Teš je za financiranje projekta pri EIB-ju najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je pridobil še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), ki ni zahtevala državnega poroštva. Foto: BoBo
Teš je za financiranje projekta pri EIB-ju najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je pridobil še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), ki ni zahtevala državnega poroštva. Foto: BoBo
Teš 6
V Tešu zagotavljajo, da izpolnjujejo vse pogoje za doseganje donosnosti s sektorsko politiko za področje energetike, saj je donosnost na lastniški kapital nad devetimi odstotki, kot je to zahtevano v predlogu sektorske politike. Foto: BoBo
Ne bo poroštva za TEŠ?

Koalicijske poslanske skupine zato predlagajo umik te točke z dnevnega reda.

Kot so za STA pojasnili v SDS-u, v DZ-ju niso prejeli informacije o tem, da bi Termoelektrarna Šoštanj (Teš) znižala vrednost projekta in izpogajala končno vrednost ter da bi s Premogovnikom Velenje sklenila pogodbo o dolgoročni dobavi lignita po najvišji ceni 2,25 evra na gigadžul.

Prav tako pogrešajo zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov ogljikovega dioksida skladna z investicijskim programom.

Vlada je že februarja določila pogoje, pod katerimi bo Teš pridobil državno poroštvo za šesti blok termoelektrarne; država bo tako jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB). Pretekli teden pa je pripravila dopolnilo k predlogu zakona, v katerega je vnesla pogoje za pridobitev poroštva.

Vlada Tešu naložila, da zniža ceno projekta
Medtem so danes iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Teša sporočili, da so v zadnjem času z namenom pospešitve postopkov za izdajo državnega poroštva za Teš 6 poslali pristojnim ministrstvom več dokumentov, s katerimi so pojasnili, kako bodo realizirani sklepi vlade.

"Teš in HSE sta lastniku poslala vso relevantno dokumentacijo, ki izvedljivost sklepov dodatno potrjuje. Verjamemo, da bo to pripomoglo k pozitivni odločitvi pristojnih organov za pospešitev izdaje poroštva," so poudarili v sporočilu za javnost.

Vlada je Tešu naložila, da zniža investicijsko ceno projekta tako, da se bo ta čim bolj približala vrednosti iz tretjega noveliranega investicijskega programa - razlika med tretjim in četrtim je sicer okoli 100 milijonov evrov.

V Tešu in HSE-ju so ob tem spomnili, da že vse letošnje leto potekajo pogajanja z dobavitelji za Teš 6. Z nekaterimi dobavitelji, kot sta na primer RGP in Rudis, so bila pogajanja uspešno končana in so se pogodbene vrednosti znižale. Pogajanja z dobaviteljem glavne tehnološke opreme Alstomom, ki so ključna, pa potekajo in bodo končana v prihodnjih tednih.

"Pogajamo se predvsem v smeri dodatnega časa za pridobitev državnega poroštva in v smeri dogovora končne fiksne pogodbene cene z vključeno montažo," so dodatno za STA pojasnili v Tešu ter dodali, da bodo storili vse, da optimizirajo investicijsko vrednost projekta.

Teš danes Alstomu nakazal 580,8 milijona evrov
Glede Alstomove grožnje, da bo ustavil vsa dela, če državnega poroštva za financiranje projekta ne bo, pa so znova zatrdili, da Alstom obveščajo o vseh aktivnostih, ki zadevajo sprejemanja zakona o poroštvu. "Upamo, da bodo v Alstomu pokazali razumevanje in počakali s postopkom suspenza," so poudarili.

Kot so pojasnili v Tešu, so do danes Alstomu nakazali 580,8 milijona evrov. "Po sklenjeni pogodbi z Alstomom pa bo moral Teš oziroma HSE plačati še približno dodatnih 250 milijonov evrov, kolikor je v tem trenutku ocenjen strošek prekinitve pogodbe," so navedli in dodali, da to pomeni, da bi Teš in HSE Alstomu skupaj plačala več kot 800 milijonov evrov od skupno 923 milijonov evrov, od katerih pa bi Teš imel le nedokončano opremo ter prazno gradbišče.

"Prekinitev pogodbe z Alstomom bi seveda pomenila ničnost vseh že črpanih kreditov pri EIB-ju (110 milijonov evrov) in EBRD-ju (192,5 milijona evrov). Tudi ta strošek bi padel na Teš in HSE, ki bi morala skladno s sklenjenimi pogodbami vrniti že črpana sredstva," so poudarili.

Banke so rok za izdajo poroštva podaljšale do 31. julija. Če poroštvo ne bi bilo pravočasno izdano, pa bi to po mnenju Teša prav gotovo pomenilo dolgotrajna in zahtevna usklajevanja z bankami. Kot so dodali, "banke pričakujejo pravočasno izdajo državnega poroštva, saj bi le to pomenilo realizacijo zavez, ki jim jih je s pisno podporo projektu dala vlada".

Vlada je Tešu naložila tudi, da s Premogovnikom Velenje sklene dolgoročno pogodbo za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigadžul. "Pripravljen in parafiran je aneks k osnovni pogodbi med Premogovnikom Velenje in Tešem (2009), v katerem je v tretjem členu ta pogoj upoštevan," so pojasnili v Tešu in HSE-ju.

Projekt bo začel poskusno obratovati leta 2015
Glede zagotovila vladi, da bo Teš 6 dokončan po terminskem načrtu, pa v Tešu in HSE-ju odgovarjajo, da je ta pogoj izvedljiv, če bodo 31. julija izpolnjeni vsi pogoji za črpanje posojila EIB-ja. "Če realizacija črpanja kredita EIB-ja ne bo mogoča, bo to pomenilo suspenz pogodbe z Alstomom in po najoptimalnejšem scenariju šestmesečni zamik pri izvedbi projekta, posledično pa tudi njegovo podražitev," so poudarili.

Po terminskem načrtu naj bi sicer zdaj na 1,3 milijarde evrov ocenjen projekt začel poskusno obratovati leta 2015.

V Tešu zagotavljajo, da izpolnjujejo vse pogoje za doseganje donosnosti s sektorsko politiko za področje energetike, saj je donosnost na lastniški kapital nad devetimi odstotki, kot je to zahtevano v predlogu sektorske politike. Po pojasnilih Teša je donosnost 13,6-odstotna.

Glede zagotovitve zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida iz zadnjega noveliranega investicijskega programa pa v Tešu in HSE-ju zagotavljajo, da bo tudi ta sklep vlade v celoti upoštevan, saj bodo izpusti skladni s predpisanimi v okoljevarstvenemu dovoljenju, pridobljenem 16. februarja 2011, te pa so bistveno nižji od dovoljenih izpustov v veljavni zakonodaji Slovenije in EU-ja.

Kot je še februarja zahtevala vlada, morajo biti omenjeni pogoji vključeni v pogodbo med državo in Tešem. Kdaj bo ta sklenjena, v Tešu ne vedo, saj je, kot so pojasnili, za odgovor na to vprašanje pristojna vlada. "Predvidevamo pa, da po sprejetju zakona o poroštvu in pred podpisom pogodbe med državo in EIB-jem," so še navedli v Tešu.

Predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6 je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem Srečkom Mehom (SD). DZ ga je obravnaval 19. aprila in sklenil, da je primeren za nadaljnjo obravnavo.

Teš je za financiranje projekta pri EIB-ju najel tudi 110 milijonov evrov posojila, zavarovanega z bančno garancijo. Poleg tega je pridobil še 200 milijonov evrov posojila pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), ki ni zahtevala državnega poroštva.

Ne bo poroštva za TEŠ?