Meh se sprašuje, kdo bi imel sicer interes zamenjati dobrega menedžerja, kot je Uroš Rotnik. Foto: MMC RTV SLO
Meh se sprašuje, kdo bi imel sicer interes zamenjati dobrega menedžerja, kot je Uroš Rotnik. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Golobič je prepričan, da zazamenjavo stojijo energetski lobiji, ki so razpredeni po vseh strankah. Foto: MMC RTV SLO

Ne more se tako lahkotno odstaviti direktorja, ki je devet vodil projekt bloka šest in teša, to je bil direktor, ki ga niti janševa vlada ni odstavila, direktor, ki je bil ves čas na tapeti.

Srečko Meh
V Šaleški dolini jih je strah morebitne zaustavitve gradnje TEŠ-a 6

Meh je v Odmevih dejal, da v Šaleški dolini menijo, da je Golobič v zamenjavo zelo vpleten, saj drugega razloga nimajo. Sprašuje se, kdo bi imel interes zamenjevati dobrega menedžerja, za kakršnega imajo Uroša Rotnika sami. "To se pravi, zanj velja, ker ni strankarsko opredeljen, da so ga zamenjali zato, ker so zadaj določeni interesi," je dejal Meh.

"Meh bo lahko svoje trditve dokazoval na sodišču"
"Če me vprašate, kdo je včeraj zamenjal Rotnika, potem ga ni mogel nihče drug kot Zares, v SD-ju v tem ne vemo ni, premier Pahor ne ve nič, ostali tudi ne. Če to področje pokriva Zares in je ministrica podpredsednica stranke Zares, potem ne vem, kdo drug bi lahko to uredil." Meh je spomnil, da tudi direktorat za energetiko vodi Zaresov človek, Janez Kopač, s katerimi pa so v Šaleški dolini zaradi zamenjave še enega direktorja in v energetiki nasploh, že imeli težave.

Golobič je že pred tem napovedal, da bo Meh lahko svoje trditve dokazoval na sodišču, saj gre za podlo, grdo in umazano insinuacijo, ki kaže na to, "kako so ti energetski lobiji razpredeni po posameznih političnih strankah, medijih, koliko denarja so investirali v ta lobi." Zatrdil je, da stranka Zares ni vpletena v ta lobi, ministrica Radićeva in prej Lahovnik, ki sta bila zadolžena za področje energetike, pa po svojih najboljših močeh skrbi za javni interes na tem področju. "Ta interes smo dolžni zagotavljati, zato da bodo ljudje tudi na morebitnem referendumu o tem najdražjem in netransparentnem projektu se lahko izrekli."

Meh se je odzval na te očitke in dejal, da bo na sodišče pripeljal pričo, ki bo potrdila, da je bil Golobič omenjen kot tisti človek, s katerim so gorzili, da mora neko določeno podjetje priti v TEŠ. Golobič je o tem dejal: "To je ena najbolj absurdnih trditev. Podjetje Ultra vsak lobist v tej državi potegne na plano, ko se mu stopi na rep, ne dela nič, kar je kakorkoli povezano s teš ali energetiko v tem smislu."

"Stranke Zares v političnem prostoru skorajda ni, a bo vplivala na energetsko politiko"
Ob koncu je Meh dejal še, da bi moral Golobič odstopiti, ko se je v primeru študentskih bonov prvič omenjala Ultra, ob tem pa se je vprašal, kako lahko stranka Zares, ki je v Šaleški dolini skorajda ni, pa tudi na državnem nivoju ne, ki je v političnem prostoru skoraj nezaznavna, kroji usodo Šaleške doline in energetike v Slovenije napsloh. Poudaril je, da ni vseeno ali se gradi blok 6 ali ne, saj če bloka 6 ne bo, ne bodo delali bloki 1, 2, 3 in 4, delal bo samo blok 5, ki ne zadošča današnjim potrebam ter z ekološko spornimi zadevami.

Golobič je po drugi strani dejal, da so glede TEš 6 sporni okoljski vidiki, projekt, za katerega je bilo do zdaj porabljenih 200 milijonov evrov, je bil speljan mimo gradbenega dovoljenja, mimo zaprte finančne konstrukcije, mimo dovoljenja za priklop v elektroomrežje, nima okoljskega soglasja. "Da se tukaj govori o neki strani, to ni smešno. Izvedba takšnega projekta se bo na koncu prelila v ceno električne energije."

Ne more se tako lahkotno odstaviti direktorja, ki je devet vodil projekt bloka šest in teša, to je bil direktor, ki ga niti janševa vlada ni odstavila, direktor, ki je bil ves čas na tapeti.

Srečko Meh
V Šaleški dolini jih je strah morebitne zaustavitve gradnje TEŠ-a 6