Gospodarstvo
false
Spomladi je od naročil Gorenjevih pralnih strojev in samostojnih hladilnikov odstopil Panasonic. Foto: BoBo

Nizozemski delničarji Gorenja zahtevajo odstop dveh nadzornikov

Neuradno naj bi bile vzrok preveč prijateljske vezi med upravo in nadzorniki
18. november 2017 ob 19:21,
zadnji poseg: 18. november 2017 ob 19:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Velenjsko Gorenje se je zaradi premočnih prijateljskih vezi med upravo in nadzorniki znašlo pod drobnogledom svojih delničarjev. Solastnik Gorenja zato zahteva odpoklic dveh nadzornikov.

Philip Alexander Sluiter je v imenu delničarja Home Products Europe, ki ima pet odstotkov delnic Gorenja, pred dnevi zahteval sklic skupščine, na kateri bi lastniki odločali o odpoklicu dveh članov nadzornega sveta, Marka Voljča in Uroša Slavinca. Gorenje bo moralo sklicati skupščino v manj kot dveh mesecih.

Družba Gorenje je ne glede na nedavno objavo devetmesečnih rezultatov družbe, ki razkriva 944 milijonov evrov prihodkov od prodaje, torej več kot v istem obdobju lani, v težkem položaju. Čiste finančne obveznosti povečuje, neto dolg pa zmanjšuje počasneje od svojih načrtov. Že spomladi, ne pred slabim mesecem dni, ko je informacija pricurljala v javnost, je od naročil pralnih strojev in samostojnih hladilnikov odstopil Panasonic.

Umik večine naročil je bil po naših informacijah znan že pred letom dni, ko se Panasonic po skrbnem pregledu ni odločil za povečanje lastniškega deleža v Gorenju.

Zahteva po odpoklicu nadzornikov
Gorenje se je znašlo še v nemilosti nizozemskega solastnika, ki zahteva sklic skupščine in zamenjavo dveh članov nadzornega sveta. Za odpoklic nadzornikov mora na skupščini glasovati vsaj tri četrtine delničarjev, zato je rezultat glasovanja težko napovedati.

Gorenje ima namreč precej razpršeno lastniško strukturo, največ, dobrih 16 odstotkov ima v lasti Kapitalska družba, s skoraj 12 odstotki sledi International Finance Corporation ter Panasonic, ki neuradno išče pot ven iz Gorenja, z desetimi odstotki.

Na petem mestu pa je s petimi odstotki nizozemski Home Product Europe. V zahtevi za sklic skupščine navaja, da je treba za boljše prihodnje poslovanje, razvoj in stabilnost nadzorni svet okrepiti. V svojem imenu predlagajo prvega moža tega nizozemskega podjetja, Filipa Aleksandra Sluiterja in Roberta Lična.

"Oba imata izkušnje, Sluiter je iz panoge, Ličen ima izkušnje iz kriznega poslovanja, tako da bi lahko dodala veliko novih pogledov, predvsem pa bi lahko malenkostno prevetrila tiste dozdajšnje odnose, ki so bili v sklopu uprava-nadzorni svet zdaj vidni," pravi Matej Tomažin iz društva malih delničarjev Gorenja GRVG.

Zahteva za sklic skupščine sicer domnev o prijateljskih vezeh med upravo in nadzorniki ne vsebuje, a tudi zato naj bi po štirih letih letos februarja odšel prvi Gorenjev finančnik Peter Groznik.

"Če si prijatelj, je težko reči, poglej, tega pa ne smete. Ali pa, dajmo se premakniti. Tukaj vidimo, da lahko svež veter vzpostavi novo zaupanje," še opozarja Tomažin.

Če bi skupščina dejansko zamenjala dva nadzornika, bi se na prepihu lahko znašel tudi predsednik uprave. Gorenje, ki sicer preučuje tudi možnosti strateških partnerstev, mora skupščino sklicati najpozneje v dveh mesecih.

VIDEO
Gorenje pod drobnogledom svojih delničarjev
Vesna Deržek Sovinek, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Korošec
# 18.11.2017 ob 19:51
Družba ima 944 milijonov prihodkov od prodaje in samo 4.4 miljone evrov dobička, ta neverjetno nizek za tak obseg poslovanja in bi moral sprožit rdeč alarm pri vseh odgovornih.
penzl
# 18.11.2017 ob 19:32
Že Panasonicove poteze so dale vedeti, da v podjetju nekaj ne štima. Zdaj je samo vprašanje, kdaj bodo začeli padati okostnjaki iz omare. Me niti ne bi presenetilo, če bi sled nazadnje spet privedla do politike.
miha_lj
# 18.11.2017 ob 19:40
Omeniti velja še žene, Voljčeva, Bobinčeva. Vse v krogu družine in prijateljev.
inteligenca
# 18.11.2017 ob 19:53
Ja pa kaj je stemi Holandci a res ne razumejo, da je pri nas sistem tak, da tut, če jih zamenjajo bosta pa postala svetovalca direktorja za še mal boljš denar.
Zgodovinar_666
# 18.11.2017 ob 19:34
Upam, da jim uspe. Ne vem če se zavedate, ampak Gorenje brez preobrazbe in sanacije bo čez nekaj let v stečaju. In bo potem huda socialna bomba v Velenju.

Jaz želim, da Gorenje še naprej posluje, zaposluje, ustvarja dobiček in da je pozitivni doprinos k razvoju Slovenije. Z Babincem in Debeljakom (ne pozabimo, slednje je dokončno zafural Mercator) bo Gorenje propadlo. Z naslednjo krizo.
navigator007
# 18.11.2017 ob 19:45
In mi si menda obenem želimo, da bi bilo več državnih deležev v podjetjih?
misterij1234
# 18.11.2017 ob 23:07
Realnost Gorenja bo kruta,Bobinac s soprogo in Marko Voljč s soprogo ter parazitom Urošem Slavincem,vsi vidni člani Foruma 21 so izčrpali Gorenje s svojimi slabimi poslovnimi odločitvami in pretakanjem denarja iz Gorenja v davčne oaze.Preveč je že priteklo negativnih novic v javnosti.
genniuuss
# 18.11.2017 ob 20:54
Philip Alexander Sluiter je v imenu delničarja Home Products Europe, ki ima pet odstotkov delnic Gorenja, pred dnevi zahteval sklic skupščine, na kateri bi lastniki odločali o odpoklicu dveh članov nadzornega sveta, Marka Voljča in Uroša Slavinca.

e to pa nemože, u slovenija so naši nedotakljivi.
pirat1
# 18.11.2017 ob 21:44
Treba je omeniti tudi Bobinčevega tasta Iva Draušbaherja, enega glavnih prodajalcev orožja na Balkanu, kar je počel preko Gorenjeve hčerinske firme Orbis, Gorenje pa je takrat vodil hinče drug kot Herman Rigelnik!
abcabc
# 19.11.2017 ob 08:32
Ne razumem kako so lahko Gorenje priprljali tako daleč. Očitno nekateri komentatorji ne berete sporočil. Nizozemci, kot solastniki, zahtevajo odhod vodstva podjetja! Skupščina ne postavlja uprave, ampak samo nadzorni svet. In v njega hočejo imenovati kriznega menedžerja in človeka iz panoge. Oditi mora tudi glavni finančnik. To pomeni, da potrebuje Gorenje sanacijo zaradi slabega poslovanja! Atelšek se mora v grobu obračat.
Korošec
# 19.11.2017 ob 08:57
@Bow
Primerjaš popolnoma različni panogi.
Marže v farmaciji so precej višje
4% ni slabo, je pa manj od konkurence. 6,5% ima Elelektolux recimo


Gorenje nima 4% ampak 0.4%, se pravi okrog 15x manj od Elelektolux-a.
politik kritik
# 18.11.2017 ob 20:57
1. prvi zelo očitni znaki da nekaj ne štima v Gorenju so bili maja ko se je na Vrhniki zgodila ekološka katastrofa v Gorenjevi hčerinski firmi Kemis. Šlager se je potuhnil kot lisica. Kar nekaj nas je že takrat zahtevalo da se šlagerja frsnčka odstavi.

2. Da tolko kradejo, da se teh kraj prestraši in zbeži tudi Panasonic, ki dobavlja baterije za Tesline električne avtomobile in bi morda celo mi lahko imeli kaj od tega.... Noro. Policija pa še kar stoji križem rok.
foxhunt
# 18.11.2017 ob 20:26
Aha, In prav ta dva. Marko Voljc in Uros Slavinec, oba ze tudi upokojena. Ce si dober si dober, za balakan. Naj ju pustijo, ker drugace bosta sla v politiko.
Ladu
# 18.11.2017 ob 21:47
Če smrdi čez celo Evropo potem je pa res hudo. Kaj pri nas res ni več nikogar, ki ne bi kradel in goljufal? Razen reveža, ki je seveda zaradi poštenosti tam kjer je. Ali Pahor v 25 letih delovanja na vseh funkcijah ni mogel tega zajeziti? Narod pa voli ene in iste, čeprav je evidentno, da je čedalje slabše. Človek se vpraša ali je vse prirejeno, ker ko se malo poglobiš v vse skupaj še bere kot kakšna ZF kriminalka.
Binder Dandet
# 19.11.2017 ob 19:38
Nadzornika nista bila v prijateljskih odnosih sama s seboj, zatorej je treba zahtevati tudi odstop druge strani. Bobinac bi moral odletet pred 8 ali 9 leti, ko je strmoglavila delnica na 10% tedanje vrednosti.
TIGR
# 19.11.2017 ob 01:33
bow
4%? Meni se zdi je dobicka cca 4 promila...kar je porazno!
maximinus
# 18.11.2017 ob 22:45
js sem prepričan da vse štima in da se bo spet izkazalo samo to da je slovenija majhna in da prej ali slej naletiš na sorodnika!

heheheeeee
Knez_Kocelj
# 18.11.2017 ob 22:05
Tovarišijski turbo kapitalizem se nadaljuje !
copcop
# 18.11.2017 ob 19:51
Končno! Vemo kaj sledi. Klestenje stroškov, odpuščanje in selitev proizvodnje v Srbijo. A bolje prej, kot prepozno.
etore
# 19.11.2017 ob 18:00
Kaj pa Nizozemci vedo o družinskih podjetjih... :)
davp
# 19.11.2017 ob 17:02
Stara Slovenska zgodba. Dajmo zavozit do konca :)
zabavljac
# 19.11.2017 ob 07:18
Ne vem no, to da neki ne stima v podjetju je blo meni jasno vsakic, ko so nas peljali na ogled tovarne. Delavci so velikokrat delali tako napol, tam imajo neke semaforje za stevilo napak ba dan in je bila stevilka vedno preko 200. Potem pa se najboljsa stvar, ko je ura odbila konec sihta so bili vsi ze v avtih. Ne da so ob uri vstali z delovnega mesta, ampak so bli z avti ze pr ramp, pomen da so prej sli. Pa ne mislt, da zdej krivim delavce, dalec od tega, samo to lepo orise situacijo, ki je podobna na vrhu podjetja. Nobenega nadzora, nobene odgovornosti, vse prosto po preserno. Tako podjetje na dolgi rok ne more bit uspesno.
luckyss
# 19.11.2017 ob 02:45
Okrog vsakega korita se pojavijo rilci pripravljeni za namakanje....
No, v nekaterih koritih pa sedijo prašiči, ki namakanje ostalih rilcev onemogočajo...
Temu se reče demokracija ter kapitalizem in tržno gospodarstvo...delavčki pa za minimalca s pleničko (ki bo prej kot slej realnost tudi pri nas)..
Bow
# 18.11.2017 ob 23:50
@Bloodline
Primerjaš popolnoma različni panogi.
Marže v farmaciji so precej višje
4% ni slabo, je pa manj od konkurence. 6,5% ima Elelektolux recimo
Resnica123
# 18.11.2017 ob 22:00
Nizozemci znajo delat red. Pa imajo le 5%. Saj tako je v vseh nasih d.d.-jih. Od hranilnic do Mlinotesta, pa hrvaske Podravke, Agrokorja... usi prijatelji pa roke v zepe.
dude
# 18.11.2017 ob 21:09
@copcop
Morda res. Vendar bo vsaj del podjetja prezivel. Ob trenutnem vodstvu, ena vecja recesija prakticno bankrotira podjetje.
@twwwter
# 19.11.2017 ob 01:09
Skoraj vse privatne firme zaposlujejo soproge in sorodnike in prjatle, nekatere nikogar drugega, to je pač kapitalizem, s tem se moramo sprijazniti, ne vem, koga lahko to še preseneča. Biti dober v svojem poklicu pač ni dovolj, če nimaš primernih sorodnikov. Skrbni gospodar itd. - pravljica za začetnike, s tem so nas popal, ko so hoteli zastonj pokrasti podjetja. Takoj, ko jim je uspelo, in so kak d.d. uspešno prevedli v d.o.o., so pa začeli žur ropanja za zaprtimi vrati. NKBM, Helios, Fotona ... itd. itd.
Zgodovinar_666
# 18.11.2017 ob 23:23
V moji družini smo imeli včasih vse Gorenje. Danes samo še en izdelek.

Boste rekli, da izvaža ogromno v tujino. No, po podatkih jim je prodaja v Nemčiji letos strmoglavila.
@twwwter
# 19.11.2017 ob 00:56
Panasonic je bil dober proizvajalec videorekorderjev, od takrat se išče tudi na drugih produktih, pa mu nikakor ne uspe najti nov zagon. Zaradi tega, ker se (upravičeno) ni videl v beli tehniki (na daljši rok), pa vendar ja ni treba nam takoj hlače slečt.
dude
# 18.11.2017 ob 21:09
Mislil sem del podjetja ostal v Sloveniji....
Bloodline
# 18.11.2017 ob 20:15
"Oba imata izkušnje, Sluiter je iz panoge, Ličen ima izkušnje iz kriznega poslovanja, tak da bi lahko dodala

Smo jo užgal kr tko mal po domače, jel?
Homer.
# 19.11.2017 ob 14:17
Poglej si lastniško strukturo Gorenja, pa boš videl, da je delež države (preko Kapitalske družbe) zgolj nekaj več kot 16%. Torej nepomemben za upravljanje.
aktivist
# 19.11.2017 ob 00:04
Predobro se delavci razumete v podjetju. Zal vas nekatere moramo odpoklicati..
timojarozica
# 18.11.2017 ob 22:28
A ni nadzorni svet kao brezveze ???
Bloodline
# 18.11.2017 ob 20:16
Družba ima 944 milijonov prihodkov od prodaje in samo 4.4 miljone evrov dobička, ta neverjetno nizek za tak obseg poslovanja in bi moral sprožit rdeč alarm pri vseh odgovornih.

Medtem, ko je imela Krka par let nazaj pri istih dohodkih cca 130 milijonov dobička.
@twwwter
# 19.11.2017 ob 01:25
S petimi odstotki hoče Nizozemec prevzeti Gorenje? Naj napove prevzem ali pa proda tistih 5%. Sam bi takoj kupil še več, pa nimam likvidnega drobiža.
Homer.
# 19.11.2017 ob 09:15
Spustite se na realna tla!
Gorenje je na svetovnem trgu med nizkocenovniki.
Zato ne more imeti nekih velikih dobičkov.
Dobiček lahko poveča samo če proizvodnjo preseli v države s poceni delovno silo, energijo in brez okoljskih zahtev.
Pa je potem sploh smisel da imamo Gorenje?
Homer.
# 18.11.2017 ob 20:13
Torej s 5 odstotki lastništva, bi radi imeli v 6 članskem nadzornem svetu dva svoja člana (predstavnikov kapitala)
Torej 33 vpliva!
Malo drzno, a ne?
Kazalo