Gospodarstvo
"Zato smo dobro pripravljeni na pričakovano privatizacijo," je v letnem poročilu zapisala uprava banke. Foto: BoBo
"Nekatere poteze politikov mejijo na absurd," je za omizjem ocenil predsednik nadzornega sveta Primož Karpe. Foto: BoBo
Banka je zelo dobro pripravljena na privatizacijo, je pojasnil prvi mož NLB-ja Blaž Brodnjak. Foto: BoBo
Čim prej je treba priti do zavezujočega okvirja privatizacije NLB-ja, je dejal Brodnjak. Foto: BoBo
Bo ECB dovolil izplačilo rekordno visokih dividend? Foto: Reuters
Evro
Največja slovenska banka NLB je od lani potrojila dobiček. Foto: Reuters
VIDEO
Hitrost ubija – vozimo pa...

Dodaj v

NLB potrojil čisti dobiček, bo ECB dovolil izplačilo dividend?

Brodnjak: Negotovost glede privatizacije NLB-ja je treba čim prej razrešiti
16. april 2018 ob 11:32,
zadnji poseg: 16. april 2018 ob 12:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Najprej se je treba pogovoriti o zavezujočem okviru privatizacije, vse drugo je njegov izvedbeni del," je prepričan prvi mož NLB-ja Blaž Brodnjak in hkrati poudarja vprašanje zaščite banke pred hrvaškimi izvršbami in izplačilo rekordno visokih dividend.

Če stvari gledamo posamično, se zdijo nerešljive. Če jih povežemo v celoto - glede na to, da je Evropska komisija jasno povedala, kaj si misli glede odloga privatizacije - in oblikujemo jasen zavezujoč okvir privatizacije, se lahko podeli zaščita za premoženje NLB-ja na Hrvaškem, maksimira kupnina in dobi dovoljenje Evropske centralne banke (ECB) za izplačilo dividend za lani, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave NLB-ja Blaž Brodnjak.

Negotovost glede privatizacije NLB-ja je treba po njegovih besedah čim prej razrešiti. "Želimo, da pridemo hitro do strateško sprejemljivega srednjeročnega okvirja za banko," je dejal.

Banka je izpolnila vse zaveze, ki jih je glede poslovanja, kot sta krčenje bilančne vsote in omejeno delovanje na trgu, dala Evropski komisiji v zameno za državno pomoč leta 2013. Kljub temu je lani tako NLB Skupini kot matični banki uspelo ustvariti rekordno visoke rezultate, je opozoril.

Morebitne nove zaveze, ki bi jih banka dobila v primeru neizpeljane privatizacije, h kateri se je država zavezala do konca lanskega leta in se zdaj pogaja z Evropsko komisijo o odlogu in alternativnih ukrepih, "si sploh ne znamo predstavljati", je še dejal.

Izplačilo dividend?
Banka NLB je lani ustvarila 189,1 milijona evrov čistega dobička, ki bi ga v celoti lahko namenila za izplačilo dividend. A ECB je banki po Brodnjakovih navedbah zapovedal, da mora za to pridobiti vnaprejšnje soglasje.

Kot je dejal, bodo tako v roku enega meseca za ECB pripravili izredni kapitalski načrt, v katerem bodo argumentirali predlog za takšno izplačilo ter pridobili mnenje revizorja. Koliko časa bo nato za odločitev potreboval ECB, ne znamo presoditi, je dodal.

Prvi mož NLB-ja je zagotovil, da je "banka v celoti zelo dobro pripravljena na privatizacijo in da pričakuje usmeritve Slovenskega državnega holdinga (SDH)". Vse procese lahko zaključi v roku 14 dni in sproti ažurira vse podatke, ki so še boljši od lani predvidenih.

Vloge hrvaških varčevalcev
Glede nerešenega vprašanja starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev v LB je povedal, da v primeru tretje pravnomočne sodbe hrvaških sodišč "čakajo, kaj se bo zgodilo", saj so dobili jasno navodilo SDH-ja kot skupščine NLB-ja, da je ne smejo plačati. "A to ne rešuje težav," je izpostavil.

"Prepoved plačila pravnomočne sodbe v EU-ju ni zaščita za banko," je bil jasen. Poleg tega od pravnomočnosti tečejo zamudne obresti, za katere velja odškodninska odgovornost. Banki nastaja velika škoda, pravnomočna sodba pa vpliva na poslovni izid takoj, saj je zanjo treba oblikovati rezervacije.

Takšno navodilo je banka imela, a je po prvi pravnomočni sodbi prišlo do izterjatev njenega premoženja. Sedanja prizadevanja politike, da bi to rešili z dopolnitvami ustavnega zakona, po njegovem mnenju ne predstavljajo zaščite banke, saj nikjer ni rešitve, kdo in kako bi banki škodo povrnil.

Tveganje izvršb
Za vse premoženje NLB-ja zunaj Slovenije obstaja tveganje izvršb, saj ne moremo vedeti, ali bodo sodišča v EU-ju upoštevala argument Slovenije, da je to nasledstveno vprašanje po nekdanji skupni državi. Tveganje pa iz tega razloga obstaja tudi za premoženje v Sloveniji, je dodal član uprave NLB-ja Archibald Kremser.

Po Brodnjakovem prepričanju je rešitev državno jamstvo, kakršen je bil predlog ministrstva za finance maja lani na mizi vlade, a ga ta ni sprejela, ali kakršen koli drug instrument, ki bi omogočil poplačilo škode in maksimiranje vrednosti NLB.

"Pričakujem, da bo vlada odgovorna do premoženja davkoplačevalcev," je skorajšnje državnozborske volitve pospremil Brodnjak. Predsednik nadzornega sveta Primož Karpe pa je dodal, da glede deviznih vlog v politiki pogreša več poguma. "Nekatere poteze politikov mejijo na absurd," je ocenil.


NLB potrojil dobiček
V letu 2017 je Nova Ljubljanska banka (NLB) izpolnila vse zaveze iz načrta prestrukturiranja v postopku državne pomoči in potrojila čisti dobiček na 189,1 milijona evrov, je sporočila uprava banke.

Z rezultati poslovanja v letu 2017 so se že v petek seznanili nadzorniki naše največje banke, ko so sporočili, da je celotna skupina lani ustvarila 225,1 milijona evrov dobička po davkih oz. 105 odstotkov več kot predlani. Tako banka kot druge strateške bančne članice skupine so poslovale dobičkonosno in prispevale k najboljšemu rezultatu v zgodovini skupine NLB, so po petkovi seji nadzornikov sporočili iz NLB-ja.

"Zato smo dobro pripravljeni na pričakovano privatizacijo," je v letnem poročilu zapisala uprava banke.

Lani je skupina povečala čisti dobiček že četrto leto zapored. Tokratna rast je predvsem posledica izboljšanja rezultatov ključnih poslovnih aktivnosti, nadaljnjega zniževanja stroškov in nadaljnjega zmanjševanja nedonosnih posojil. Hkrati je skupina NLB še naprej uresničevala postavljeno strategijo - strankam zagotavljati prave rešitve ob pravem času na pravem mestu, pravijo v banki.

Kreditiranje v porastu
Rast kreditov prebivalstvu v Sloveniji je bila precejšnja, in sicer sedemodstotna glede na konec leta 2016, prav tako rast kreditov na strateških tujih trgih, ki je bila osemodstotna. Dobro je posloval tudi segment podjetij, saj so se krediti srednjih in malih podjetij povečali za deset odstotkov.

Nadaljevanje trenda izboljšanja kakovosti kreditnega portfelja se je odražalo v znižanju obsega slabih posojil v letu 2017 za 35 odstotkov. Kot so pojasnili v banki, je bilo za doseganje tako dobrih rezultatov na tem področju ključno zavzeto delo pri prestrukturiranju in izterjavi. Odlični rezultati pri izterjavi v kombinaciji s pozitivnimi trendi v gospodarskem okolju so prispevali k nižjim skupinskim oslabitvam in rezervacijam in s tem občutno povečali dobičkonosnost.

Manj nedonosne izpostavljenosti
Vse našteto se odraža v zmanjšanju deleža slabih posojil na 9,2 odstotka, deleža nedonosnih izpostavljenosti pa na 6,7 odstotka. Podrobnosti o lanskem poslovanju bo uprava pod vodstvom Blaža Brodnjaka predstavila na današnji novinarski konferenci, v letnem poročilu pa navaja še, da je bilo proti skupini NLB na dan 31. decembra 2017 vloženih 38 materialno pomembnih tožbenih denarnih zahtevkov v skupni vrednosti 585,4 milijona evrov, od tega se večji del nanaša na stare devizne vloge hrvaških varčevalcev v LB.

Zaradi tožbenih zahtevkov s Hrvaške v banki niso oblikovali rezervacij, saj menijo, da za to ni pravne podlage. Kljub temu je Evropska centralna banka na začetku marca sklenila, naj NLB za primer, da bi bili izpolnjeni kriteriji za oblikovanje rezervacij za še neodločene tožbe proti NLB-ju na Hrvaškem, omeji delitev dobička svoji lastnici državi.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
šalter
# 16.04.2018 ob 12:10
Kakšna izplačila dividend?? V proračun naj vrnejo dobiček. A ste NORI?!
+hellbastard+
# 16.04.2018 ob 12:09
tisti denar, ki ste ga pokradli bo treba vrniti
JakobJak
# 16.04.2018 ob 12:10
vsi dobički gredo v nebo....
cene tudi....
jaz imam pa še vedno malo manjšo plačo kot 2006..
.. na račun "krize"
Sibid
# 16.04.2018 ob 12:20
Kakšne devidende? Naj začnejo vračati tistih 5 miljard od dokapitalizacije...
navigator007
# 16.04.2018 ob 12:14
Če NLB ne ve, kaj bi z 200 MIO dobička, je to lahko tudi prvih 100 EUR vračila vsakemu državljanu za naša prisilna posojila v preteklosti. Kam sporočim moj TRR?
lordslayer
# 16.04.2018 ob 12:21
Če so v enem letu pridelali toliko dobička, se samo vprašaš koliko so v preteklih letih pokradli, da je bila izguba ...
Nikec3
# 16.04.2018 ob 12:19
To kar dela vlada glede NLB-ja je velika svinjarija!
Režimek
# 16.04.2018 ob 12:11
Ah še preden jo bomo prodali, bo že naslednja recesija in dokapitalizacija ob kateri bodo tile miljončki drobiž.

Cerar že ve zakaj bi NLB raje kar zaprl kot pa prodal.
5tane
# 16.04.2018 ob 12:29
Pa kaj je vam ludi, saj devidende se izplačujejo državi. Saj je ona lastnik.
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 12:22
@šalter
"Kakšna izplačila dividend?? V proračun naj vrnejo dobiček. A ste NORI?!"

Joj, joj.......
Nekaj osnovnošolskih dejstev:
-lastnica banke je država
-dividende se izplačujejo lastniku delnic-torej državi
-torej, izplačilo dividend pomeni, da se bo 189 milijonov vrnilo v-proračun oz. davkoplačevalcem
-če NLB nadaljuje v takem tempu, se bo davkoplačevalcem torej v desetih letih vrnilo nekaj manj kot dve milijardi evrov!!!!!
-če NLB prodamo, dobimo kakih 300-500 milijonov in to je to. V tem primeru torej davkoplačevalci NIKOLI ne bomo dobili nazaj denarja.

Torej vsi tisti, ki tulite naj NLB vrne denar in hkrati pišete naj se proda, ste torej za to, da davkoplačevalci vloženega denarja NIKOLI ne bomo videli.
K_ris
# 16.04.2018 ob 12:34
@šalter (in podobni)

Kakšna izplačila dividend?? V proračun naj vrnejo dobiček. A ste NORI?!

Vi ste finančno povsem nepismeni. Kdo pa mislite, da dobi dividende?
K_ris
# 16.04.2018 ob 12:40
@iRobert

Dividente se nimajo kaj izplacevat dokler se ne poplacajo dolgovi NLB.... vrniti prvo denar davkoplacevalcem se pravi nazaj v drzavno blagajno...

In kdo misliš, da bo dobil dividende?
mj
# 16.04.2018 ob 14:48
@kris
Denar za dokapitalizacijo niso dobili od davkoplačevalcev, ampak od zadolžitve države. Niso ga vzeli tebi in meni, ampak so si ga sposodili na finančnih trgih.


OMG, kaj tule vse ne prebereš. Ja valda, da izosoja denarja na finančnih z izdajo obveznic pomeni, da so ga vzeli meni in tebi. Ja hudiča kako se pa pufe vrača. Aja saj res socialist bo vedno rekel vzameš nov puf.
Consigliere
# 16.04.2018 ob 13:14
KLIPAN

Lepo si ugotovil s kakšnimi ljudmi imamo opravka na tem forumu, nerazgledani, nepodučeni in nesposobni razumskega presojanja in logičnih povezav. Najhuje pri vsem je, da je to reprezentativni vzorec celotne populacije in takšnih je večina državljanov. Še huje, vzorec na tem forumu velja za bolj razgledanega, ker bere medije in uporablja internet (pa čeprav selektivno in slabo). Velik del populacije je še slabši. Na žalost je to naše volilno telo in potem se ljudje čudijo, da je v politiki vse narobe. Spoštovani moji VI ste te ljudi volili in prevzamite odgovornost zato. Če je vi ne boste kako mislite, da jo bodo politiki. Pa če si sposodim še en angleški citat iz enega mojih najljubših filmov: "If you are looking for the guilty you only need to look in to a mirror".

Sedaj pa na temo, kot so že mnogi pred mano zapisali, dividende bodo izplačane državi, ki se je za dokapitalizacijo zadolžila. Torej bodo vrnjene tja kamor spadajo. Zavedat pa se je potrebno, da je dobiček posledica prodaje naložb in je dolgoročno nevzdržen, kot je napisal že apollo11.
apollo11
# 16.04.2018 ob 12:56
Je za čestitat predsedniku uprave NLB, da je tako odkrito in pošteno povedal, kaj si misli o naši politični eliti kaj počne z NLB. To banko bo politika uničila.

Glede samih poslovnih rezultatov pa je potrebno poznati strukturo prihodkov banke. Dobiček banke je bil večinoma ustvarjen z enkratnimi poslovnimi dogodki, kjer NLB odprodaja svoje premoženje ( prodaja Petrola SDH-ju, prodaja makedonskega penzijskega fonda Savi Re ), prihodki od obresti in glavnih dejavnosti pa padajo. Torej dajmo razumet, NLB je v postopku deizvenstiranja, ta banka bo vsako leto manjša.

Privatizacija je edina rešitev, čimprej tem bolje.
dr.xyz
# 16.04.2018 ob 12:27
Zamenjat najdražjo banko.
pohorjezeleno
# 16.04.2018 ob 14:54
@klipan
Jaz sem tudi zato, da bi bila banka državna, naj ima država kaj od tega, ne pa zasebniki. AMPAK, državna banka ima visoko stopnjo tveganja korupcije, ker je vodstvo logično nastavljeno politično in potem se državna banka smatra kot bankomat brez dna za posvečene ljudi. Če banka zaide v težave pa potem davkoplačevalci krpljemo luknje (ponavadi pa še prenapihnejo luknjo, da dobijo višjo dokapitalizacijo). Lahko je s tujim tičem po kropivah mahat...
Yanez
# 16.04.2018 ob 14:53
K_ris #
Upam, da ti nisi zadovoljen s tem, ko daš v banko 15×več, kot dobiš nazaj. Ne mislim pa čakati 15 let konjunkture, ko nam bodo 'vračali' po sto €, da pridem na nulo, ker tega ne bom dočakal. Pa ne zaradi zdravja, ampak bo gotovo prej prišla kriza, ko nas bodo zopet lupili. Poglej si zadnjih 25 let, kolikokrat so 'vračali' in kolikokrat smo jih dokapitalizirali. Kje imamo garancijo, da bo v prihodnje drugače? Vsakokratna oblast in stalno posvečeni imajo očitno trajno in prirojeno okvaro gena hlastanja po sistemski banki. In tega se bojim...
Yanez
# 16.04.2018 ob 14:32
K_ris; # 16.04.2018 ob 14:22
Milijona nista dva, ampak jih je dvesto. In to v enem letu.
Torej bodo 'meni' vrnili 100 € v proračun. Vzeli pa so mi jih več tisoč. Vrnili so mi 100 € na višku moči, čez par let, ko kriza zagotovo spet pride, me bodo pa spet lupili. Hvala za tako banko. Je rajši nimam in vsaj mirno spim!
darkwader
# 16.04.2018 ob 14:11
Ali bi prosim vsi ki pišete: najprej vrnite dokapitalizacijo, potem pa dividende, šli na google in vtipkal: kaj so dividende in kdo jih dobi?
viisaus
# 16.04.2018 ob 13:22
Denar za dokapitalizacijo niso dobili od davkoplačevalcev, ampak od zadolžitve države. Niso ga vzeli tebi in meni, ampak so si ga sposodili na finančnih trgih. In če NLB zdaj prek dividend daje denar v proračun, pomeni, da tudi vračanje teh "posojil" ne bo bremenilo tebe in mene.

K_ris/// Kdo je država.kako se financira država??? ,,upam da imate narejene samo 3 razrede osnovne šole,ker drugače,,ne razumem vaših bla,bla..... DRŽAVA SE FINANCIRA IZ DAVKOV...lolek na kubik,, jaooooooooooooooooooooooooo če država vzame kredit,mora tega vrniti.od kje ji denar?? od višjih davkov,,, noro ejj
K_ris
# 16.04.2018 ob 12:37
@tupamaross

ECB v takih primerih mora prvo od takšnih bank zahtevati, da
v celoti vrnejo zneske dokapitalizacij in šele po tem, da lahko
izplačujejo dividende.


Še ena bistroumnost. Ja kaj pa delajo drugega s tem, ko izplačujejo dividende?
Yanez
# 16.04.2018 ob 14:21
Še ena finta za neumen folk!!!
Mi davkoplačevalci naši sistemski banki v krizi nakažemo nekaj milijard, da jo rešimo pred potopom, banka pa nam na višku gospodarske rasti nakaže nazaj nekaj milijonov dividend.
Čez nekaj let, ko bo spet kriza se bo zadeva ponovila.
In mi to ponudbo kupimo (smo res ovce na kubik) ob jurišanju levice, kako pomembna je sistemska banka za državo. Pomembna je samo za posvečene, ki lahko ven kradejo. Za vse ostale, kar nas je ogromna večina, ki občasno plačujemo noter, pa je samo breme. Enostaven izračun pokaže, da je vsaki dve milijardi dani v banko, TISOČ € na državljana mojega in vašega denarja. Vsaka dva milijona dividend pa EN € na državljana prihodkov. Prej ko nam bo to jasno, ceneje bo za nas. Amen.
darkwader
# 16.04.2018 ob 13:39
Okej nisem noben ekonomist, ampak proti nekaterim sem pa doktor ekonomske znanosti. Hvala za "ekonomsko" samozavest.

Ne, zaposlen sem v JS, na agenciji za osnovno finančno opismenjevanje komentatorjev na MMC.

Glede na prebrane komentarje, boš rabil dodatno kadrovsko pomoč.
viisaus
# 16.04.2018 ob 13:11
od 4 milijard davkoplačevalskega denarja naredijo 150 milijonov dobička,,res vrhunski rezultat......... še 50 let, pa bodo prišli na nulo,,,, TAKOJ PRODAT............
Zdejkapopi
# 16.04.2018 ob 12:30
Privatizirat s pokojninsko blagajno, zdravstvom in šolstvom..
bruhnmici
# 16.04.2018 ob 12:29
Rajš ne z NLB jem! Banka bi brez dokapitalizacij crknila že takoj, ko so začel ven krast denar. Ne pol nam z dividendami!
SpicyWeiner
# 16.04.2018 ob 12:23
Volitve so tik pred vrati, ustaljene in "nove" stranke pa živčne, ker ne vejo, ali bodo sedaj sploh kaj dobile ven iz NLBja za financiranje svojih kampanj :-)
darkwader
# 16.04.2018 ob 18:12
Jaz berem te komentarje in me na koncu sploh ne cudi da imamo tako politiko kot jo imamo - ogledalo vecine komentatorjev tu.

Glede na komentarje nam gre presenetljivo dobro.
nevem
# 16.04.2018 ob 17:20
Ko je v igri prodaja... se izkazujejo enormni dobički.
Ko bodo skriti "lastniki" s takšnimi argumenti dosegli, da se prodaja za vsako ceno ustavi... pa bodo vsled "neznanih" neljubih dogodkov... zelo hitro zopet tolkli "izgube". Katere bomo, ponovno prvič, krili mi... davkoplačevalci.
pejtevennazrak
# 16.04.2018 ob 15:51
@Tao3
Naredili so luknjo, ker so jo lahko. Na banki je, da preveri komu lahko daje kredite.
Krtomir
# 16.04.2018 ob 15:44
Ljudje... kam gredo dividende? Lastniku... Kdo je lastnik? Država... tako, da udrihanje po dividendah, samo kaže da ne poznate sistema, zato ni čudno da vas vedno nategnejo... Seveda pa ne smemo zanemarit kakšnih par miljončkov tega dobička, ki zelo verjetno ne bodo prišli do dividend.. za te bo pa politika čez ene 10 let povedala kje so končali...
pepe2
# 16.04.2018 ob 15:39
NLB potrojil čisti dobiček

Ah tile naslovi so čisto zavajanje. Dobiček ja na letni ravni, dolgoročno gledano pa je banka čista izguba. Pravi naslov bi bil

NLB zmanjšala strahotno izgubo iz 4 milijard na 3,8 milijarde

Govoriti da bo banka imela še 10 let tak dobiček je seveda popolnoma skregano s pametjo. Ob taki gospodarski rasti bo nova kriza v naslednjih nekaj letih skoraj neizogibna. Banki pa rajši plačam 4 milijarde in ne dobim povrnjeno niti centa, kot pa da bi ji plačal 8 ali 12 milijard ko pride naslednja kriza in ne bi dobil povrnjeno niti centa.
pohorjezeleno
# 16.04.2018 ob 15:34
@klipan
upam, da je 2018 drugače. Ampak dokler je nekaj v lasti države ima politika posredni vpliv. Rad bi verjel, da je drugače, da smo se kaj naučili, ampak dvomim. TEŠ6 je bil projekt kraje interesnih skupin. Sedaj imamo drugi tir, ki se je že začel na "lep" način - preplačana maketa. Odgovorni trdijo, da je bila excel napaka, jaz pa trdim, da je bil zadaj dogovor in verjetno koruptivno dejanje.
Kako naj potem verjamemo, da je 2018 manj tvegano?
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 15:21
@pohorjezeleno
"Jaz sem tudi zato, da bi bila banka državna, naj ima država kaj od tega, ne pa zasebniki. AMPAK, državna banka ima visoko stopnjo tveganja korupcije, ker je vodstvo logično nastavljeno politično in potem se državna banka smatra kot bankomat brez dna za posvečene ljudi. Če banka zaide v težave pa potem davkoplačevalci krpljemo luknje (ponavadi pa še prenapihnejo luknjo, da dobijo višjo dokapitalizacijo). Lahko je s tujim tičem po kropivah mahat..."

Smo leta 2018 in ne leta 2008.
Če se vam takratna situacija zdi enaka današnji, se vam pač zdi, meni se zdi, da je marsikaj drugače.
Sedanje vodstvo ni nič politično nastavljeno, če je, mi povej kdo v sedanjem vodstvu je politično nastavljen.
Imajo največji dobiček v zadnjih letih, boljše poslujejo od marsikatere privat banke v Sloveniji.
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 15:12
Poslušamo desne že nekaj let, kako naj NLB vrne denar v proračun.
Ko pa NLB hoče storiti točno to, pa spet ni v redu.
Kaj bi torej vi radi?
Prodajo? Ok.
Ampak potem to, kar govorite vsa ta leta (o vrnitvi denarja v proračun)-odpade.
A vam to res ni jasno ali se samo delate, da vam ni jasno?
Plavix
# 16.04.2018 ob 14:23
No, čas je, da se ta denar vrne davkoplačevalcem, ki so to banko dokapitalizirali!
Aja, saj res, to se ne more zgoditi, ker SD potrebuje denar zase.
K_ris
# 16.04.2018 ob 14:21
@malikaliber

Naj vrnejo dokapitalizacijo! Ne mi z dividendami srat, dokler ne poplačajo dokapitalizacije!!!! Banda mafijska!!!!!!!!!!!!!!!!

Bravo! Še več takšnih rabimo, ki so proti temu, da NLB izplača dividende!

:))))
sm0ve
# 16.04.2018 ob 13:02
@K_ris

Največji izkupiček ob prodaji lahko pričakueš le ob visoki dobičkonosnosti.
m72
# 16.04.2018 ob 12:50
"NLB potrojil čisti dobiček, bo ECB dovolil izplačilo dividend?"

Kaj pa bomo koga spraševali! NLB je naša, zato bomo mi odločili, kako bo vračala v proračun!
Roky89
# 16.04.2018 ob 12:31
@Anar Hija

Vse države članice so ob vstopu vedele kakšne so pogodbe. Vse države članice so vedo kaj pomeni imeti evro. Vse države članice so vedle kaj počnejo, ko se je ustvarjala bančna unija. Nehaj nabijati nebuloze.

Če hočeš vstajo, se prvo vstani sam in mobiliziraj ljudi!
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 12:28
Pa dividende gredo državi oz. davkoplačevalcem saj je država lastnik!!!!!!!!!
Ko je banka 1x prodana pa gredo dividende novemu lastniku, kar pomeni da denar NIKOLI ne bo vrnjen.
Skratka, piše vam, da NLB hoče vrniti denar v proračun preko izplačila dividend, vi pa pišete naj "najprej vrnejo ukradeno"???!!!
Republika Slovenija je 100% lastnik NLB-Ja, kar torej pomeni, da VSE dividende dobi proračun!
Pa dajte no ljudje, vsaj osnovne pojme si razčistite, če že komentirate nekaj.
Monopattern
# 16.04.2018 ob 18:12
Dividende dobi država, ker je lastnik. Točno se vidi neizobražene komentatorje.
mirkoxx
# 16.04.2018 ob 18:05
Jaz berem te komentarje in me na koncu sploh ne cudi da imamo tako politiko kot jo imamo - ogledalo vecine komentatorjev tu.
kriticnamasa
# 16.04.2018 ob 16:45
Sedaj pa kar lepo vplačajte nazaj vse "dokapitalizacije" oz.zastonj denar za odpravljanje vaših napak. Državljani čakamo in z obrestmi vred ne bo malo tako da kar veselo na delo..
Krtomir
# 16.04.2018 ob 15:34
@KLIPAN

Dokaj utošično je pričakovati, da bo NLB dobro poslovala čez 10 let z Državo kot lastnikom. Poglej si malo trend poslovanja itd.. Podobno kot Telekom gre vse navzdol, čeprav je še za nekaj let rezerve v ogromnem tržnem deležu, ki pa se hitro zmanjšuje, saj je NLB od konkurence po številnih tržnih primerjavah že leta dražja skoraj v vseh segmentih poslovanja.
gospod iskreni
# 16.04.2018 ob 15:31
Meni se zdi 200 milijonov bistveno bolje kot 0. Če se tebi zdi drugače, lahko imaš seveda svoje mnenje.

Še vseeno slabse od vsega denarja ki smo ga zmetali. Torej lahko upas da se rast nadaljuje, ali pa bomo spet zmetali v njo denar. Veliko vecja moznost je druga. Torej da bi bile te tvoje famozbe dividende kaj vredne bi morala banka po vseh dokapitalizacijah sedaj ze vse vrniti in delati plus. Potem lahko govoris o nekem prihodku za davkoplacevalce. Do takrat pa je to zgolj kritje pufa
Krtomir
# 16.04.2018 ob 15:29
@pejtevennazrak

Predlgam, da si prebereš malo regulacijo DUTB in ugotovil boš, da ima politika še kako velik vpliv v DUTB. Tako direktnega formalnega, kot seveda tudi posrednega...
KLIPAN
# 16.04.2018 ob 15:24
Desni so se pač še 1x več osmešili.
Ne samo, da pojma nimajo kaj so dividende, komu gre dobiček, komu gredo dividende.....samo še 1x več so pokazali, da tako ljubijo svojo domovino, da bi prodali vse kar prinaša dobiček.
Ker je pač Janez tako rekel.
pohorjezeleno
# 16.04.2018 ob 15:20
@slovenec30
Prav je, da ljudje sploh debatiramo o tem.
O alternativni politiki je pa v sloveniji težko razmišljati. Nove figure na parketu so od zadaj nekje povezane s starimi obrazi. Šarec, ki deluje kot razumen "podeželjski" človek je na žalost povezan s starimi silami in dvomim, da se jih bo lahko znebil. Tudi če pride eden čisto neobremenjen, bo moral v koalicijo s Karlom, ker absolutne večine ne bo dobila nobena stranka v sloveniji. Slovenija je tudi tako mala, da se dejansko na voldilnih položajih izmenjujejo vedno isti obrazi in vsak vsakega pozna.
Kazalo