Evropska unija

Poudarki

  • Slovenski vinarji teran v Sloveniji zaščitili kot kolektivno blagovno znamko
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 31 glasov Ocenite to novico!
Teran
Teran, še ena točka spotike med Slovenijo in Hrvaško, le da je v tem primeru zraven še Evropska komisija. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Teran
Zgodba s teranom je izbruhnila aprila 2013 v okviru zasedanja kmetijskih ministrov EU-ja v Luksemburgu. Potem ko je Slovenija s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, je Hrvaška protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana. Foto: BoBo

Dodaj v

Zadeva teran: Slovenija vložila tožbo na Sodišče Evropske unije

Slovenijo zastopa odvetnik Knaak
15. september 2017 ob 11:29,
zadnji poseg: 15. september 2017 ob 11:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Državno pravobranilstvo je na Splošno sodišče Evropske unije vložilo tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegirane uredbe Evropske komisije v zadevi 'teran' z argumentacijo, da je nezakonita in škoduje slovenskim pridelovalcem terana.

V postopku po tožbi Slovenijo zastopata državno pravobranilstvo in odvetnik Roland Knaak. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je ob tem poudaril, da je pravica do zaščite del evropskega pravnega reda in da bo naredil vse, da se spoštuje, so sporočili z ministrstva.

Slovenija meni, da je izpodbijana uredba iz več razlogov nezakonita in da bo njena uporaba povzročila nastanek gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana. Odobritev izjeme, ki omogoča hrvaškim pridelovalcem označevati sorto teran na vinih, pridelanih v hrvaški Istri, je za potrošnike zavajajoče, ker lahko zmotno menijo, da gre za isti vrsti vina.

Slovenija je pri sprejemanju izpodbijane uredbe izpostavila tudi številne pomisleke glede postopka njenega sprejemanja, zlasti ob upoštevanju tega, da bi bilo treba vprašanje dodelitve morebitne izjeme rešiti v času predpristopnih pogajanj Hrvaške

Na vloženo tožbo bo lahko Evropska komisija (EK) podala odgovor, nanj pa bo Slovenija imela možnost podati repliko, ki ji lahko sledi replika EK-ja. Po koncu pisnega dela postopka bo začet ustni del, ki obsega obravnavo. Postopek s tožbo Slovenije se bo končal z razglasitvijo sodbe Splošnega sodišča EU-ja, zoper katero je mogoča pritožba na Sodišče EU-ja, so še pojasnili na ministrstvu.

Teran postal kolektivna blagovna znamka

Slovenski vinarji so teran v Sloveniji zaščitili kot kolektivno blagovno znamko. To po njegovih besedah pomeni, da hrvaški proizvajalci svojega vina pod imenom teran ne bodo mogli prodajati v Sloveniji, saj ni narejeno po določilih zakona o vinu. "Verjamem, da nam bo ta zaščita omogočila ekskluzivno prodajo slovenskega terana na slovenskem trgu," je poudaril predsednik Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran Marjan Colja, ki v prihodnjih mesecih pričakuje, da bodo to dosegli tudi na celotnem trgu EU-ju.


Zgodba se vleče štiri leta
Zgodba s teranom je izbruhnila aprila 2013 v okviru zasedanja kmetijskih ministrov EU-ja v Luksemburgu. Potem ko je Slovenija s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, je Hrvaška protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana.

Evropska komisija je tedaj poudarila, da je teran na trgu EU-ja zaščiten kot slovensko vino, zato nobeno hrvaško vino ne more na ta trg s tem imenom, ter da Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla.

Kmalu po zamenjavi vodstva v komisiji novembra 2014 so se začeli neuradno omenjati načrti komisije za sprejetje delegiranega akta o teranu, ki naj bi bil brez vednosti Slovenije dogovorjen s hrvaško stranjo med pristopnimi pogajanji.

Tik pred lanskim božičem so nato viri pri komisiji izrazili obžalovanje, da Slovenija in Hrvaška nista našli skupne rešitve o teranu, ter za januar dejansko napovedali začetek procesa za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran.

Delegirani akt je v skladu z zakonodajo?
Evropska komisija trdi, da teran ostaja zaščiten kot izključno slovensko vino in da bodo pogoji za označevanje zagotovili, da ne bo zavajanja potrošnikov. Hkrati meni, da deluje popolnoma v skladu z evropsko zakonodajo, s čimer se Slovenija ne strinja.

Al. Ma., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
semaino
# 15.09.2017 ob 11:31
Kaj jo bomo proti dolznikom, Hrvaskim drzavnim podjetjem do NLB?
odklop 76
# 15.09.2017 ob 11:53
Tako je. Teranski zaliv je Slovenski!!!
Komisar
# 15.09.2017 ob 11:52
@izo

Problem je, da predvidevaš, da naša stran govori resnico. Kot smo že videli v primeru Joško Joras, kjer je naša stran trdila, da je levi breg Dragonje nesporno naš, arbitražno sodišče pa ugotovilo, da Slovenija nima nobenih legalnih dokazil za svoje trditve, se lahko tudi pri Teranu zgodi, da bomo naknadno izvedeli, da so naši zopet bazirali svoje trditve na 'patriotskem duhu', namesto na konkretnih dokazilih.
izo
# 15.09.2017 ob 11:47
to je edina še srejemljiva odločitev. kaj je potem sploh smisel tega eu-ja, vseh komisij ipd, če se potem to gladko povozi in to še z njihove strani?
sem že lepo povedal, je ista štorija kot reimo s šampanjcem ipd. zakaj mora cel svet potem uporabljat ime peneče vino ipd, v čem je razlika od terana?
OMNIC
# 15.09.2017 ob 12:08
Kaj pa tožba proti EU komisarju Hoganu? Ta si je najbolj prizadeval, da se sprejme inkriminirana uredba.
Ko pride k nam na obisk, pa mu nikar postreči s teranom (in pršutom). Naj dobi irski viski in pivo.
Ne more, pozabiti, ako je sprejel našo uradno delegacijo v Bruslju. Ob rokovanju z našimi je držal levo roko v hlačnem žepu, kot zadnji klošar.
nemoremsespomnit
# 15.09.2017 ob 11:37
Tukaj ni nobenih ekonomskih vzvodov, dober Slovenski teran se ves proda za odlično ceno. Prej princip. Čeprav, z dobro "skupno teransko politiko" bi predvsem na tujih trgih lahko želi oboji, še zmeraj je govora o butičnih količinah.
Pinko Palinko
# 15.09.2017 ob 12:32
@prizemljen in @komisar

v primeru levega brega Dragonje je arbitražno sodišče upoštevalo dokument iz petdesetih let, ki ga je nedvomno priskrbela hrvaška stran, in v katerem sta se se vladi takratnih bratskih ljjudskih republik dogovorili za mejo po sredini reke (glej tč. 742 arbitražne odločbe). Žal. No, obenem sta se dogovorili tudi o tem, da se nekaj vasi v Istri prestavi iz HR v SLO, kar je sodišče tudi potrdilo.

Kar pa se terana tiče bomo sedaj končno videli, kdo ima prav. V primeru, da izgubimo, tako kot v primerih sodnih sporov s Hrvaško vse spore doslej, potem se res lahko vprašamo o sposobnosti vladajočega razreda te države, vključno z mednarodnimi strokovnjaki za intelektualno lastnino, ki so vladajočim pri tem svetovali.
Mohikanec
# 15.09.2017 ob 13:37
Iz tega, kot iz arbitraže ne bo nič
zozozo
# 15.09.2017 ob 13:01
To bo rešilo naše gospodarstvo! Bravo vlada!
izo
# 15.09.2017 ob 14:06
Problem je, da predvidevaš, da naša stran govori resnico

kakšna naša stran?? zadeva je zaščitena in potrjena (torej smo imeli vse argumente in dokumente na naši strani) s strani točno te komisije, ki zdej dela neke izjeme ipd.
ponavljam, kakšen smisel ima potem vse skupaj??
RJSlo
# 15.09.2017 ob 13:04
No ja. Teran in Kranjska kobasica naša sta pravica. Trst je naš. O Gorici se bomo pa dogovorili.
Sorrento
# 15.09.2017 ob 19:47
Seveda bo drago za nas davkoplačevalce, ker bodo spet gladko izgubili.

Učinkovitost našega ministrstva za zunanje zadeve je v skladu s Predinovo pesmijo Praslovan - so zaj____ vse, kar se je zaj_____ dalo!
stotrideset
# 15.09.2017 ob 19:18
vložili tožbo....
ok, samo da ne bo preveč drago zame, kot davkoplačevallca, svoj denar rabim namreč zase in svojo družino
MZ
# 15.09.2017 ob 15:00
Hmm...kaj nekateri res še niso dojeli, da nas EU ne jemlje resno?
danimmc
# 15.09.2017 ob 12:43
Tukaj ga še vedno prodajajo
KLIK
kapljač
# 16.09.2017 ob 16:13
Te stvari bi morali reševat, preden je Hrvaška vstopila v EU.
Imamo v nebo vpijajočo nesposobno politiko.
levkup
# 16.09.2017 ob 12:05
Ko bodo objavili, koliko je do zdaj našo državo "koštala"
ta štorija okoli Terana bomo ugotovili, da bi lahko s tem
denarjem pokupili vse svetovne zaloge vina in bi žejne
pustili vse " vinoljubce" za nekaj časa.
Seveda pa bo kar nakaj tistih pri koritu, legalno prišlo
do novi BMW- jev in vikendic. Po možnosti na Hrvaškem !
Si prav predstavljam kako bodo nazdravljali en drugemu
z Teranom takim in drugačnim. Hkrati pa se bodo režali z
viška s tisto staro : " ja na konju oni dole, bog te ebo što me
vole " !
1970b
# 15.09.2017 ob 21:19
To je zagotovo najpomembnejši projekt te vlade.
Na hrbtu terana se bije bitka za našo prihodnost.

Za domovino s teranom naprej.
Ori
# 15.09.2017 ob 17:30
Edine uspešne metode pri evropski komisiji so podkupnine. Prede podkupnin ni mogoče doseči popolnoma nič.
amigo
# 15.09.2017 ob 15:29
&Pinko Palinko
v primeru levega brega Dragonje je arbitražno sodišče upoštevalo dokument iz petdesetih let, ki ga je nedvomno priskrbela hrvaška stran, in v katerem sta se se vladi takratnih bratskih ljjudskih republik dogovorili za mejo po sredini reke (glej tč. 742 arbitražne odločbe). Žal. No, obenem sta se dogovorili tudi o tem, da se nekaj vasi v Istri prestavi iz HR v SLO, kar je sodišče tudi potrdilo.

Okoli tega so zadeve nejasne. Kakšne hišne številke so bile na hišah južno od Dragonje 25.6.1991? Rdeče ali plave? Rdeče so bile slovenske, plave hrvaške.
Se je pa to AS pokazalo kot skrajno neresno in neprofesionalno. Tako so zaselek Mirišče pri Hotizi prisodili Sloveniji, čeprav je na hrvaškem katastru. V nekaj kilometrov oddaljenem Razkrižju pa so se držali katastra kot pijanec plota. Ta razsodba je katastrofalno neživljenjska in bo povzročala nove napetosti, spore in škodo obema državama. Recimo protipoplavni nasipi ob Muri, ki ga je zgradilo naše Vodno gospodarstvo in branijo samo slovenska naselja so se znašli na Hrvaškem. Kako bo z vzdrževanjem teh nasipov? Za časa SFRJ je slovenska policija nadzirala celo levo obrežje Mure in tako bi moralo ostati dokler se ne sklene nov sporazum. Leta 1992 pa so policijo umaknili na katastrsko mejo. Kdo je izdal ukaz se ne ve. Po moje ni šlo brez ministra Bavčarja, zato si je ječo več kot zaslužil.
prizemljen
# 15.09.2017 ob 12:12
Komisar
Arbitražno sodišče je upoštevalo, kar je samo hotelo. V primeru Dragonje ni upoštevalo katastra, medtem ko ga v Prekmurju je. To seveda naših nesposobnih politikov ne odveže odgovornosti. Državljanov, ki skupaj z njimi verjamejo, da jih / nas bo kdorkoli reševal zaradi lepšega, pa tudi ne.
In teran se piše z malo začetnico.
Mali Marinko
# 16.09.2017 ob 17:03
Trst je naš, ane? Pa ni naš
Teran je naš, ane? Ja, naš je
Ajvar je tudi naš, saj smo ga pantentirali, ane, saj je še Valvazor v Slavi vojvodine Kranjske opisal pridelavo avtohtonega ajvarja nekje iz okolice Turjaka, če se ne motim. Torej je ajvar slovenski in ne more bit ne bosanski ne srbski in ne makedonski in če se kdo spomni napisat na etiketo Ajvar, Židan mora takoj pisat tožbo v Bruselj, ker smo ga mi prvi patentirali in nobena država ne bo prišla ne v EU ne v Šengen, če se najde na policah trgovin kak lonček neslovenskega ajvarja. Naj se ve kerga se mora upoštevat!
nikhrast
# 15.09.2017 ob 23:19
Pororšnike se zavaja samo če se prodaja vino slabe kvalitete. Dobro vino se lahko vedno proda.
Haloo
# 15.09.2017 ob 17:52
Smo tik pred delirijem!
amigo
# 15.09.2017 ob 15:34
&RJSlo
Arbitražno sodišče je upoštevalo, kar je samo hotelo.
------------------------------
No ja. To ni res. Slovenska stran je v primeru kopnega odstopila od načela pravičnosti, zgodovinskosti, itd.

Zakaj so pa to naredili? Se jim je zmešalo ali pa so jih Hrvatje podkupili? Ni pametne razlage. Kakšne je to razmejitev, če ni pravična?
Nikolaj
# 18.09.2017 ob 19:39
Tožba bo uspešna.
Dejstvo je, da je Evropska komisija ravnala nezakonito in koruptivno.
kislec
# 18.09.2017 ob 15:17
"Ob rokovanju z našimi je ( komisar Hogan) držal levo roko v hlačnem žepu, kot zadnji klošar.

No ja, ne ravno kot zadnji - še za njim je bil Janez Kocjančič, predsednik prebarvanih komunistov, ki je ob "žegnu" morišča v Rogu imel v žepih obe roki... (za nagrado pa je bil potem skoraj dosmrtni predsednik Olimpijskega komiteja)
veza
# 16.09.2017 ob 20:57
kapljač

Imamo v nebo vpijajočo nesposobno politiko

Pahor je vse zakuhal, njega vprašaj
veza
# 16.09.2017 ob 20:55
prizemljen
# 15.09.2017 ob 12:12

Komisar
Arbitražno sodišče je upoštevalo, kar je samo hotelo. V primeru Dragonje ni upoštevalo katastra, medtem ko ga v Prekmurju je.


v primeru Dragonje je upoštevalo sporazum, ki sta ga podpisali HRV in SLO v letu 1955, to je vsa znanost!
RJSlo
# 15.09.2017 ob 13:03
prizemljen
# 15.09.2017 ob 12:12
Arbitražno sodišče je upoštevalo, kar je samo hotelo.
------------------------------
No ja. To ni res. Slovenska stran je v primeru kopnega odstopila od načela pravičnosti, zgodovinskosti, itd.
Juhu
# 21.09.2017 ob 22:32
Spili bomo ves teran naš in tuj preden bo kaj s sodbo. (A se ga v Mercatorju dobi.)
kislec
# 18.09.2017 ob 15:21
" In teran se piše z malo začetnico."

Prizemljen, najbrž ga še nisi poskusil, drugače bi ga tudi Ti pisal z veliko...

(V izogib citatom iz pravopisa : šala)
kapljač
# 16.09.2017 ob 22:17
veza
vidim da politiko slediš ljubiteljsko.
Pahor je rešil , kar je lahko, kar so zafurali pred njim Demos, Drnovšek, Janša.
In Janša je imel pred vstopom Hrvaške v EU še eno in zadnjo možno blokado, pa je ni izkoristil, čeprav so Hrvtje ravno takrat že močno kazali mišice.
izo
# 15.09.2017 ob 15:25
to nam je jasno, ampak če smo že pri principih..
Kazalo