Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1.100 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1.100 ljudi. Foto: MMC RTV SLO

Secop bo v skladu s programom razreševanja presežnih delavcev leto končal s 56, novo leto pa začel z le še približno 20 zaposlenimi. V družbi so sicer ob začetku likvidacijskega postopka zaposlovali približno 360 ljudi.

Nekdanji direktor družbe Secop Kompresorji in njen likvidacijski upravitelj Iztok Virant je povedal, da bo podjetje za svoje operativno delo od začetka do polovice prihodnjega leta potrebovalo le še približno 20 zaposlenih, nato pa jih bodo potrebovali še manj. O vseh nadaljnjih ukrepih, povezanih z zaprtjem podjetja oz. njegovo likvidacijo bodo sicer odločili njegovi lastniki.

Secop bo tudi konec januarja črnomaljsko proizvodno halo predal novemu lastniku, družbi Akrapovič, ki bo iz Ivančne Gorice tja predvidoma do konca februarja preselil svojo proizvodnjo.

Nekdaj je bilo zaposlenih 1.100 ljudi
Družba Secop Kompresorji je nasledila proizvodnjo podjetja Danfoss Compressors, ki je leta 2010 v Črnomlju zaposlovalo 1.100 ljudi. Nemški finančni holding Aurelius, ki je leta 2010 prevzel vse poslovne dejavnosti podjetja Danfoss Household Compressors v Nemčiji, na Kitajskem, Slovaškem in v Sloveniji, pa je družbo preimenoval v Secop.

V Secopu so nato aprila 2011 napovedali, da nameravajo nemški lastniki odpustiti približno 650 delavcev in proizvodnjo postopoma preseliti na Slovaško, po pogajanjih s sindikatom pa so se dogovorili, da bodo odpustili 440 delavcev.

Prestrukturiranje podjetja so končali predlani in takrat napovedali, da bodo proizvodnjo v Sloveniji nadaljevali s približno 500 zaposlenimi. Iskali so tudi strateške partnerje, zaradi prenosa pretežnega dela proizvodnje v povezano podjetje v slovaške Zlate Moravice pa so se njegovi lastniki konec preteklega leta odločili za likvidacijo črnomaljskega Secopa.