Članice EU-ja želijo, da se uradni postopek izstopa Velike Britanije začne čim prej, a je britanska premierka že nakazala, da tega letos še ne bo storila. Foto: Reuters
Članice EU-ja želijo, da se uradni postopek izstopa Velike Britanije začne čim prej, a je britanska premierka že nakazala, da tega letos še ne bo storila. Foto: Reuters

"Še naprej moramo biti zelo jasni, da brexit pomeni brexit. To pomeni, da ne bo drugega referenduma," je na seji vlade, namenjeni razpravi o načrtih za odhod države iz EU-ja, povedala konservativna premierka May, ki je na položaju nasledila Davida Camerona. Nekdanji premier je referendum predlagal, po odločitvi volivk in volivcev za izstop pa odstopil.

Premierka je še poudarila, da ne bo prišlo do nekega članstva v EU-ju "skozi zadnja vrata", povzema nemška tiskovna agencija DPA. Kot je dejala, bodo na Otoku iz brexita naredili zgodbo o uspehu. Veliki Britaniji naj bi namreč odhod iz EU-ja dal priložnost, da si izoblikuje novo, pozitivno vlogo v svetu.

Ministrom je premierka naročila, naj pripravijo predloge za časovni načrt britanskega odhoda iz Unije. V Veliki Britaniji se medtem ugiba, da bo Theresa May brez posveta s parlamentom sprožila priprave, ki bi v dveh letih privedle do odhoda države iz EU-ja. Večina poslancev je pred junijskim referendumom brexitu sicer nasprotovala, kar pomeni, da končni načrti za odhod v spodnjem domu parlamenta morda ne bi bili potrjeni.

Neznan datum začetka procesa za izstop
Premierka še ni sporočila, kdaj bo sprožila formalni proces za izstop v skladu s 50. členom Lizbonske pogodbe, čeprav članice Unije nanjo pritiskajo, naj to stori. Kljub pritiskom je nakazala, da tega ne bo storila pred koncem leta.

Referendum o izstopu oziroma obstanku Velike Britanije v EU-ju je bil 23. junija, izid pa je bil tesen. Za izstop je glasovalo 51,9 odstotka volivk in volivcev, za obstanek pa 48,1 odstotka.