Pričakovanje pred porodnišnico, kjer se bo rodil kraljevi otrok. Foto: EPA
Pričakovanje pred porodnišnico, kjer se bo rodil kraljevi otrok. Foto: EPA
Darilca za dojenčke, ki se bodo rodili na isti dan kot bodoči prestolonaslednik ali prestolonaslednica. Foto: EPA
Nina Kojima
Dopisnica RTV Slovenija iz Londona. Foto: MMC RTV SLO

Brž sem poklicala nekaj kolegov, ki se večino kariere ukvarjajo s kraljevim dopisništvom. Navedbe so potrdili, eden jo je utemeljil s tem, da naj bi se vojvodinja odločila za carski rez. Pred tednom dni so se vsi nagibali k temu, da bo rojstvo prihodnjega monarha ali monarhinje konec tedna, med 12. in 15. julijem, ker je tako najboljše tudi za prometni kaos, ki ga bodo povzročali novinarji, pa tudi zato, da bo vsa norija in veselje na domovih ljudi, oziroma kot je tu v navadi, na ulicah v bližini domov.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška namenoma nista želela izvedeti za spol. Dr. Marcus Setchell, kraljevi ginekolog porodničar, je tako edini v državi, ki verjetno ve, katerega spola bo kraljevi otrok. Novinarji bomo o rojstvu obveščeni šele po tem, ko bo vojvodinja pripeljana v porodnišnico oziroma ko se bo začel porod. Kot ugibajo mnogi, bo minil hitro - carski rez. Vojvoda si bo vzel 14 dni porodniškega dopusta, potem pa naj bi se vrnil na delovno mesto pilota helikopterja in nadaljeval reševalne akcije v Walesu. Princesa naj bi z otrokom začasno stanovala pri starših v Berkshiru. Scenarij, da bo pravzaprav rodila v tamkajšnji porodnišnici, je zelo verjeten. Do zdaj sta kupila nekaj belih pajackov, pa t. i. mojzesovo košarico, pleteno prenosno posteljico za prve tedne po rojstvu, prav tako v beli barvi.

Bolnišnica St Mary’s je ena izmed najuglednejših v Londonu, stoji pa v neposredni bližini znamenite železniske postaje Paddington. V ginekološkem nadstropju imajo zasebni porodniški del t. i. Lindo Wing, kjer rodijo nosečnice z večjimi zahtevami, žene premožnih. Porod in dve prenočitvi staneta okoli 10.000 evrov, k temu ni pripisan honorar ginekologa porodničarja, ki znaša okoli 8.000 evrov, in seveda pregledi, kot so nuhalna svetlina, ultrazvok ... No, pa še napitnina za porodničarja, ki minimalno znaša okoli 700 evrov, odvisno od tega, koliko naftnih vrtin imaš, in seveda, ali gre za novorojenca naslednika.

Porodnišnica zaradi rezervacije kraljeve družine trenutno deluje okrnjeno. Številni zasebni ginekologi porodničarji so morali svoje ordinacije začasno preseliti, tako da v neposredni bližini porodnišnice kot v samem Lindo Wingu veljajo strogi varnostni ukrepi. Pred bolnišnico St Mary’s so že označena mesta za novinarje poročevalce, prav tako je označeno mesto pred vhodom v porodnišnični del bolnišnice. To mesto je zelo pomemben, saj se bosta pred vrati po rojstvu otroka pojavila vojvodinja in vojvoda, to pa bo pred prvim rojstnim dnevom kraljevega otroka verjetno tudi edina priložnost za fotografiranje mlade družine .

Rojstvo bo napovedano s posebno ceremonijo, kakršno so imeli Britanci nazadnje leta 1982, ko se je rodil princ William. Posebni ataše bo pismo iz porodnišnice prinesel v Buckinghamsko palačo, kjer bodo rojstvo vnesli v poseben kraljevi zapis. Na prednjih vratih Buckinghamske palače bodo izobesili kraljevi dokument, da se je rodil prestolonaslednik oziroma prestolonaslednica. Na dokumentu bodo zapisani natančna ura rojstva, porodna teža in dolžina, spol, najverjetneje pa še ne bo imena. Za ime bodo imeli starši po ustaljeni praksi najmanj teden dni časa, lahko tudi več. V začetku tedna so iz Buckinghamske palače sporočili, da bo naziv kraljevega otroka Njegova ali Njena kraljeva visokost. O imenih, zagotovo bodo najmanj tri, je veliko ugibanj. Številni poročajo, da bo, če bo deklica, med njimi gotovo tudi Diana.

Nekoč ena izmed najbolj fotografiranih žensk sveta se je v kratkem obdobju imenovala Njena kraljeva visokost princesa Diana. Ali bosta vojvoda in vojvodinja resnično šla “ tako daleč” in ustoličila zgodovino? Če ne drugače, se to jesen selita v Kensingtonsko palačo, kjer je nekoč živela princesa ljudskih src Diana. V neposredni bližini palače je otroško igrišče, verjetno najlepše v Londonu, narejeno iz bosanskega lesa, ki so ga aktivistki Diani za očiščenje minskih polj in v zahvalo za njeno dobronamernost poklonile nekdanje jugoslovanske republike. Kraljevi otrok bo odraščal v palači, kjer je nekdaj kraljica Viktorija rodila štiri sinove in pet hčera. Kraljevi otrok se na igrišču, oddaljenem vsega 10 metrov, najverjetneje nikoli ne bo igral.

Za zdaj ni znano, ali se bo vojvodinja novorojencem pridružila preostali družini na letošnjih avgustovskih počitnicah na gradu Balmoral na Škotskem. Veliko je namigovanj, da bo vse do jesenske selitve v Kensingtonsko palačo stanovala pri starših v Berkshirju. V Kensingtonski palači pa bo v jeseni vsekakor pestro, vanjo se seli tudi princ Harry, znan po svojih pomanjkljivo oblečenih zabavah in razvratništvu.

To poletje bodo svetovni mediji spet poročali o Britancih, ki so predlani poskrbeli za medijsko afero News of the World, lani za olimpijske igre, v paketu sledi nekaj pozitivnega, rojstvo nekoga skoraj božanskega. Si mislite, koliko bi lahko zaslužil Rupert Murdoch, če ne bi ukinil razvpitega tednika News of the World? Po trditvah britanske izdaje tednika Hello bo država na račun rojstva kraljevega otroka obogatela za 56 milijonov funtov, okoli 75,5 milijona evrov. Med spominki, ki so na voljo, je jedilni servis oblikovalke Milly Green, podjetje Café Press ponuja bodije z napisom Njegova kraljeva visokost, uradna kraljeva prodajalna Royal Collection je v svojo ponudbo uvrstila tudi pajacek kraljevega čuvaja, pri družinskem podjetju Middeltonovih z imenom Party Pieces pa so v ta namen na tržišče poslali copatke z zastavo Združenega kraljestva.

In kraljestvo bo spet združeno!