Glavni pogajalec Evropske unije zre proti decembrskim pogajanjem, za izvedbo katerih od Velike Britanije zahteva točen dogovor o finančni poravnavi. Foto: Reuters
Glavni pogajalec Evropske unije zre proti decembrskim pogajanjem, za izvedbo katerih od Velike Britanije zahteva točen dogovor o finančni poravnavi. Foto: Reuters
Theresa May
Theresa May je odločena, da bo Velika Britanija Evropsko unijo zapustila v petek, 29. marca 2019. Foto: Reuters
"Na kateri koli stopnji procesa si lahko premislimo," pravi Lord Kerr. Foto: EPA
Mayeva objavila točen datum brexita

Glavni pogajalec EU-ja Michel Barnier je poudaril, da v nasprotnem primeru decembra ne bodo začeli načrtovanih pogovorov o prihodnjih odnosih. Znesek poravnave EU ocenjuje na 60 milijard evrov.

Na tiskovni konferenci Barnierja in britanskega kolega Davida Davisa sta glavna pogajalca presodila, da se je tudi šesti krog, ki je namesto običajnih štirih trajal le dva dni, končal brez preboja.

EU zahteva zadosten napredek pri treh ključnih vprašanjih - finančni poravnavi, meji in irskem otoku ter pravicah državljanov EU-ja, ki živijo na Otoku -, preden bi začeli pogovore o prihodnjih trgovinskih odnosih in prehodni ureditvi. "Glede pravic državljanov smo dosegli določen napredek, čeprav moramo narediti korak naprej pri še številnih točkah," je še dejal Barnier.

Ključna odprta vprašanja ostajajo pravica priseljencev EU-ja, da v Veliko Britanijo pripeljejo svojo družino, njihova zmožnost, da v svoje domovine pošiljajo socialno podporo, in to, ali bi imelo Sodišče EU-ja pristojnost nad temi pravicami.

Glede Severne Irske je Barnier dejal, da je potrebna rešitev, ki bi "preprečila trdo mejo" z Irsko, obenem pa zagotovila celovitost enotnega trga. Glede na poročanje medijev naj bi EU razmišljal o možnosti, da bi Severna Irska po brexitu ostala del enotnega trga in carinske unije.

Davis proti novim mejam v Združenem kraljestvu
Davis je na konferenci poudaril, da njegova država priznava "potrebo po posebnih rešitvah", a je obenem vztrajal, da se to ne more zgoditi na račun "ekonomske enotnosti" države. "Bodimo jasni, ne bomo sprejeli ničesar, kar bi se končalo z novo mejo znotraj Združenega kraljestva," je po poročanju BBC-ja dejal Davis.

Mayeva sporočila točen datum in uro izstopa
Še pred koncem pogajanj je britanska premierka Theresa May sporočila točen datum in uro, ko bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo.

Mayeva je za Daily Telegraph zapisala, da so v zakonodaji o izstopu iz EU-ja, ki ga je pripravila vlada, "črno na belem" zapisali 29. marec 2019 ob 23.00 (po lokalnem času), datum in uro odhoda iz povezave. O zakonu bodo naslednji teden odločali poslanci, ki pa jih je premierka posvarila, naj ne skušajo ustaviti in upočasniti procesa. Izstopni datum je zapisan na prvi strani dokumenta.

Kot je dejala premierka, je odločitev o datumu in času brexita dokaz, da je vlada, ki je pripravila amandma zakonodaje o izstopu, odločena, da spelje proces: "Nihče naj ne dvomi o naši odločenosti oziroma naj naša odločenost ne bo pod vprašajem, brexit se bo zgodil." Ob tem je dodala, da je večina Britancev želela, da se politiki združijo pri pogajanju za dober dogovor o brexitu.

Prepričana je, da bi morali vsi poslanci pomagati pri tem zakonu. Po njenih besedah bo vlada poslušala poslance, če bodo imeli ideje za izboljšanje zakonodaje, vendar je opozorila, da naj ne poskušajo ustaviti postopka. Mayeva je ob tem še povedala, da je "zgodovinski" zakon bistven za zagotavljanje nemotenega in urejenega postopka.

Kot poroča BBC, bo v petek Britance nagovoril upokojeni britanski diplomat Lord Kerr, ki je avtor 50. člena Lizbonske pogodbe. Ta naj bi poudaril, da si država lahko med procesom kadar koli premisli. Kot dodaja BBC, je Kerr dejal, da "Veliki Britaniji ni treba izstopiti samo zato, ker je premierka poslala pismo v Bruselj in državi vseeno ostajajo odprte druge možnosti".

Nadaljevanje pogajanj decembra
Oktobra so voditelji 27 članic EU-ja pozvali k začetku "notranjih pripravljalnih pogovorov" o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo ter o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva.

Politična gesta, s katero se želi Bruselj približati Londonu, ki poziva k takojšnjim pogajanjem o prihodnjih odnosih, naj bi omogočila preboj do konca leta.

Napredek bodo voditelji 27 članic znova ocenili 14. in 15. decembra. EU že vseskozi in še vedno poziva h konkretnejšim in jasnejšim britanskim stališčem. Propad pogajanj o delitvi regionalne oblasti v Severni Irski, zlasti zaradi vprašanj glede irskega jezika, po katerem se zdi zelo verjetna možnost, da bo Severna Irska prešla pod neposredni nadzor Londona, še dodatno otežuje pogajanja o vprašanju meje na irskem otoku.

Mayeva objavila točen datum brexita