140 zaposlenih v TVM-ju že od začetka leta skuša izterjati neplačane obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
140 zaposlenih v TVM-ju že od začetka leta skuša izterjati neplačane obveznosti. Foto: MMC RTV SLO
TVM gre v stečaj

Zahtevo za stečaj so v ponedeljek nameravali vložiti tudi zaposleni, ki stavko že od začetka novega leta skušajo iztirjati poplačilo zaostalih plač. Da so delavce, v družbi jih je zaposlenih 140, z zahtevo po stečaju že seznanili, je potrdil tudi prvi sindikalist in vodja stavkovnega odbora Franjo Trojner.

Veselje in žalost delavcev
Direktor Janez Lipuš je za pojasnila nedosegljiv, sindikat pa je o stečaju obvestil osebno, je še dejal Trojner in dodal, da je za delavce odločitev o stečaju dobra, saj bodo postopki stekli hitreje. "Res pa je, da to ni noben razlog za veselje, saj smo zaposleni vseeno razočarani, ker smo zelo navezani na podjetje in na avtobuse," je še pojasnil Trojner.

Kupec, ki ga nikoli ni bilo?
Vložitev zahteve za stečaj, ki jo mora potrditi še mariborsko sodišče, kaže, da lastnik TVM-ja, družba Viator & Vektor, ni našel kupca, čeprav je to zatrjeval prvi mož družbe Zdenko Pavček. Ta namreč ni želel razkriti njegovega imena, vedelo se je le to, da naj bi šlo za evropskega kupca. Zaradi molčečnosti Viatorja & Vektorja so delavci TVM-ja podvomili o njegovem obstoju in resničnosti podpisa pogodbe o prodaji, kar se je, kot kaže, izkazalo za upravičeno.

Težave Tovarne vozil Maribor so se začele kopičiti pred dvema letoma. Delavci so zaradi večkratnih zamud pri izplačilih plač 3. januarja letos začeli stavkati, saj jim podjetje dolguje plači za december 2010 in januar 2011. Prav tako podjetje ni plačalo vseh obveznosti iz naslova pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja ter odpravnin že odpuščenim delavcem.

TVM gre v stečaj