Slovenija

Poudarki

  • Delavec za 260 ur prejme 1.300 evrov neto, pri čemer je osnova minimalna plača, preostalih 700 evrov pa zavedenih kot materialni stroški
Luka Koper
V Luki Koper poleg 1071 zaposlenih delo opravlja še 1.241 delavcev, ki so zaposleni pri izvajalcih pristaniških storitev. Foto: BoBo
Luka Koper
Delavci IPS-ja so leta 2011 na svoje težave opozorili v okviru protestov v Luki Koper, a se razmere zanje po protestih niso bistveno spremenile, so pa ostali brez sindikata izvajalcev pristaniških storitev, katerega predsednik je tudi prejel izredno odpoved pri svojem šefu. Foto: BoBo
Furs
Finančna uprava je v svojem poročilu o Luki Koper ugotovila, da gre pri izvajalcih pristaniških storitev za verigo podizvajalcev, v kateri zadnji člen dviguje nedokumentirano gotovino, namenjeno provizijam in plačilu razlike delavcem, ki prejemajo minimalno plačo. Foto: BoBo
Luka
Inšpektorat za delo je večkrat ugotovil kršitve pravic delavcev v Luki Koper. V zadnji odločbi pa so v primeru dveh IPS-podjetij pri inšpektoratu ocenili, da gre za posredovanje delovne sile, za kar je treba imeti ustrezno registracijo. Foto: BoBo

Dodaj v

Izvajalci pristaniških storitev: siva ekonomija na plečih mesečno opravljenih 90 nadur

Kakšni so dobički izvajalcev pristaniških storitev?
19. maj 2017 ob 09:23
Koper - MMC RTV SLO

Izvajanje pristaniških storitev poleg že ugotovljenih kršitev pravic delavcev predstavlja tudi donosen posel, kar ugotavlja tudi finančna uprava. Dobički pa so predvsem posledica velike količine nadur, kjer dva delavca opravita delovne ure za tri zaposlene.

Luka Koper je imela v letu 2016, ko je dosegla rekordne pretovore in rekordni dobiček, 1.071 zaposlenih, a delo poleg zaposlenih opravljajo tudi delavci, ki so zaposleni pri drugih podjetjih - izvajalcih pristaniških storitev. Iz Luke so nam ob tem pojasnili, da imajo trenutno sklenjene pogodbe z 31 tovrstnimi podjetji, prek katerih je trenutno veljavnih 1.241 dovolilnic za delavce, ki izvajajo pristaniške storitve.

V Luki sicer ob tem pojasnjujejo, da vsak dan v pristanišče vstopa v povprečju 700 imetnikov teh dovolilnic, "ker nekatera podjetja izvajajo svoje storitve tudi na drugih področjih, ki niso vezana na pristanišče." Pred časom so nam v Luki sicer pojasnili, da je tovrstni način dela v praksi potreben, saj narava dela v pristanišču ni enaka kot delo za tekočim trakom in se potrebe po pristaniških storitvah vsak dan spreminjajo.

1.300 evrov neto za 260 ur dela mesečno
A praktične izkušnje delavcev, kot smo že poročali, govorijo drugačno zgodbo. Večina zaposlenih pri "gazdah" opravlja delo izključno v Luki Koper, pri čemer mesečno opravijo precej več ur od običajnega osemurnega delavnika. "Gazde" pa se med seboj razlikujejo po poslovnih modelih in plačevanju zaposlenih. Tako so na eni strani delavci, ki delajo za urno postavko med 3,6 in 4,5 evra na uro, na drugi strani pa so tudi primeri delavcev, kjer si trije delavci razdelijo 0,96 evra za tono pretovorjene kave.

Podrobnejši pregled poslovnega modela IPS-ov v praksi pa razkriva tudi številne nepravilnosti, o čemer priča dokumentacija enega izmed delavcev pri enem izmed "gazd," ki je v mesecu poleg predpisanih 168 ur opravil še 92 nadur. Dogovorjena sta bila za fiksno urno postavko, ne glede na nadure. Za skupno opravljenih 260 delovnih ur je tako delavec prejel dobrih 1.300 evrov neto plače.

Osnova minimalna plača, preostalo materialni stroški
"Gazda" je pri tem delavcu kot osnovo obračunal minimalno plačo, preostalih 700 evrov pa zavedel kot materialne stroške oziroma malico, dnevnice in prevoz na delo, ne glede na to, da delavec živi v bližini Luke Koper in da dela izključno v pristanišču. Storitev, ki jo je delavec opravljal, pa Luka Koper po pogodbi z IPS-om plačuje po postavki 8,8 evra na uro brez DDV-ja.

Luka Koper tako za 260 ur opravljenega dela plača dobrih 2.300 evrov brez DDV-ja, medtem ko bruto plača za delavca "gazdo" stane dobrih 1.650 evrov, pri čemer so prispevki obračunani od minimalne plače. Od dobrih 650 evrov razlike "gazda" pokrije stroške poslovanja, zavarovanja, obleke in opreme ter regres in morebitne stroške bolniških odsotnosti, preostanek pa je njegov dobiček.

Na dobičke opozarja tudi finančna uprava
To je le en poslovni model, po katerem delujejo izvajalci pristaniških storitev, poročali smo že, da nekateri delavci razliko med minimalno plačo in dejanskim prihodkom prejemajo v gotovini. Prav tako imajo višji dobiček "gazde", ki plačujejo nižjo urno postavko od prikazane v našem primeru. Prav tako v Luki Koper nekaterih storitev ne plačujejo urno, temveč po količini ali pa fiksen znesek za celotno storitev, medtem ko "gazda" tudi te storitve obračuna po fiksni urni postavki.

Da je izvajanje pristaniških storitev donosen posel, pri katerem sodelujejo tudi podizvajalci, ki prek verige prenašajo prihodke, do zadnjega podjetja, ki dviguje nedokumentirano gotovino, je ugotovila tudi finančna uprava, a to, kot smo že včeraj poročali, ni spodbudilo organov pregona, da bi poslovanje IPS-ov tudi podrobneje preveril.

Nedokumentirana gotovina pa se po podatkih finančne uprave uporablja za plačevanje delavcev na črno, gotovinska izplačila delavcem in ne nazadnje tudi za različne provizije. Kolikšen je dejanski znesek tako pridobljene gotovine, pa ni znano, čeprav je državni sekretar na ministrstvu za finance na seji parlamentarnega odbora podal oceno, da okoli polovica od dobrih 20 milijonov, kolikor jih Luka letno nameni za pristaniške storitve, ponikne.

Dva delavca opravita delo za tri
Predstavljeni poslovni model pa razkriva tudi ekonomski vidik izvajanja pristaniških storitev. Za isti znesek, ki ga Luka v konkretnem primeru nameni IPS-podjetju, bi lahko delavca zaposlila, pri čemer bi delavec prejel primerljivo neto plačo, a bi v primeru poslovanja po predpisih opravil le osemurni delavnik, ne pa tudi 90 nadur, kar v praksi pomenijo, da bi za enako količino dela Luka Koper morala zaposliti na vsaka dva delavca, ki delata prek "gazde" še enega dodatnega delavca.

Državni proračun po tem poslovnem modelu skozi davek na dodano vrednost in prispevke iz naslova minimalne plače sicer prejme primerljiv znesek, kot bi ga prejel ob neposredni zaposlitvi delavca v Luki Koper z bruto plačo, enako kot Luka nameni "gazdi". Je pa nadurno delo, pri katerem dva delavca opravita delo treh delavcev, tista razlika, za katero je državni proračun prikrajšan, in tista razlika, ki "gazdam" omogoča ustvarjanje morebitnega dobička.

Slabi obeti za starost delavcev
Delavci, ki v te delovne razmere privolijo, premami predvsem neto plača, obenem pa osnova minimalne plače delavcem tudi omogoča višje socialne transferje, kot so otroški dodatek ali morebitne subvencije, ki prav tako bremenijo državni proračun. Vprašljiva pa je tudi dolgoročna vzdržnost tega poslovnega modela za delavca, ki bo prejemal pokojnino na podlagi minimalne plače, gotovo pa 260 ur fizičnega dela mesečno pusti svoj davek tudi na telesu delavca.

Inšpektorat: Najemanje delovne sile
Poslovni model, po katerem delajo delavci v Luki Koper, ki so zaposleni pri "gazdah" oziroma izvajalcih pristaniških storitev, ima sicer sivo brado, saj njegovi začetki segajo v zgodnja devetdeseta leta prejšnjega stoletja. Do sprememb pa ni prišlo tudi po številnih kršitvah pravic delavcev, ki jih je v preteklosti ugotovil inšpektorat za delo.

V Luki sicer vselej poudarjajo, da ne morejo nadzorovati poslovanja posameznih podjetij, ki izvajajo pristaniške storitve. Ta sicer morajo Luki dokazati, da plačujejo prispevke zaposlenim, če želijo sodelovati z Luko, obenem pa v Luki tudi nadzirajo njihovo delo, saj morajo podjetja delavce poimensko napovedati na posamezen terminal vsak dan sproti.

So pa v Luki Koper kljub temu z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijali zadnjo odločbo inšpektorata za delo, ki je ugotovil v primeru družb Encon in Meol, sicer dveh izvajalcev pristaniških storitev, da razmerje vsebuje vse elemente posredovanja delovne sile, za kar pa IPS-podjetji nista bili ustrezno registrirani za posredovanje delovne sile.

Luka Koper je z obema družbama prekinila sodelovanje, pri čemer po navedbah Luke odločba inšpektorata ni bil razlog za odpoved, a kljub temu izpodbijala odločbo inšpektorata, saj nasprotuje ugotovitvam, da gre za posredovanje delovne sile. Pritožba Luke Koper na ministrstvo za delo ni bila uspešna, zato so zoper odločbo v Luki sprožili upravni spor, kjer pa postopek še ni zaključen.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
aanton
# 19.05.2017 ob 09:47
Luka Koper bi bila pol večja in finančno enkrat močnejša, če bi jo upravljali pravi menagerji, ne pa politični rdeči derivati....( tudi desni ne bi bili nič boljši, da se razumemo)....na nekaterih področjih tam vlada pravi texas......na srečo jih rešuje izjemna geostrateška točka...če bi ti isti upravljali tovarno, ki bi morala konkurečno tekmovati na tržišču, bi bilo tam že zdavnaj pogorišče....že videno povsod po državi.......
Bivši uporabnik
# 19.05.2017 ob 09:34
Dajmo netransparentno zgraditi še en tir, ga pomenljivo poimenujmo T-6, pa bo padla še kakšna dodatna mizerno plačana nadura.
dvince
# 19.05.2017 ob 12:37
te "gazde" so v bistvu prijatelji, znanci, sorodniki ali celo zaposleni vodstveni kadri v Luki Koper..niso neke imaginarne osebe.. Sramotno za državno firmo, da dovoljuje in podpira takšno izkoriščanje delavcev pol pa se hvali z rekordnim pretovorom in dobičkom..
Prismuknjen
# 19.05.2017 ob 09:41
Kakšna banda. Pol pa jokcajo za drugi tir in kako jim grdi ljudje iz Ljubljane nagajajo. Pa na ceste hodijo zaradi nadzornice, medtem ko se v bajti krade na veliko.
siggi
# 19.05.2017 ob 09:48
Đeko, ni to samo "tistih 1000"... kje so se vse firme v okolici in zaledju, ki zivijo zaradi luke in storitev v povezavi z njo (logistika). Je kr velik ta aparat...

Je pa po moje krivda na inspektoratu, ki ne nadzira dovolj dobro. "Gazde" to samo izkoriscajo, luki je pa vazno da obratuje in biznis je. Nebroj tovarn v sloveniji podobno izkorisca agencijske delavce.. en mesec si, drugi nisi.. itd.
bud00
# 19.05.2017 ob 09:58
Dva delavca opravita delo za tri, ko morajo sami plačevat. Ko bo pa država plačevala je pa logika dva tira za ceno treh.
DENEB
# 20.05.2017 ob 09:29
DELO V LUKI DOBI LAHKO SAMO TISTI KATERI IMA BOTRE IN TO VEDO VSI.
Mici92
# 19.05.2017 ob 22:45
Iz prve roke...

V luki sem 3 mesece vozil avte. Po 350h na mesec , brez marende , pavze i.t.d.
Plačilo na roke - vse na ČRNO !!!

Inšpektor za delo je vse to VEDEL !!! (bilo nas je nekaj sto....v teh letih se jih je zmenjalo na tisoče )
Inšpektor ki je sprejemal naše pritoževanje je na rtv slo 1 pri poročilih rekel da ga "ČUDI" ko ga je novinarka vprašala o teh praksah !!!
VSE JE VEDELA LUKA IN INŠPEKTORAT !!!
Binder Dandet
# 19.05.2017 ob 14:30
@Homer.:
S tem postom zgolj potrjuješ svoje opravičevanje dogajanja v Luki Koper. Kakšna teorija zarote? Preberi kaj sem napisal. Da vidim vzporednice z dogajanjem cv našem okolju. Razumen človek, distanciran od dogajanja, in seznanjen z dogajanjem vsaj od daleč, bi pritrdil temu, da je Luka Koper sistem, na katerem stoji koprsko gospodarstvo (tudi državno) in da so si ga neki lobiji prisvojili in ga imajo za bankomat. Ni mi treba vseh detajlev poznat za takšno ugotovitev. Vse informacije iz javnosti to potrjujejo.
Binder Dandet
# 19.05.2017 ob 12:58
V našem okolju je nekaj podobnega bil Premogovnik Velenje. Ima se, može se. To so si tipi še gate na račun firme kupovali. Kar ni bilo prišraufano, so nesli domov. Pa tam so ljudje s 1000€ plače spuvali bajto v letu, dveh, če so bili na pravih pozicijah. VIPovci so imeli pa milijonske posle vsako leto. In tedanje vodstvo PV ima velike zasluge, da se je TEŠ6 sprovedel (obljubljena cena premoga, saj vemo). Luka Koper ima pa II. tir. Tako da ko berem te stvari o Luki Koper, vidim ogromno paralel.
krnekilojz
# 19.05.2017 ob 12:05
Če je tako, zakaj luka ne zaposli tega človeka za 1650 bruto in bo pretovarjal kot norec, namesto da tej gazdi dajejo 2300 oa še ddv plačajo za isto delo? očitno bi bilo ceneje, če bi bilo teh dodatnih 1200 delavcev zaposlenih direktno v luki, namesto, da imajo podizvajalce. Tudi, če je narava dela taka, da določeni delavci ne bi imeli 3 mesece nič dela, bi bilo ceneje, kot je sedaj. Drugi tir plača država, ko luka zaposli vse te delavce in ukine vse pogodbe z podizvajalci.
mile952
# 19.05.2017 ob 20:13
@tore, ne razumeš poante. Gre za grobo izkoriščanje teh sposojenih delavcev. In ta sistem je narejen zato, da ostane dovolj za pokritje potreb vseh skorumpirancev, ki so ta sistem organizirali in ga vodijo. Deset milijonov, ki ponikne v tej greznici je cena korupcije, ki jo plačajo sužnji, pardon delavci na posodo. In zanimivo, kljub temu, da je javnost zvedela za to moralno katastrofo že pred par meseci, odgovorni v Luki še naprej, kot da se ni nič zgodilo, furajo ta sistem naprej, le nekaj akterjev se je zamenjalo. Očitno imajo zelo močne botre.
rundek
# 19.05.2017 ob 09:45
Lahko je proti Bavčarju govorit, tega pa se nihče ne loti...
Homer.
# 19.05.2017 ob 09:42
Le kaj ima tu 2.tir?

Zadeva je jasna "ko beli dan"!
Inspekcijske službe niso nadzorovale IPS in ti so počeli kar so hoteli.
Polna krivda je na inspekcijskih službah.
Edino ti so kompetentni da vršijo nadzor, ukrepajo in kaznujejo!
aanton
# 19.05.2017 ob 09:52
džeko
Ja in potem hočejo še drugi tir na plečih države??? Malo morgen.....pa naj propade če hoče. Kaj nam pa bo luka? Dobički se itak stekajo v privatne žepe. Samo okolje nam odžira, tistih 1000 delovnih mest je ali pa ga ni.
takšnih kot si ti, je v sloveniji preveč...mislijo, da denar leti z neba...kot pretežni del javne uprave.....
črnogled
# 21.05.2017 ob 09:07
Luka je državno podjetje.Torej država nateguje sama sebe,obenem pa zavestno škodi delavcem.Res imamo mafijsko državo.O inšpektorjih pa ne bi zgubljal besed.Slovenija jih baje premore okoli 80.Venem tednu rešijo vse v luki,če bi se spravili delat.Če pa so s strani "gazd" dobro plačani,pač zamižijo na obe očesi.
medo357
# 19.05.2017 ob 17:17
To (zunanji podizvajalci na minimalcu z ogromno nadurami) je že 15 - 20 let stara praksa, ki se je začela z manjšimi privatnimi firmami, in se sedaj kot rak rana širi v velika državna in tuja pri nas zelo cenjena podjetja. To Je očitno nekomu zelo v interesu, da ne prekine te prakse.
džeko
# 19.05.2017 ob 09:43
Ja in potem hočejo še drugi tir na plečih države??? Malo morgen.....pa naj propade če hoče. Kaj nam pa bo luka? Dobički se itak stekajo v privatne žepe. Samo okolje nam odžira, tistih 1000 delovnih mest je ali pa ga ni.
Bivši uporabnik
# 19.05.2017 ob 21:07
tako je, kot pravi @mile952.
tem zlorabam je treba napraviti konec in da se samo s spremembo zakonodaje.
seveda pa bodo nasprotovali vsi, ki imajo od tega posredno ali neposredno koristi.
Istran
# 19.05.2017 ob 20:33
Lažnivci! Iz prve roke vam povem, da lažejo kot pes teče. Z luko se službeno srečujem praktično na dnevni bazi. Samo kot primer naj navedem TRO terminal (dizel, jet gorivo), kjer je STALNA potreba po zaposlenih ampak niti enega redno zaposlenega nimajo! S tem imam v mislih navadne delavce, ne disponentov. Vsak dan 6-7 delavcev vsi zunanji in tako je drugod!
darkwader
# 19.05.2017 ob 17:11
Se pravi regulator (država) ni opravil svojega dela, to je dovolj da nekdo izgubi svojo službo, funkcijo.
Homer.
# 19.05.2017 ob 12:23
krnekilojz
In zakaj ravno Luka Koper in to v povezavi z 2.tirom?!

Sistem opravljanja storitev prek podizvajalcev je v tej državi dovoljen.
Če želimo to odpraviti, potem je to treba zakonsko prepovedati.

Se pa bojim, da boš potem smeti sam odvažal na deponijo.
Kot jaz vem je večina komunalcev zaposlenih preko "gazd"......

Da ne govorimo o kakem gradbeništvu....

Sicer pa da ne boš mislil da je drugje po svetu kaj bolje.
Pravzaprav slabše, saj pretovor dejansko obvladuje mafija........
politik kritik
# 19.05.2017 ob 11:08
"gazda"
LosAlamos
# 19.05.2017 ob 10:47
Pueblo Libre

Če ti nimaš slabe izkušnje še ti ne daje pravice, da me zmerjaš z bedakom. In ne ni problem v dokumentaciji. Prek naše luke tako nikoli nismo ničesar delali tako, da sem samo podvomil, kar pa glede na zaporedne očitno sproducirane težave v lukah kot so Hambourg in Rotterdam ne bi bilo čudno, če bi se dogajalo tudi v SLO. Res pa je, da nismo uvažali ravno poceni plastike.
Homer.
# 19.05.2017 ob 09:47
@džeko
Malo bom te citiral in obrnil besede.....
Kaj nam bo AC do obale, saj se samo tujci vozijo po njej, mi pa imamo samo izgubo z vzdrževanjem....
Če si razumel?
Skippy
# 22.05.2017 ob 07:27
Ha ha ha, banana država. In tako zaposluje državno podjetje.
Krivi pa so seveda požrešni kapitalisti in Zahod. HA HA HA
JBT
# 19.05.2017 ob 18:57
Ukiniti vse agencije, ki se ukvarjajo s posredovanjem delavcev, saj gre samo za izkoriščanje.
semaino
# 19.05.2017 ob 09:55
To se ravno sedaj pise, ko je referendum za 2Tir!

Cudno, nic ne bodo storili, samo grozijo, da bodo. Ker do sedaj so tudi vedeli in nic storili.

Pravzaprav Valda s tem grozi Luki, ki se z resitvijo kakor jo predlaga Vlada, po medijskih napadih sodec, ne strinja.
Micesar
# 19.05.2017 ob 09:52
Še enkrat... sami smo si krivi, ker smo pripravljeni tako delat.
Skippy
# 22.05.2017 ob 07:34
Čakam na post od danskega neoliberalca, da mi pojasni kako živimo v komunističnem raju.

Kaj pa je kapitalističnega v tem, da tisti, ki sprejema zakonodajo, sam izkorišča delavce in to v svojem podjetju in to niti ne po najnižji ceni? Če bi imeli kapitalizem, luka sploh ne bi bila državna. Tako pa je vse skupaj samo še bolj sramotno.
Pussy_Slayer_XxX
# 20.05.2017 ob 11:53
Dokler bodo najbolj komentirane teme fuzbal in evrovizija, tako dolgo se ne čudit, da je stanje v državi kakršno je.

Čakam na post od danskega neoliberalca, da mi pojasni kako živimo v komunističnem raju.
sLoVaN
# 07.06.2018 ob 20:39
Sramota.
soraya
# 08.12.2017 ob 11:54
Svinjarije in spet svinjarije...
Gazde...a smo v filmu Boter al se to dogaja v sredi pravnosocialne države Slovenije ?!
Nezaslišano izkoriščanje,trpljenje delavcev, ki se je sprevrglo v navadno sužnjelastništvo!
Odurno,ogabno!
tore
# 19.05.2017 ob 18:43
1300/260 = 5 x 176 ur = 880 evrov neto
Saj to ni slaba plača. Vprašajte gostince, pa ... .
Očitno ni nič hudo narobe, drugače bi že inšpekcijske službe zadevo zaprle.
mmeeddoo
# 19.05.2017 ob 17:12
Jaz vidim predvsem težavo, da delavci nimajo plačane svoje dodane vrednosti, ki pa je biti pripravljen na neredne delovne urnike.
Če bi vsi ti delavci, poleg sedanje plače, prejemali še dodatek na neredno delo 800 eur, bi bili vsi zadovoljni ... razen seveda slovenskega podjetnika, ki pa mora vedno pokasirat čimveč.
Pueblo Libre
# 19.05.2017 ob 10:08
LosAlamos
Vsak, ki je kdajkoli uvažal material s kontejnerji preko evropskih luk ve, da dispečerji namenoma zadržujejo kontejnerje kak dan ali dva več, da lahk pol ležarino dodatno plačaš ali pa ti že kar v štartu napišejo, da če želiš, da gre po planu naprej pa morš pač nakazat dodatni znesek od prvotno ponujanega.
Prepričan sem, da v "našem" pristanišču niso nič bolj krepostni

Kdo to tebe nateguje pa res ne vem... maš free time v luki... če pa ne spackaš skupaj dokumentov za sprostitev blaga v unem mesecu ko ti roba potuje iz kitajske do EU si pa en navaden bedak... in zato kr lepo plačuj ležarino kot ostali bedaki...
Homer.
# 19.05.2017 ob 20:54
@mile952
Za začetek si kje preberi kje se kompetence začnejo in končajo.
Luka Koper nima nobenih kompetenc, da bi lahko pridobila podatke o zaposlenih druge firme.
To oje naloga inšpekcij.
Ko te opravijo svoje delo in izdajo nek sklep, ki je javno objavljen ali pa dan v vednost Luki Koper. potem lahko ta prekine pogodbo.
Da bi pa enostransko predčasno prekinili pogodbo zaradi "govori se", pa bi sledile tožbe, LKP, bi tožbo gladko izgubila in nato morala plačati mastne odškodnine.
Edina poanta te zgodbe je, da morajo inšpekcijske službe opravit svoj del posla, če pa je še kaj več pa tudi policija, tožilstvo in sodstvo.
LosAlamos
# 19.05.2017 ob 10:01
Vsak, ki je kdajkoli uvažal material s kontejnerji preko evropskih luk ve, da dispečerji namenoma zadržujejo kontejnerje kak dan ali dva več, da lahk pol ležarino dodatno plačaš ali pa ti že kar v štartu napišejo, da če želiš, da gre po planu naprej pa morš pač nakazat dodatni znesek od prvotno ponujanega.
Prepričan sem, da v "našem" pristanišču niso nič bolj krepostni.
Homer.
# 19.05.2017 ob 17:55
@Binder Dandet
Če trdiš da si je Luko Koper nekdo prisvojil, potem je nujno da te, ki so si prisvojili Luko Koper razporediš v eno od zgoraj omenjenih kategorij, ali pa dodaš še kakšno svojo.......

Ja, Luka Koper je bankomat in to:
1) države. To je dokazala lani, ko so državni predstavniki izglasovali, da ves dobiček izplača kot dividende
2) ko država hoče razprodati Luko Koper za svoje nespametne odločitve
3) je bankomat za občino Koper in Ankaran. Slednji so pravzaprav najbolj upravičeni, saj morajo prenašati vse škodljive posledice delovanja Luke Koper (hrup, prah, premog, dim, vonj, nevarnosti, ......)

Ampak , močvirniki itak nikoli ne boste dojeli vse razsežnosti Luke Koper. Morda bi bilo res najbolje, da Kitajci skopljejo kanal do Ljubljane, ladje pa zasidrajo nekje tam pred parlament......
Edini, ki si prisvajajo Luko so dežurni politiki (beri tisti, ki so trenutno na oblasti).
Homer.
# 19.05.2017 ob 14:02
@dvince
Če želiš najti neke virtualne povezave jih lahko vedno za karkoli in kjerkoli najdeš.
Še jaz lahko pridem preko treh povezanih oseb do predsednika vlade ali države.......
Pueblo Libre
# 19.05.2017 ob 09:42
ah dejte no... ne bevskajte s tole luko zopet... komu se da to poslušat... mater, pa še poletje se ni niti zaprav začelo... luka ima v Ponedeljek rojstni dan... 60 let je že stara... na še mnoga leta... preživela je komunizem, vojno, janšo, pahorja valda bo tudi cerarja a...
Homer.
# 19.05.2017 ob 14:10
@Binder Dandet
Verjetno se boš moral odločiti zgolj za eno "teorijo zarote"
1) Luka Koper kuje dobičke na račun delavcev IPS
2) IPS kujejo dobiček na račun Luke
3) IPS kujejo dobičke na račun delavcev
4) vodstvo luke kuje dobičke na račun Luke
5) vodstvo Luke kuje dobičke preko IPS
6) .....
seznam lahko poljubno podaljšuješ.
Upam, da dojemaš, da se teorije medsebojno izključujejo, za potrditev pa rabiš malo več kot natolcevanje in preigravanje scenarijev.
Homer.
# 19.05.2017 ob 09:45
Prismuknjen
# 19.05.2017 ob 09:41
Kakšna banda. Pol pa jokcajo za drugi tir in kako jim grdi ljudje iz Ljubljane nagajajo. Pa na ceste hodijo zaradi nadzornice, medtem ko se v bajti krade na veliko.
------------------
Kaj se "v bajti" krade na veliko?
Če kaj veš je tvoja dolžnost, da prijaviš policiji in inspektorjem!
Ampak seveda ti nič ne veš ........
Kazalo