Po neuradnih informacijah naj bi bili novi hrvaški pogoji za italijanskega kupca Cimosa nesprejemljivi. Foto: BoBo
Po neuradnih informacijah naj bi bili novi hrvaški pogoji za italijanskega kupca Cimosa nesprejemljivi. Foto: BoBo
Cimos spet bližje stečaju kot rešitvi
Usoda Cimosa ostaja negotova

Po neuradnih podatkih naj bi hrvaška stran v sporazum, ki sta ga prejšnji teden sklenila gospodarski minister Zdravko Počivavšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić, dodala še dva pogoja, ki pa sta za sklad Palladio Finanziaria, ki namerava kupiti Cimos, popolnoma nesprejemljiva.

Po podatkih virov blizu sklada Palladio Finanzaria so pri skladu dobili vpogled v dokument, ki ga je sprejela hrvaška vlada. V njem naj bi bil v nasprotju z dogovorom med obema ministroma dodan še pogoj, da bi Cimos na Hrvaškem vse zaposlene zadržal najmanj dve leti, in ne eno leto, kot je bilo dogovorjeno. Drugi pogoj, ki je osupnil sklad Palladio Finanziaria, pa je, da se tovarna v Labinu ne sme zapreti, pri čemer rok tega pogoja ni določen.

Italijani osupli, Cimosu grozi propad
Vodstvo Cimosa je italijanskemu kupcu sicer zagotovilo, da lahko vse delavce zadrži za eno leto, za daljše obdobje pa glede na naročila in obstoječe pogodbe tega ne more zagotoviti. Zato tudi sklad Palladio Finanziaria ne more jamčiti za nekaj, kar ni utemeljeno v poslovnem načrtu, poroča novinarka TV Slovenija Elen Batista Štader.

Po naših neuradnih informacijah Italijani računajo na to, da bo sklenjen dogovor med Počivalškom in Maričem obveljal brez dodatnih pogojev, ki jih Palladio Finanziaria ne more sprejeti. Italijani zdaj čakajo na razplet, a bolj kot volja italijanskega kupca Cimos ogrožajo poslovni rezultati, zaradi katerih tudi ni izključen propad podjetja.

Kot je znano, se spor okoli Cimosa vleče zaradi 20 milijonov evrov kredita, ki ga je Cimos najel pri propadli Riječki banki. Po propadu banke je terjatve prevzela hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB), s katero se je slovenska stran dogovarjala o rešitvi spora. Po zadnjem dogovoru med Počivalškom in Maričem bi Slovenija te terjatve odkupila za sedem milijonov evrov.

Hrvati trdijo, da ne gre za odstopanje
Na ministrstvu za državno premoženje v Zagrebu, ki je glavni sogovornik na hrvaški strani, so za STA povedali, da pogovori med obema ministrstvoma še potekajo in da ne gre za odstopanje od dogovora iz prejšnjega tedna. Izrazili so upanje, da bo zgodba uspešno končana, priložnost za to pa bi lahko bila že prihodnji ponedeljek, ko naj bi se slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek odpravil v Zagrebu.

Medtem pa so z gospodarskega ministrstva potrdili, da je zadnji hrvaški predlog drugačen od tistega, za katerega sta se na sestanku dogovorila Počivalšek in Marić, in dejali, da je hrvaški predlog skladen samo v finančnem delu. Predsednik vlade Miro Cerar pa je dejal, da je vlada pričakovala, da bo hrvaška upoštevala dogovor, po zdaj razpoložljivih podatkih kaže, da ga je "upoštevala v finančnem delu, v drugem delu pa je stvar nekoliko nejasna".

Po njegovih besedah sta zdaj na potezi SDH in DUTB, ki morata zahtevati dodatna pojasnila in voditi nadaljnje postopke. "V interesu obeh držav je, da Cimos ohranimo v polnem delovanju," je dodal Cerar, ki verjame, da bodo našli skupni jezik. SDH in DUTB bosta po navedbah gospodarskega ministrstva na hrvaški predlog podala odgovor.

Cimos spet bližje stečaju kot rešitvi
Usoda Cimosa ostaja negotova