Predsedniki treh strank so enotnega mnenja, da bo Siriza morala spoštovati pravila EU-ja. Foto: BoBo
Predsedniki treh strank so enotnega mnenja, da bo Siriza morala spoštovati pravila EU-ja. Foto: BoBo
Janša meni, da je za Slovenijo boljše, da se je zmaga Sirize zgodila v Grčiji, kot da bi "tak eksperiment delali v Sloveniji s kakšno Združeno levico". Foto: BoBo
Zmaga Sirize najbolj razveselila ZL


Slovenski premier Miro Cerar je danes čestital zmagovalki nedeljskih parlamentarnih volitev v Grčiji, stranki Siriza. "Upamo, da bo denar, ki smo ga prispevali za razvoj Grčije, nekega dne prišel nazaj. Kaj bo, pa bomo videli," je dejal Cerar in dodal, da vsi čakajo, kako bo država spoštovala evropska pravila. Sirizinega programa ni želel ocenjevati, dodal pa je, da si bo Slovenija prizadevala za to, da Grčija še naprej spoštuje pravila, "ki veljajo za našo skupnost, to območje".

.
Zunanji minister Erjavec je v odzivu na izid grških volitev dejal, da je bila zmaga Sirize pričakovana. Bodo pa naslednji meseci pokazali, ali je sposobna izpolniti dane velike obljube.
Njena zmaga zanj ne pomeni nič posebnega za EU."Grčija bo morala izpolniti tisto, k čemur se je v preteklosti zavezala," je poudaril.

Erjavec ne verjame, da bodo Grčiji odpisali dolg, ker bi to po njegovem mnenju povzročilo učinek domin. "Potem bi tudi Slovenija lahko zahtevala odpis dolga. Ne verjamem, da se to lahko zgodi zaradi zmage ene od strank," je dodal.

Židan: Jasno sporočilo
Malce bolj odločen je bil v svojem odzivu kmetijski minister Židan. "Sporočilo grških volivk in volivcev je bilo jasno - dovolj tako ostrih varčevalnih ukrepov in diktata evropske trojke. Takšno voljo ljudstva bo treba spoštovati, a ostaja skrb, kdo bo odplačal grške dolgove?" je zapisal v odzivu.

Obenem pričakuje proevropsko grško vlado, ki se bo borila proti korupciji, davčnim oazam in utajam davkov ter bo sposobna konstruktivnega dialoga z vsemi. "Upam, da Aleksis Cipras ljudem ni dajal iluzornih obljub, saj si teh Grčija ne more privoščiti. Skrajni čas je za poštene in verodostojne politike," je sklenil.

Janša: Bolje eksperiment v Grčiji kot v Sloveniji
Po drugi strani predsednik SDS-a Janša meni, da je zmaga Sirize lahko "bližnjica k streznitvi". "Kar zadeva Slovenijo, mislim, da je to lahko celo dobro, vsaj dolgoročno, kajti če se to ne bi zgodilo v Grčiji, bi se to najbrž zgodilo v Sloveniji. Družbena klima, prepričanje, da lahko zapraviš, kolikor hočeš, samo pogum moraš imeti za to, pa bodo drugi plačali tvoje račune - to prepričanje je v Sloveniji verjetno drugo najbolj pogosto za Grčijo v Evropi," je prepričan Janša.

Obljube stranke bodo v prihodnjih mesecih trčile v resničnost, zato je s tega vidika za Slovenijo boljše, da se to zgodi v Grčiji, "kot da bi tak eksperiment delali v Sloveniji s kakšno Združeno levico", je pristavil.
Opozoril je, da ECB dolga Grčiji ne namerava odpisati, zato ima država na voljo le spoštovanje pravil ali pa neke vrste izolacijo, ki ji bo zaprla dotok denarja tudi za najbolj nujne potrebe. Obstoj evrske unije po njegovem mnenju ni ogrožen, tudi če bi Grčija iz nje izstopila.

Zmaga Sirize najbolj razveselila ZL