Spomladi je od naročil Gorenjevih pralnih strojev in samostojnih hladilnikov odstopil Panasonic. Foto: BoBo
Spomladi je od naročil Gorenjevih pralnih strojev in samostojnih hladilnikov odstopil Panasonic. Foto: BoBo

Philip Alexander Sluiter je v imenu delničarja Home Products Europe, ki ima pet odstotkov delnic Gorenja, pred dnevi zahteval sklic skupščine, na kateri bi lastniki odločali o odpoklicu dveh članov nadzornega sveta, Marka Voljča in Uroša Slavinca. Gorenje bo moralo sklicati skupščino v manj kot dveh mesecih.

Družba Gorenje je ne glede na nedavno objavo devetmesečnih rezultatov družbe, ki razkriva 944 milijonov evrov prihodkov od prodaje, torej več kot v istem obdobju lani, v težkem položaju. Čiste finančne obveznosti povečuje, neto dolg pa zmanjšuje počasneje od svojih načrtov. Že spomladi, ne pred slabim mesecem dni, ko je informacija pricurljala v javnost, je od naročil pralnih strojev in samostojnih hladilnikov odstopil Panasonic.

Umik večine naročil je bil po naših informacijah znan že pred letom dni, ko se Panasonic po skrbnem pregledu ni odločil za povečanje lastniškega deleža v Gorenju.

Zahteva po odpoklicu nadzornikov
Gorenje se je znašlo še v nemilosti nizozemskega solastnika, ki zahteva sklic skupščine in zamenjavo dveh članov nadzornega sveta. Za odpoklic nadzornikov mora na skupščini glasovati vsaj tri četrtine delničarjev, zato je rezultat glasovanja težko napovedati.

Gorenje ima namreč precej razpršeno lastniško strukturo, največ, dobrih 16 odstotkov ima v lasti Kapitalska družba, s skoraj 12 odstotki sledi International Finance Corporation ter Panasonic, ki neuradno išče pot ven iz Gorenja, z desetimi odstotki.

Na petem mestu pa je s petimi odstotki nizozemski Home Product Europe. V zahtevi za sklic skupščine navaja, da je treba za boljše prihodnje poslovanje, razvoj in stabilnost nadzorni svet okrepiti. V svojem imenu predlagajo prvega moža tega nizozemskega podjetja, Filipa Aleksandra Sluiterja in Roberta Lična.

"Oba imata izkušnje, Sluiter je iz panoge, Ličen ima izkušnje iz kriznega poslovanja, tako da bi lahko dodala veliko novih pogledov, predvsem pa bi lahko malenkostno prevetrila tiste dozdajšnje odnose, ki so bili v sklopu uprava-nadzorni svet zdaj vidni," pravi Matej Tomažin iz društva malih delničarjev Gorenja GRVG.

Zahteva za sklic skupščine sicer domnev o prijateljskih vezeh med upravo in nadzorniki ne vsebuje, a tudi zato naj bi po štirih letih letos februarja odšel prvi Gorenjev finančnik Peter Groznik.

"Če si prijatelj, je težko reči, poglej, tega pa ne smete. Ali pa, dajmo se premakniti. Tukaj vidimo, da lahko svež veter vzpostavi novo zaupanje," še opozarja Tomažin.

Če bi skupščina dejansko zamenjala dva nadzornika, bi se na prepihu lahko znašel tudi predsednik uprave. Gorenje, ki sicer preučuje tudi možnosti strateških partnerstev, mora skupščino sklicati najpozneje v dveh mesecih.

Gorenje pod drobnogledom svojih delničarjev
Gorenje pod drobnogledom svojih delničarjev