Konkurenca je bila huda, načrti pa so ambiciozni, pravijo na SDH-ju. Foto: BoBo
Konkurenca je bila huda, načrti pa so ambiciozni, pravijo na SDH-ju. Foto: BoBo
Matej Runjak
Po Runjakovih besedah bi bil NKBM lahko prodan novembra. Foto: BoBo

"V prihodnjih dneh bomo vse ponudnike, ki so oddali zavezujoče ponudbe za nakup Aerodroma Ljubljana, obvestili, koga bomo povabili v zaključna pogajanja. Pričakujemo, da se bo sklepna faza odvila zelo hitro in da bodo postopki končani konec avgusta oz. na začetku septembra," je dejal član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Matej Runjak.

Konkurenca za nakup Aerodroma Ljubljana je bila po njegovih besedah zelo ostra, zato so v SDH-ju z odzivom kupcev zadovoljni. "Zadovoljni smo tudi z njihovimi načrti glede razvoja letališča, ki so zelo ambiciozni," je dodal.

Zamrznjena privatizacija upočasnila postopke, a tečejo naprej
Postopki privatizacije Telekoma Slovenije so po ad hoc zamrznitvi privatizacije sicer zastali, a zdaj tečejo naprej. "Nova časovnica še ni potrjena," je povedal predsednik uprave SDH-ja Matej Pirc. Zavezujoče ponudbe pričakujejo do sredine oktobra, podpis o prodaji družbe pa do konca oktobra.

Časovni načrt je denimo negotov zato, ker se lahko ob številnih odprtih tožbah, ki jih ima Telekom Slovenije, izkaže, da bodo kupci zahtevali več časa, da jih preverijo. Po besedah uprave tudi težko presojajo, ali so zaradi vladnega manevra izgubili kakšnega morebitnega kupca. "Konkurenca je še vedno razmeroma zanimiva in pričakujemo, da bo vplivala na višanje cene v samem postopku," je dejal Runjak.

Manj zanimanja za banke
Nekoliko manj pa so v tem trenutku zanimive banke, čeprav je vprašanje, kako bo v prihodnje. Banke v regiji bodo namreč kmalu spet podvržene obremenitvenim testom, ti pa lahko na prodaj postavijo še kakšno banko. SDH bo v prihodnjih dneh štiri zainteresirane kupce NKBM-ja obvestil, kdo je povabljen v naslednji krog, je dodal Pirc.

Po Runjakovih pričakovanjih bi lahko z izbranim kupcem pogodbo podpisali na začetku novembra. Zanimanje za banko je solidno, SDH pa pričakuje, da se v skrbnem pregledu banke ne bo pokazala nobena nepredvidena stvar.

SDH v prihodnjih tednih po Pirčevih besedah načrtuje tudi objavo prodajnih razpisov še za Cinkarno Celje in Žito, medtem ko so postopki za prodajo Adrie Airways še v fazi priprave časovnega načrta.

Ob tem od Mira Cerarja, če bo novi mandatar, pričakujejo čimprejšnje in čim jasnejše informacije o tem, kako naprej ter kaj pomeni "ločitev infrastrukture in nadzorovana privatizacija". "Privatizacijski postopki, ki so v teku, so tako daleč, da jih je treba dnevno usklajevati, zato je jasno stališče ključno tako za prodajne postopke kot za končen izbor kupca," je poudaril Pirc.

Privatizacija upočasnjena, a se nadaljuje
Privatizacija upočasnjena, a se nadaljuje