Vodstvo Viatorja & Vektorja na pogovor z delavci najprej ni hotelo pustiti novinarjev, a so delavci vztrajali, zato so popustili. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo Viatorja & Vektorja na pogovor z delavci najprej ni hotelo pustiti novinarjev, a so delavci vztrajali, zato so popustili. Foto: MMC RTV SLO
Viator&Vektor na parkirišče
V podjetju Viator & Vektor vre

Vodstvo Viatorja & Vektorja na pogovor z delavci najprej ni hotelo pustiti novinarjev, a so delavci vztrajali, zato so popustili. Vodilna moža sta zagotavljala, da je dogovor z bankami še zmeraj mogoč. "Vsako podjetje od Romunije do Češke dela samostojno in pozitivno," je zatrdil nekdanji direktor podjetja Viator & Vektor Zdenko Pavček, a delavci obljubam ne verjamejo več.

"Da ne govorimo o vseh poslovno izgubljenih strankah, ki seveda niso čakali, da bo Viator & Vektor počistil svoje nečednosti, ampak so šli drugam. Tovor je vedno odpeljan, z Viatorjem & Vektorjem ali brez njih," je povedal eden izmed delavcev. "Jaz tukaj nimam prihodnosti. Oni bodo samo zavlačevali, kakor jim 'paše', na koncu bodo pa rekli, 'žal nam je, gremo v stečaj," se je oglasil drugi.

Od danes so delavci na prisilnem dopustu, dokončna usoda podjetja pa bo po besedah vodilnih znana do konca tedna, je za TV Slovenija poročala Urša Srdič.

Za večino zaposlenih že odrejen dopust
Hčerinska družba Skupine Viator & Vektor, družba Viator & Vektor Logistika, z današnjim dnem začasno ukinja izvajanje logističnih in servisnih storitev, saj ne more več zagotavljati njihovega kakovostnega izvajanja, so sporočili iz podjetja. Dodali so, da so zaposleni v Skupini, Logistiki in Storitvah že prejeli izplačilo glavnine majske plače.

Kot so v Logistiki tudi navedli v sporočilu za javnost, je bila odločitev za začasno ukinitev izvajanja dela težka, saj imajo zasedene vse svoje zmogljivosti in sklenjene pogodbe tako z domačimi kot mednarodnimi kupci.

Hkrati so v družbi pojasnili, da so zaposleni v Skupini Viator & Vektor in v njenih hčerinskih družbah, to je v Viator & Vektor Logistiki in Viator & Vektor Storitvah, že prejeli izplačano glavnino majske plače in da bodo preostanek dobili prihodnji teden.

Za večino zaposlenih v vseh treh podjetjih je bil sicer že odrejen dopust, "nadaljnji ukrepi pa bodo odvisni od dogovora med bankami".

Viator & Vektor zaposluje okoli 6.000 delavcev
Sindikat delavcev prometa in zvez v Skupini Viator & Vektor ter hčerinskih družbah Logistika in Storitve je sicer nameraval sredi junija zaradi zamujanja pri izplačilu plač ter nekaterih predlogov, povezanih z delom, stavkati, a je nato stavko po nekaterih doseženih kompromisnih rešitvah prestavil do 1. septembra. V tem času pričakuje normalizacijo razmer glede bank.

V družbi Skupina Viator & Vektor ter v hčerinskih družbah Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve je zaposlenih okoli 600 delavcev.

Viator&Vektor na parkirišče
V podjetju Viator & Vektor vre