"Dejstvo je, da je energetika na pomembni prelomni točki. Veste, da se uvaja liberalizacija trga z električno energijo, postavili smo nove okoljske zahteve, ki pomembno vplivajo na nadaljnji razvoj energetike, pred nami je cela vrsta investicij," je Radićeva dejala v klepetalnici. Foto: MMC RTV SLO

Na primeru Vegradove zgodbe smo ugotovili ključne pomanjkljivosti v zakondaji in delovanju državne uprave in tudi sodne veje oblasti. Ugotovili smo tudi, da nadzorni sveti ne razumejo prav dobro, kakšna je njihova vloga, in tudi ne poznajo vseh zakonskih možnosti za pravočasno ukrepanje. Verjemite mi, da zelo obsojam ravnanje vodstva Vegrada in sem si, pa si tudi še bom prizadevala, da tudi naše sodstvo pri obravnavanju tovrstnih primerov ravno bolj rigorozno (npr. tako kot so ravnali v Avstriji v primeru direktorja Hypo banke).

Darja Radić
Uroš Rotnik in Janez Kopač
Rotnik pravi, da je imela uprava TEŠ-a pogosto drugačne poglede kot direktor direktorata za energijo Kopač. S Kopačem se pogosto ne strinja niti ministrica, a pravi, da vseeno zgledno sodelujeta. Foto: MMC RTV SLO
Radićeva za MMC: Tudi ustavitev projekta TEŠ 6 je možnost

"Upam, da razumete mojo skrb, da za tako veliko investicijo (1.200 mio. EUR), želim imeti odgovore na čisto vsa vprašanja," je o tem, zakaj se zadnje čase tako intezivno ukvarja z energetiko in gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić v MMC-jevi spletni klepetalnici.

Kljub temu pa še nima odgovorov, zakaj je nadzorni svet TEŠ-a v sredo nenadoma odstavil direktorja družbe Uroša Rotnika, ki je prav v tistem času predstavljal projekt TEŠ 6. Čeprav pojasnila pričakuje, pa Radićeva tudi poudarja, da je nadzorniki o tem niso dolžni obvestiti.

Je pa omenila, da je vlada že poleti želela dobiti informacije o tem, ali je projekt ekonomsko upravičen, ali je finančna konstrukcija zaključena in ali so v njej upoštevani vsi stroški investicije, a je še do zdaj niso dobili. "In če bi bili vsi odgovorni za izvedbo projekta zares zainteresirani za transparentno vodenje investicije, bi to informacijo danes imeli na mizi," je dodala.

"Sodelovanje s Kopačem je zgledno"
Rotnik je v četrtek v TV Dnevniku jasno povedal, da je imel pri svojem delu težave z direktorjem direktorata za energijo Janezom Kopačem, ki "ni imel transparentnih namenov", a ministrica zatrjuje, da je Kopač zagotovo eden izmed najbolj učinkovitih direktorjev pri izvedbi zastavljenih ciljev. Njuno sodelovanje je zgledno, včasih imata drugačne poglede, vendar sama v tem trenutku "res ne vidi razlogov za njegovo zamenjavo".

Morebitne interpelacije ne želi komentirati
Da dogajanje v energetiki sproža razburjenje tako v politiki kot v javnosti, kažejo odzivi na Rotnikovo razrešitev, saj je iz vrst največje vladne stranke SD slišati pozive po interpelaciji Radićeve, delavci TEŠ-a pa so izvedli opozorilno stavko. Ministrica napovedi o morebitni interpelaciji ni želela komentirati, glede stavke v termoelektrarni pa je dejala le, da oskrba z električno energijo kljub temu ni bila motena.

HSE bo odločil, kam s projektom TEŠ 6
Sicer pa bo zdaj po njenih besedah nova uprava Holdinga Slovenskih elektrarn, ki je neposredno odgovorna in zainteresirana za uspešno izvedbo projekta bloka 6, pripravila možnosti, kako naprej. "Verjetno je ena od možnosti – čeprav po mojem mnenju malo verjetna – da se odločijo tudi za kakšno drugo opcijo. A mislim, da je projekt že tako daleč, da je to ena od manj verjetnih možnosti."

Energetika je na pomembni prelomni točki, pravi, saj se uvaja liberalizacija trga z električno energijo, pred državo pa so pomembne tudi investicije. "Za to potrebujemo tudi najboljše strokovnjake s tega področja, ki pa jih v Sloveniji, vsaj kot vidim zdaj, ni prav veliko." Ob tem je zanikala, da bi se na tem področju bil boj med SD-jem in Zaresom ali da bi kadrovsko politiko vodil Gregor Golobič. "Tu zagotovo ni prostora za politiko," je prepričana ministrica.

V priloženem videointervjuju prisluhnite ministrici Radićevi o tem, ali namerava ustaviti gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, kako so uredili težave s prevelikimi plačami uprav državnih družb in kaj se pripravlja na področju tihih družabništev.

"Pahor se z združevanjem ni veliko ukvarjal"
Verjame tudi, da ji bo premierja Boruta Pahorja uspelo prepričati o sinergijah, ki jih prinaša združevanje energetskih stebrov. Pahor namreč očitno bolj verjame nasprotnikom združevanja, saj je prepričan, da sta dva energetska stebra prinesla konkurenco na trgu električne energije.

"Po mojem mnenju se predsednik vlade ni toliko ukvarjal s tem vprašanjem, zato imava morda malo drugačne poglede. Premier ni rekel, da ne podpira te združitve, za dokončno odločitev želi imeti le več informacij," odgovarja ministrica.

V osmih družbah nepravilnosti glede plač
Ob intenzivnem ukvarjanju s področjem energetike se na ministrstvu prav tako vneto ukvarjajo s preverjanjem višine plač, ki si jih izplačujejo uprave družb v večinski državni lasti. Od 245 družb, ki so jih pregledali, je za zdaj osem takih, kjer so bile zagotovo ugotovljene nepravilnosti, veliko pogodb pa jih še dodatni preverjajo. "Upam, da se bo izkazalo, da obseg nepravilnosti le ni tako velik, kot je kazalo na začetku," si želi ministrica.

Kaj bodo storili s tihimi družabništvi?
Prav tako se tako na strokovni kot na politični ravni ukvarjajo s vprašanjem tihih družabništev. Primer direktorja Taluma Danila Topleka je namreč razburkal mnenja o tem, ali ne gre pri direktorjih državnih družb, ki so tihi družabniki podjetij, ki nato z državno družbo poslujejo, za konflikt interesov.

"Dokončne rešitve še nimamo. Nisem zagovornica tega, da zaradi enega primera na vrat na nos gremo v drugi ekstrem in vse prepovemo. Na ta način lahko naredimo nepotrebno škodo tistim, ki poslujejo na primeren način," je glede nadaljnjih ukrepov opozorila Radićeva.

Na primeru Vegradove zgodbe smo ugotovili ključne pomanjkljivosti v zakondaji in delovanju državne uprave in tudi sodne veje oblasti. Ugotovili smo tudi, da nadzorni sveti ne razumejo prav dobro, kakšna je njihova vloga, in tudi ne poznajo vseh zakonskih možnosti za pravočasno ukrepanje. Verjemite mi, da zelo obsojam ravnanje vodstva Vegrada in sem si, pa si tudi še bom prizadevala, da tudi naše sodstvo pri obravnavanju tovrstnih primerov ravno bolj rigorozno (npr. tako kot so ravnali v Avstriji v primeru direktorja Hypo banke).

Darja Radić
Radićeva za MMC: Tudi ustavitev projekta TEŠ 6 je možnost