dosegli napredek do konca februarja.

Poljski premier je bil v Bruslju v času, ko so odnosi med Poljsko in EU-jem na najnižji točki doslej. Varšavi celo kot prvi grozi odvzem glasovalnih pravic zaradi kršitev temeljnih evropskih načel. Razlog Bruslja za ukrepanje so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po mnenju EU-ja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU-ja.

Na pogovorih v Bruslju je poljski premier branil pravosodno reformo na Poljskem. "Pojasnili smo, kaj za nas pomeni reforma za nas," je dejal. "Naš namen je izboljšati sistem in ga narediti pravičnejšega in bolj objektivnega," je dodal. Povedal je še, da ne namerava popustiti niti glede begunskih kvot. "Ostajamo pri svojem stališču," je poudaril.

Zamenjal devet ministrov
Morawiecki, ki je položaj zasedel sredi decembra lani, je nekaj ur pred obiskom v Bruslju preoblikoval vlado. Med drugim je odstavil obrambnega ministra Antonija Macierewicza in na njegovo mesto imenoval nekdanjega notranjega ministra Mariusza Blaszczaka. Witolda Waszczykowskega pa je na mestu zunanjega ministra zamenjal njegov dosedanji namestnik Jacek Czaputowicz. Skupaj je premier zamenjal devet ministrov.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
moonylink
# 10.01.2018 ob 15:21
a sploh veste za kaj navijate? aja kr neki, glavno da se raja nekaj upira v tri krasne...pa bo svet boljsi.
Titomir
# 10.01.2018 ob 14:21
To Poljaki ne se dat EU barabam
Knez_Kocelj
# 11.01.2018 ob 13:30
@conanbarbarian

"Čestitam za pokončno držo ! Skrajni čas je, da se Slovenija priključi Višjegrajski skupini ! Potrebujemo pa nekoga, ki bo imel hrbtenico !"

Borat in Kohl sta na novoletnem sprejemu diplomatov dejala, da je Slovenija veliko bogatejša, uspešnejša in modernejša država od Češke Republike, Poljske, Slovaške in Madžarske zato ne spada v Višegrajsko skupino ampak na Francosko-Nemški vlak :-)
sintaksa
# 11.01.2018 ob 10:41
no, Poljska je posebna država, do katere je potrebno oblikovati poseben odnos.
S 40 mio prebivalcev je ta država velika sila, ki gre lahko po dobri poti ali pa zaide na stranpoti. Ne želim si, da bi bili Poljaki preveč samozavestni (kakor se trenutno kaže).
Po izkušnjah sodeč so doma normalen narod, v inozemstvu (precejšnje število) pa veljajo za problematično rajo. Cerkev in komunizem sta, za razliko od jugoslovanskih razmer, med 2. svetovno vojno sodelovala vzajemno, zato je bila Cerkev vseh teh 70 let po vojni precej vplivna. Vsekakor ne gre šteti ogromnega vpliva vere kot nekaj dobrega, še posebej če vera zasluti svojo vodilno priložnost. 2000 let zgodovine vere to tudi jasno pokaže.
Zakaj bi bili pa Slovenci radi v družbi bojevitih Poljakovi in Madžarov mi pa ne bo nikoli jasno.
A ker se naj bi znali postaviti zase? Pa saj se Hrvaška tudi zna postavit zase, pa Turčija tudi, pa Slovenci niti sanjajo ne, da bi jih podprli in se jim priključili.
conanbarbarian
# 10.01.2018 ob 15:16
Čestitam za pokončno držo ! Skrajni čas je, da se Slovenija priključi Višjegrajski skupini ! Potrebujemo pa nekoga, ki bo imel hrbtenico !
GORILA
# 10.01.2018 ob 16:37
Nemci in Francozi imajo pa prostitutke, ki padajo na KATARSKI denar.

...eni na katarskega, spet drugi na srbskega... isto s.anje, drugo pakovanje!
Grešnica
# 11.01.2018 ob 12:32
Povedal je še, da ne namerava popustiti niti glede begunskih kvot. "Ostajamo pri svojem stališču," je poudaril.

Zato bi jih morali podpreti! Ker racionalno zavrača povzročitelje kolapsa nacionalnih socialnih proračunov in ogrožene varnosti državljanov (zlasti žensk).
zamudnik
# 11.01.2018 ob 09:46
A ni tako, da reformiste EU ponavadi slepo časti? V primeru Poljske jih hoče pa za ušesa. Kako je zdaj s tem?
zamudnik
# 11.01.2018 ob 09:48
izgleda da več kot je v državi vernikov katolikov slabše ji gre in bolj barbarsko se obnaša. Primer soseda hrvaška...

Kaj pa gre Poljakom slabo? Zapelji se malo gor. Samo ne sodi po pijančkih, ki jih najdeš povsod, ne samo tam.
REsnica
# 10.01.2018 ob 16:04
izgleda da več kot je v državi vernikov katolikov slabše ji gre in bolj barbarsko se obnaša. Primer soseda hrvaška...

Zanimiv je bil interviju mislim da enega nemca (?) ki je lepo obrazložil travme bivših komunističnih držav, ki svoje komplekse brezglavo zdravijo na škodo svojih državljanov in tudi EU.

Bi pomagal kak namig papeža, da bi se zdravljenje travm začelo na bolj civiliziran način ali tudi z vero? zaenkrat je bila vera v teh državah samo ali predvsem katalizator sovraštva do vsega komunističnega, socialističnega (protestantska socialna švedska) pri naših sosedih pa evidentno tudi prepirov in ozemeljskih zahtev do svojih sosedov. bolj je država katoliška, več je sovraštva do tujcev, istospolnih in bolj je država zagrizeno ostra tudi do svojih državljanov. Ne razumem kako lahko normalno razvita oseba podpira take spremembe zakonodaje v lasteno škodo.... Poljska ne bo izgubila glasovalnih pravic, bo pa zanesljivo ob vsa sredstva iz EU. Na njeno stran se mora postavit tudi hrvaška da bo imela vsaj enega na svoji bolni strani.
stewie
# 10.01.2018 ob 15:33
EU, nehajte jim financirati državne projekte in začnite jim namesto tega financirati civilna opozicijska gibanja, kot ste to počeli v 90ih letih s Srbijo oz. ZRJ zaradi politike Miloševića. To je lahko eden od ukrepov, zaradi takih dejanj in evropskih vrednot EU kot taka sploh obstaja.
nikhrast
# 10.01.2018 ob 16:37
Bravo, s ksenofobijo naprej!
Res imate zaprto življenje, na zahodu pa imamo vse vrste ljudi, religije, rase, barve... za sosede, sodelavce, še za sorodnike.
Slovenija crkuje zaradi izseljevanja in nizke natalitete, brez migrantov bo slovenski narod izumrl.
Kazalo