Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 10 glasov Ocenite to novico!
gzs
Zahteva sindikatov naj bi po besedah predsednika GZS-ja Marjana Mačkoška ogrožala delovna mesta in prinašala še nekatere druge negativne posledice za gospodarstvo. Foto: BoBo
Jože P. Damijan
Damijan je poudaril, da čeprav imajo sindikati velike zahteve in so "včasih težki", skrbijo za družbeno ravnovesje in za to, da kapital ne pride v ospredje. Foto: BoBo
VIDEO
Gospodarstvenike skrbi pr...

Dodaj v

GZS: Zahteve sindikatov so nerealne

Hribar Milič opozarja na predsodke v javnosti glede minimalne plače
3. marec 2017 ob 15:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) trdi, da so zahteve sindikatov za zviševanje plač nerealne in ta trenutek neuresničljive.

Predsednik GZS-ja Marjan Mačkošek je na javni tribuni med "številnimi težnjami glede gibanja plač" izpostavil višanje minimalne plače nad rastjo cen in zahtevo sindikatov za izenačitev najnižje osnovne plače z minimalno. Sredi februarja so predstavniki 12 sindikatov zasebnega sektorja pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije namreč napovedali, da bodo zahtevo za izenačitev najnižje osnovne plače z minimalno marca poslali delodajalcem.

Njihova zahteva pa naj bi po Mačkoškovih besedah ogrožala delovna mesta in prinašala še nekatere druge negativne posledice za gospodarstvo. Opozoril je, da storilnost v Sloveniji sicer raste, a Slovenija še vedno zaostaja za najboljšimi. Obregnil se je tudi ob zmotno prepričanje javnosti, da so plače lahko višje glede na produktivnost in vitalnost gospodarstva.

Na vrsto predsodkov v javnosti o minimalni plači je opozoril tudi generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič.

Na pasti plačne politike je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča treba gledati zelo široko, ko se ugotavlja, kakšne bodo posledice za gospodarstvo in javne finance. "Če imamo sistem, ki bi plače pretirano tiščal navzdol, so zato potrebni višji transferji, to pa pomeni tudi višjo obdavčitev v smislu progresije," je pojasnil.

"Brutalne posledice" izenačitve
"Zahteve sindikatov so ta trenutek pretirane in mislim, da gredo samo v smer zviševanja plač, ne da bi pogledali, kaj lahko dejansko storimo za produktivnost oz. kaj lahko naredimo za to, da bomo na koncu imeli višje plače,"
je prepričan Bogdan Božac iz Marles hiš. Od razbremenitev stroškov dela z davki in prispevki do tega, da bi delovni čas bistveno bolj izkoristili, je še dodal.

Po mnenju Božaca bi tako o višjih minimalnih plačah lahko govorili v povezavi s pravicami delavca, ki jih nekatere konkurenčne države sploh ne poznajo, kot sta plačan prevoz na delo ali plačana malica. Glede izenačitve osnovne plače z minimalno pa meni, da gre za zahtevo, ki bi imela "brutalne posledice".

Sindikati skrbijo za družbeno ravnovesje
Tudi ekonomist Jože P. Damijan meni, da so zahteve sindikatov nerealne, razume pa jih, kot je dejal, v duhu predvolilnega boja. Damijan sicer upa, da bodo sindikati in GZS našli "normalno rešitev". Po njegovih besedah je to tista, da minimalna plača narašča v skladu z naraščanjem življenjskih stroškov oz. inflacije in realnega večanja produktivnosti.

Damijan je poudaril, da čeprav imajo sindikati velike zahteve in so "včasih težki", skrbijo za družbeno ravnovesje in za to, da kapital ne pride v ospredje. Po njegovi oceni je Slovenija ena najstabilnejših držav z dobrim ravnovesjem med stroškovno učinkovitostjo gospodarstva ter med socialnimi razredi.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
aktivist
# 03.03.2017 ob 16:08
GZS=Lopovi in izkoriščevalci navadnega delavca

Večji delavnik in nižje plače za delavce. Hkrati pa manjši davki za bogate. To je njihova računica.
umilave1
# 03.03.2017 ob 16:11
Saj se ne bi nič bistvenega spremenilo. Iz plačilnih list bi izginil dodatek do minimalne plače, pa morda bi kdo z več delovne dobe dobil kakih 10-20€ neto več. No, bi pa višje rangirani delavci bili vseeno bolje plačani zaradi odprave uravnilovke.
Zakaj zaostajamo glede produktivnosti?
Krivda je precej na strani delodajalcev. Najlažje je delavce tiščati na minimalcu, kupovati poceni stare manj produktivne stroje oziroma prebarvanje obstoječih(primer Cimos), skregati kolektiv med sabo, dobiček bohnedej vlagat v razvoj, raje dajmo za jahte, davčne oaze, Mercedese S in vile z razgledom. Potem pa še jamrajo, da so davki visoki, birokracija, leni delavci itd, itd. Vse drugo krivo, samo lastnega praga ne pometejo.

Zanimivo potem, da ˝kao leni˝ slovenski delavci čez Karavanke naenkrat postanejo pridni in produktivni. Se samo meni zdi, da smo nekje zašli?
visoki
# 03.03.2017 ob 16:03
ja če je pa res,da na gzs ne morejo živeti s 5000 euri na mesec.a ja govora je o osnovni plači
conanbarbarian
# 03.03.2017 ob 16:14
GZS = fevdalci
delavci = tlačani
Pohlep je neizmeren !
Sandalovina
# 03.03.2017 ob 16:36
Za GZS bo pošteno plačilo za pošteno delo možno na sveto nikoli.
mmeeddoo
# 05.03.2017 ob 08:52
"Glede izenačitve osnovne plače z minimalno pa meni, da gre za zahtevo, ki bi imela "brutalne posledice"."

... potem pa se vsede v novega Audia za 80.000 in na poti do banke se mu že vse solze posušijo.

So se sindikati pred leti strinjali, da se ukine prevoz in malica in seveda za toliko dvigne plača (kot imajo to recimo v tujini), pa je delodajalcem kar sapo vzelo.
Sam še vedno trdim, dokler ima lahko trgovka v Avstriji, pri 10 % nižji obdavčitvi, za 300 - 400 % višjo plačo, me ne bo nihče prepričal, da je težava naših minimalnih plač v obdavčitvah in dodatkih in da je višina odvisna izključno od požrešnosti delodajalca ... ki pa nima meje.
božo1
# 04.03.2017 ob 08:50
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) trdi, da so zahteve sindikatov za zviševanje plač nerealne in ta trenutek neuresničljive.

Pri vseh teh polemikah po mojem manjka nekaj pragmatičnosti, tako na gospodarski, kot družbeno analitični ravni.
Še nisem slišal prave analitično razvojne vizije, ki bi postavila razvojno vizijo iz analize stanja(to bi potrebovali že pred 25 leti), ki je danes že malo drugačna, kot je bila takrat, ko bi jo morali imeti.

Naš cilj je lahko visoko tehnološka ali na znanju temelječa družba, toda začetek in trasa poti je vredna pozornosti. V prehodnem obdobju je bilo neodgovorjeno vprašanje ali lahko zaradi cene dela, kar čez noč zapremo vse dejavnosti s t.i. nizko dodano vrednostjo ali pa bi kazalo narediti diferencirano obremenitev dela tam, kjer je cena dela postajala nekonkurenčna pri selitvi le tega na trg dela nižje od nas, da ne rečem na "kitajsko".

Dokler ima danes Slovenija še delovna mesta, ki obratujejo v t.i. lohnu ali autsorcingu kot podizvajalci je seveda drugačen položaj kot tam kjer gre za lastne proizvode ali storitve višjega intelektualnega ali tehnološkega nivoja.

Proces višanja plač gre po poti višanja vloženega znanja v produkte ali storitve.
Pri nizkih vložkih pomeni strošek dela, normalno vprašanje konkurenčnosti do tistih, kjer so celoviti življenjski standardi nižji od naših.
To pomeni, da če še imamo lastne manj kvalificirane delovne sile v socialno demografski sliki, potem bi morala "država" izračunati bilančni izzid pri manjši obremenitvi takega dela v odnosu na ukinjanje take dejavnosti.

In seveda še se da o tem debatirati, kako in do kdaj se končna SLO vizija visoko razvite družbe.
soraya
# 18.09.2017 ob 08:11
Hočejo konkretnost: za začetek:
EVROPA_ŠVICA: navadna matičarka na Občini: 7000 evrov!......nadaljevanje sledi......
soraya
# 18.09.2017 ob 08:06
Za Gospodarsko zbornico in za bogatune je zmeraj neprimeren čas za dvig plač!
A to več ne pali!
m72
# 03.03.2017 ob 19:45
Sicer GZS nima kaj dosti s koštrunom, se pa zdi, da tudi z gospodarstvom ne.
m72
# 03.03.2017 ob 19:41
"GZS: Zahteve sindikatov so nerealne"

A, tako, kar vseh? Ali ni mogoče predvsem koštruna?
misterij1234
# 03.03.2017 ob 18:30
Res ,butalci nam pa še kar naprej vladajo,čeprav je že vse mimo.Zvišanje plač je nerealno pazite in ta trenutek neuresničljive.Realni sektor iz katerega se črpajo vsa mogoča finančna sredstva in katera se pridno izčrpavajo v javni sektor.Njihovi sindikati so dosegli vse mogoče prejemke in dopuste,medtem ko GZS ne dovoli gospodarstvu in delavcem zvišati plače.
utegurovic
# 03.03.2017 ob 19:17
samo se boji, da se bo trebuh zmanjšal...
.jest
# 03.03.2017 ob 17:43
Podjetja, ki ne morejo zagotoviti povišanj plač v času izhoda iz recesije je najbolje, da propadejo.
Kazalo