Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
Karl Erjavec
Srečanja se udeležuje tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je opozoril na problematiko mejnih sporov na območju Zahodnega Balkana. Foto: EPA
Peter Szijjarto
Madžarski minister Szijjarto na drugi strani meni, da bi se najrazvitejši državi Zahodnega Balkana, Srbija in Črna gora, lahko Uniji priključili že leta 2022. Foto: EPA
VIDEO
EU naj bi se širila okoli...
VIDEO
Ministri EU-ja o širitvi...

Dodaj v

Zunanji ministri neenotni glede širitve EU-ja na Zahodni Balkan

Na neformalnih pogovorih tudi o Siriji in Severni Koreji
15. februar 2018 ob 16:21,
zadnji poseg: 15. februar 2018 ob 20:43
Sofija - MMC RTV SLO, STA

Zunanji ministri članic Evropske unije so se zbrali v Sofiji na neformalnem zasedanju, na katerem je v ospredju širitvena strategija za Zahodni Balkan. Slovenski minister Karl Erjavec možnost širitve leta 2025 ocenjuje kot nerealno.

Ministri prvič razpravljajo o novi širitveni strategiji za Zahodni Balkan, ki za mogočo naslednjo širitev omenja letnico 2025. Ne gre za zavezujoč rok, EU želi z novo strategijo oživiti širitveni proces, potrditi evropsko perspektivo za vseh šest držav v pokrajini in jih hkrati spodbuditi k nadaljnjim reformam.

Vendar so se že ob prihodu ministrov na srečanje pokazale precejšnje razlike. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je strategijo kritiziral, saj meni, da bi se morale države Zahodnega Balkana hitreje pridružiti povezavi. Na drugi strani je bil predvsem slovenski minister Erjavec skeptičen, da bi te države že do leta 2025 lahko razrešile odprta vprašanja meje, kar naj bi bil zaradi slabih izkušenj ob širitvi s Hrvaško po novem pogoj za vstop v Unijo.

"Ta rok ni realističen. Slovenija se že več kot 20 let pogovarja s Hrvaško, da bi našli rešitev glede vprašanja meje. In enako je med Hrvaško in Srbijo, 26 let. In z Bosno in Hercegovino ter Črno goro. Mislim, da ni realno pričakovati rešitve do leta 2025. To bi lahko bil velik problem za širitev EU-ja in tudi za Zahodni Balkan," je novinarjem ob prihodu na zasedanje dejal Erjavec.

"Če spori o meji niso rešeni dvostransko, jih morata strani brezpogojno predati zavezujoči in končni mednarodni arbitraži, katere razsodbe morata obe strani v celoti izvajati in spoštovati pred pristopom," je zapisano v strategiji. Erjavec je pred zasedanjem ponovil pričakovanje, da bo Hrvaška izpolnila arbitražno odločitev, sicer bo Slovenija sprožila tožbo pred Sodiščem EU-ja v Luxembourgu.

Szijjarto za vstop Srbije in Črne gore leta 2022
"Zelo sem razočaran nad to strategijo, ker mislim, da bi integracija in proces širitve morala potekati precej hitreje," je medtem dejal madžarski zunanji minister Szijjarto. "Očitno je, da imajo ZDA strategijo za Zahodni Balkan, Rusija ima strategijo za Zahodni Balkan. Turčija ima strategijo za Zahodni Balkan. Samo Evropska unija je zelo počasna, ko gre za vprašanja na Zahodnem Balkanu," je bil kritičen. Poudaril je, da bi Srbija in Črna gora, ki najbolj napredujeta v procesu približevanja, lahko članici postali že do leta 2022, ne pa 2025.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je pred novinarji v Sofiji poudarila, da za Hrvaško okvir za pogajanja o meji s Srbijo ni sprejemljiv, saj je v njem kot edina možna oblika reševanja mejnega spora, če ne bo dosežen dvostranski dogovor, določena arbitraža.

"Hrvaška si bo prizadevala za dvostransko reševanje sporov z vsemi sosedami, če to ne bo možno, pa je treba pristopiti k mednarodnim sodiščem, kot je Meddržavno sodišče v Haagu," so izjavo ministrice objavili na spletni strani hrvaškega zunanjega ministrstva. Poudarila je še, da Hrvaška načeloma podpira širitev EU-ja.

Tudi bolgarski premier Bojko Borisov, čigar država predseduje Evropski uniji, je opozoril, da je zdaj pravi čas za širitev EU-ja na Zahodni Balkan, sicer bodo pobudo v pokrajini prevzele Rusija, Kitajska in Turčija. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je sicer v sredo v Prištini poudaril, da mora Srbija za vstop v EU nujno priznati neodvisnost Kosova.

Na zasedanje tudi predstavniki Zahodnega Balkana
Ministrom se bodo v petek pridružili tudi kolegi iz petih kandidatk za članstvo v Uniji - Črne gore, Srbije, Makedonije, Albanije in Turčije. Poleg širitvene strategije za Zahodni Balkan imajo zunanji ministri držav Unije na dnevnem redu tudi razmere v Siriji in strategijo za odnose s Severno Korejo.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 15.02.2018 ob 16:32
Samo to nam še manjka, pa bo norišnica v EU popolna.
Ogroženi
# 15.02.2018 ob 17:01
Kot, da tile kekci, na čelu s klovnom Karlijem iz SLO o čemerkoli odločajo... :DDDD
Eesti
# 15.02.2018 ob 17:19
Crno Goro noter, so majhni in pripravljeni ce mene vprasas, tudi za EU pol miljonska drzava ne bo veliko spremenila
SamoRes
# 15.02.2018 ob 16:47
Korl je dober zunanji minister, potrebno jim je pod nos metati arbitražo.
firtoh
# 15.02.2018 ob 21:02
V EU ne bi smeli sprejeti nobene države iz bivše Juge,vključno s Slovenijo.Prav tako ne Višegrajcev,Romunije in Bolgarije
zala10
# 15.02.2018 ob 18:12
Krjavelj spet izsiljuje. Tokrat EU, z nasprotovanjem širitvi zaradi šibke podpore arbitraži, ki jo je sam uničil z nepotrebnim in neumnim gobezdanjem. Ne dolgo nazaj ZDA, od katerih je izsiljeval podporo v arbitražnem sporu in grozil s priznanjem Palestine.

P.S.: Tudi in predvsem, za Slovenijo katastrofalno vsebino arbitražne razsodbe, je osebno odgovoren Karel Erjavec.
enix
# 15.02.2018 ob 18:01
francosko nemški vlak je odpeljal, .......ko to tamo peva se pa sprema!
Zlobni škrat
# 15.02.2018 ob 17:43
Sebija Črna gora ja
albanija Kosovo NE
somebody_87
# 15.02.2018 ob 19:07
Zakaj je Črna gora toliko bolj pripravljena kot Srbija?

A vi veste da je Črna gora brlog kriminala, prostuitucije, da odnos do žensk v Črni gori ne govorim.
realist65
# 15.02.2018 ob 19:17
Srečo ima, da ljudje volijo stranko s tem pa tudi ne namenoma tudi njega.
el CARTEL
# 15.02.2018 ob 18:25
nemčija sploh razmišlja o tem le zato, ker noče vpliva rusije in kitajske (kar po moje ni nkea grožnja, le predvsem srbski argument da se čimprej prerinejo notri).

rekel sem nemčija, ker te banana republike tipa slovenija, bolgarija, romunija ipd nihče nič ne vpraša (no romunijo očitno že na tem banana sestanku nihče ni nič vprašal).
edina izjema je madžarska, ki še kdaj pa kdaj povzroča probleme bruseljski birokratski eliti

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je sicer v sredo v Prištini poudaril, da mora Srbijo za vstop v EU nujno priznati neodvisnost Kosova.

tole je pomoje prvič javno nekdo povedal.
ker do sedaj niso to oznanjali, pravzaprav so se uradno delali, da bo možno brez tega.

zanimivo bo videti referendum v srbiji, če bo pogoj EU - priznanje ilegalne neodvisnosti kosova.

kosovo pa itak ne bo nikoli v EU,
razen če ga nemčija z nekimi pravnimi akrobacijami (beri neupoštevanje volje vseh članic) ne prerine notri.

bosna je ista situacija kot s srbijo, le da imajo še notranje konflikte.
makedonija le pod pogojem da se prej ne zakuha (albanci, potem ko so dobili svoj jezik, sedaj pravijo, da ime makedonije - tisto s katerim se pogajajo z grki - ne sme biti "slovansko" in tako "izključevati" albanski narod)
črna gora pa je edina resna kandidatka za vstop, saj mile izpolni prav vsako zahodnjaško glasbeno željo
Igor Đukanović
# 15.02.2018 ob 17:56
Prosim, da v bodoče Erjavce korektno titulirate. On je hrvaški minister. To je že ničkolikokrat dokazal. Najbolj med afero s haškim sodiščem, ko se je sam bahal z ilegalnimi rabotami svojih podrejenih.
el CARTEL
# 15.02.2018 ob 18:28
tokrat EU, z nasprotovanjem širitvi zaradi šibke podpore arbitraži

popolnoma napačna interpretacija.

a ti resno misliš, da nemci resno dojemajo to izjavo kot grožnjo? banana republike slovenije, ki nikoli ni blokirala nič, tudi ko je bilo v njeno škodo ali proti večinskemu mnenju ljudstva v sloveniji?

karel pač malce promovira slovenska zunanje-politična stališča.
itak bo tako, kot nemci piskajo.

enako hrvati se sedaj nekaj pretvarajjo, da bodo blokirali vsse, potem pa jim bo nemški gospodar kaj kmalu rekel "nein"
Branko3
# 15.02.2018 ob 18:11
Pa menda ja ne bomo ravno mi Slovenci (Erjavec?) zavirali pot balkanu v EU?
Krimsky
# 15.02.2018 ob 16:53
Celotno ozemlje nekdanje države, ki je bila praktično prehransko samozadostna …
~
… bi torej radi prekrili z Lidli, Špari in Hofri.

Spodbuda k nadaljnjim reformam pa pomeni – zvaliti ježa v vodo, da lisica lahko šavsne po nezaščitenem trebuhu.
kapljač
# 17.02.2018 ob 15:11
Volit tiste stranke, ki hočejo spremenit kapitalistični sistem , človeku bolj prijazen. Za zdaj vidim samo mesečevo Levico, da išče rešitve ugodne za večino državljanov. Kajti druge rešitve ,kot da zamenjamo državni sistem, NI.
rudes
# 17.02.2018 ob 10:55
Jaz pa Korlnove besede razumem bolj, tako, kot jih je napovedal, realistično. Če se bo EUdržala Junkijevih besed, ne bo dovolile širitve, če ne bojo rešene meje pred sprejemom. Mej pa Hrvaška ne bo reševala, oziroma, Hrvaška bo maksimalno izsiljevala sosede. In, če sosedi ne bojo pristali na Hrvaška izsiljevanja, ne bojo zaprli poglavij mej, in tako Korl realno ugotavlja, da s širitvijo še vsaj do 2025 ne bo nič. "Pa i duže!"
Bo73
# 15.02.2018 ob 19:25
12 drzav, ki je sebe imenovalo EU, ni izpolnjevalo pogojev za imenovanje. Premalo drzav, stevila ljudi in povrsine kontinenta. Evropejci smo bolj sredinski, se razumemo tako z Rusi kot Americani.
Lupo
# 19.02.2018 ob 13:03
Srbija nima vstopa v EU dokler ne sprejmejo Bosne in Makedonije!
tupamaross
# 17.02.2018 ob 12:04
Srbija in Črna gora bi dejansko morale ta hip v Evropsko Unijo.
Če Evropska Unija ne pohiti, Tako Srbija, kot Črna gora bosta
z referendumom pristala v Evro Azijskih ekonomskih in tudi
varnostnih povezavah in sta Rusija in Kitajska v srcu Balkana.

Če do tega res pride, ne krivite Srbov in Črnogorcev.
božo1
# 17.02.2018 ob 11:54
Hrvaški vzorec je dober primer za pouk o primernosti širjenja na zahodno Balkan. Še HR naj odslovijo.

tu in tam gledam vremensko napoved na "Al Jazeera Balkans", ki je ločena za "evropo" in "region", pa HR spada "u region".
Bivši uporabnik
# 16.02.2018 ob 09:35
enix
francosko nemški vlak je odpeljal, .......ko to tamo peva se pa sprema!


V bistvu precej kompleksna zadeva. :) . Vlak se ujame n dva načina. Ali se pospeši vagon ali pa se upočasni (ali ustavi) lokomotivo.
mihael1
# 16.02.2018 ob 01:31
Edino znotraj EU ima ta regija moznost, da se umirijo napetosti in pospesi razvoj.
In cim prej doloci arbitrazno sodisce za vse spore. Seveda z obvezo, da se bodo sodbe spostovale, kot se mora tudi ta med SLO in CRO.
M. Krpan pl.
# 15.02.2018 ob 23:23
valjda nas kar razganja od intelekta in perspektive....HR točno ve - če 50 let bo Slovencev pol manj morda kak dober milion - če to sploh še bodo Slovenci in v tem vidijo svojo priliko in računico obenem....ko da današnja mularijo sploh še ve kaj meja in dom sta.....tam doli pa jih s tem pumpajo od zore do mraka......žal je real politik domena močnejšega; tu imamo samo eno karto boljšo od HR....umeščenost ...kako dolgo še?
somebody_87
# 15.02.2018 ob 19:05
Bolgarski premijer ima prav. Ne želijo rusko-kitajskega vpliva Balkanu, ne želijo je pa tudi znotraj EU.
galoper
# 18.02.2018 ob 09:30
Še SLO in HR izključiti dokler ne rešita vprašanje svojega ozemlja.
Bivši uporabnik
# 16.02.2018 ob 08:58
Zanimivo? Po tem kriteriju robne in najverjetneje slabše članice vse po vrsti širitvi nasprotujejo. Verjetno z mislijo, da so pod streho, sosed pa ne.

Churchill je dejal (povzemam po filmu Darkest Hour), da kdor ni sposoben spremeniti sebe (mislil je oblast), ni sposoben spremeniti ničesar.

Brexit, Katalonija, Veneto, Škotska ... Sevedai pa Merklova zapovrh še pomagala s svojim (v bistvu sploh ne nemškim, čeprav trdijo da ja) konceptom močne Države (socialno tržno gospodarstvo pod vodstvom oblasti) ...

Tako da, pri taki EU ima Erjavec verjetno vseeno prav.
tr4nsy
# 16.02.2018 ob 08:21
Saj tako vsi politiki berejo to, koje fore se tu pokažejo. Karel Erjavec ima prav ali vsi narodi Evrope ali pa nobeden.
Igor Đukanović
# 15.02.2018 ob 17:58
In tako pomagal hrvaški do veliko poznejše in za hrvaško ugodnejše razsodbe.
RJSlo
# 15.02.2018 ob 17:01
Szijjarto za vstop Srbije in Črne gore leta 2022
----------------------------------------------------
No ja. Črna gora mogoče, Srbija pa vsaj do leta 2100 ne bo pripravljena za vstop.
galoper
# 15.02.2018 ob 19:42
Hrvaški vzorec je dober primer za pouk o primernosti širjenja na zahodno Balkan. Še HR naj odslovijo.
somebody_87
# 15.02.2018 ob 19:24
Crno Goro noter, so majhni in pripravljeni ce mene vprasas, tudi za EU pol miljonska drzava ne bo veliko spremenila

Kako so pripravljeni? Ne resno me zanima? Zaradi tega ker so pro-Nato ali kako?
Bivši uporabnik
# 16.02.2018 ob 09:09
Gledal sem tudi DiCapriov film J. Edgar (FBI), kjer sicer malo tudi na Kennedyjev atentat aludira, a je čisto pravilno socializem umeščen desno, med radikalne politike. Ne pa, kot pišejo in mislijo naši (tudi kao tisti v opoziciji in tudi privatni, pri čemer se vidi kam uradne sodbe vse sežejo) kako da je levo in kako dac je družbi naklonjen (ne pa oblasti). Da ostala oblastna desnica (kamor sodi tudi socializem) izgleda manj oblasten... Da ne rečem, kako naša vrhovna politika tumba, da je pravna država vladavina; ko ravno vladavina to ni. IQ koliko? Kdo nam kroji vsem usodo?
Benji
# 15.02.2018 ob 17:52
V slovenskem interesu je, da Hrvati ne sprejmejo arbitražne odločbe. Izgubili smo stik z odprtim morjem, Hrvati bodo lahko po mili volji provocirali ladje, ki bodo plule skozi hrvaško morje v koprsko pristanišče.
Kazalo