Gospodarstvo
(4)
Ryanair
Irski nizkocenovnik je za petek odpovedal 190 oz. osem odstotkov vseh svojih poletov. Foto: Reuters
Ryanair
Na tleh bo ostalo okoli 30.000 potnikov. Foto: EPA

Dodaj v

Ryanair zaradi nove stavke odpoveduje 190 petkovih poletov

Letalski prevoznik za odpoved krivi konkurenco
25. september 2018 ob 19:33
Dublin - MMC RTV SLO

Zaradi stavke Ryanairovih zaposlenih v Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem, Portugalskem in v Španiji bo v petek odpovedanih 190 poletov, na tleh pa bo ostalo okoli 30.000 potnikov.

Sindikati trdijo, da bo petkova 24-urna stavka največja v zgodovini irskega nizkocenovnega prevoznika. Zaposleni pri Ryanairu zahtevajo višje plače in spremembo delavskih razmerij, saj številni med njimi delajo kot pogodbeniki in ne uživajo pravic redno zaposlenega osebja. Zaposleni zahtevajo tudi spremembo Ryanairove prakse, da delavce tudi v drugih državah zaposluje v skladu z irsko zakonodajo.

Ryanair se je strankam opravičil za "motnje, ki so jih sindikati sklicali na zahtevo zaposlenih pri naših konkurentih". "V Španiji stavko vodi član posadke norveškega letalskega prevoznika, na Portugalskem brez podpore naše portugalske ekipe k stavkam poziva član posadke družbe TAP, v Italiji je stavko napovedal majhen sindikat, ki nima podpore našega italijanskega osebja," je Ryanair v izjavi za javnost krivdo za odpoved 190 poletov prevalil na konkurenčne letalske družbe, poroča Yahoo News.

Pretekli mesec so Ryanairovi piloti izvedli skupno 24-urno stavko, pri kateri so zahtevali boljša plačila in delovne razmere. Več deset tisoč potnikov je takrat obtičalo v prometnem kaosu na vrhuncu poletne dopustniške sezone. Julija so stavke letalskega osebja vplivale na 600 poletov v Belgiji, na Irskem, Italiji, na Portugalskem in v Španiji, kar je vplivalo na 100.000 potnikov.

Dogovor z irskimi in italijanskimi piloti
Pod pritiskom stavk je nizkocenovnik s sedežem v Dublinu dosegel dogovor z irskimi piloti in sklenil kolektivno pogodbo z italijanskimi – medtem pa spremenil pravila in uvedel nova plačila za vnos ročne prtljage na krov letala. Ryanair zdaj trdi, da so dosegli velik napredek v pogovorih s sindikati na Irskem, v Združenem kraljestvu, Italiji in Nemčiji.

"Te ponavljajoče se nepotrebne stavke ogrožajo poslovanje Ryanaira in zaupanje naših kupcev v času, ko cene nafte močno rastejo. Če se bodo nadaljevale, bomo morali znova preveriti rast naših kapacitet to zimo in poleti 2019," je stavkajočim posredno zagrozil vodja trženja Kenny Jacobs.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
a900
# 25.09.2018 ob 22:29
To mi dlalajte.
Je treba jebat to gnojnico fevdalno.
Santana13
# 28.09.2018 ob 17:33
Na srečo smo že včeraj popoldan leteli iz Madrida v Bergamo. Nič še ni kazalo na štrajk!
klemen33
# 27.09.2018 ob 15:21
Vazno da najprej izvem iz RTV medija da ne morem nazaj iz španije..
hepan
# 26.09.2018 ob 08:26
Cakam, odvetnika RKC Ramusa, da poda zagovor :)
Kazalo