Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je na sodišču vztrajal, da izguba zaupanja ne more biti utemeljen razlog za razrešitev. Foto: BoBo
Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je na sodišču vztrajal, da izguba zaupanja ne more biti utemeljen razlog za razrešitev. Foto: BoBo

Veselka so razrešili septembra 2012 zaradi izgube zaupanja vanj. Po poročanju časnika Primorske novice kljub odločitvi koprskega okrožnega sodišča stolčka ne more dobiti nazaj, saj mu je medtem mandat že potekel.

Veselko je z odločitvijo sodišča zadovoljen. "Zdaj je dokazano, da je bila moja razrešitev nezakonita in da so ji botrovale nesmotrne odločitve posameznikov, ki so zasledovali lasten interes, namesto interesov družbe. Sodba je korektna, zelo jasna in še bolj natančna, tako da dvomov več ni. In upam, da bo preprečila podobna ravnanja v prihodnosti," je za časopis komentiral sodbo.

Ne zahteva službe, le odškodnino
Dodal je še, da se za tožbo ni odločil, ker bi se hotel vrniti na delovno mesto. "Želel sem samo dokazati, da je tako ravnanje nadzornikov nedopustno in nezakonito," je poudaril v pogovoru za časopis. Veselko je zaradi iste zadeve sprožil tudi postopek na delovnem sodišču, ki pa še traja, saj so čakali na razplet omenjene tožbe. Veselku naj bi zaradi predčasne odpovedi delovnega razmerja v Luki pripadlo tudi 70.000 evrov odškodnine, še navajajo Primorske novice.

Razrešili so ga, ker mu niso zaupali
Nadzorni svet Luke Koper je Veselka s položaja predsednika uprave septembra 2012 razrešil iz nekrivdnih razlogov, uradno zaradi izgube zaupanja. Veselko je nato vložil odškodninsko tožbo, ker naj bi ga razrešili nezakonito, družbi pa naj bi s tem povzročili gospodarsko škodo.

Nekdanji predsednik uprave je v postopku na okrožnem sodišču vztrajal, da izguba zaupanja ne more biti utemeljen razlog za razrešitev, ter zatrdil, da je bilo delo uprave pod njegovim vodstvom več kot dobro. Nasprotna stran pa je zatrjevala, da izguba zaupanja lastnikov oz. nadzornikov predstavlja obstoj poslovnega razloga za razrešitev.